Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация
Технология за производство на ракия
Виж страницата на групата

Как се прави уиски от ечемик

Как се прави уиски от ечемик

Aлкохолните написки са продукт на ферментация на захаросъдържащи плодове или зърнени храни. В първият случай говорим за вина, а във втория,за бира. Това са първични алкохоли. След дестилация се получават високоградусови напитки,като в първия случай се получава бренди ,а от дестилацията на бира – уиски. Смята се,че келтските жреци са направили първото уиски след дестилация на бира. Според технологията и съдържанието на зърнената храна във ферментатора, разделяме уискито на шотландско, ирланско, канадско и северо-американско.
Зърнените храни се състоят от около 60% нишесте, което е вид захар и служи за храна на зародиша. Поради своята структура, нишестето е неразтворимо и не може да се подложи на ферментация.
При подходящи условия, зърното започва да покълва, като образува ензими на амилазата – вещества, които разграждат нишестето на прости захари.
Покълналото зърно се нарича малц. След това, от присъствието на дрождите на маята, ферментацията протича както при всички захари. Получава се бира с алкохолно съдържание от 5 до 12%. Т.нар. жива бира. След дестилация, полученият алкохол, съдържащ и странични продукти на процеса, които дават част от вкуса и аромата на напитката, е това, което сме свикнали че се казва уиски.
Когато,то е направено само от покълнали зърна, говорим за малцово уиски. Другият начин е да използваме само 20% малц ( обикновенно ечемичен) и останалото да е смес от други зърна. Ензимите от ечемиченият малц са достатъчни да озахарят и останалите зърна.
За да получи истински вкус и аромат, уискито трябва да отлежи минимум 3 години в дъбови бурета,направени от американски бял дъб. Вътрешноста на буретата се обгаря с жар,което придава цвета и вкуса на уискито. А от нас можете да си закупите есенции, които придават необходимият вкус на уискито, което сами сте си произвели с нашите инсталации.
Шотландското уиски се дестилира два пъти. След покълването на зърната, малца се изсушава на торф. Той придава характерния аромат на шотланското уиски.
Ирландското уиски е тройно дестилирано и процеса на малцоване е друг. Част от малца се изсушава в пещи и се смесва с останалото зърно преди смилане. Това дава лекотата на ирланското уиски и липсата на “опушен” вкус.
Североамерикото уиски е направено от каша, която е смес от царевица, ръж, пшеница, ечемик и други зърнени храни в различни пропорции и получения дестилат е състарен в дървени бурета.
Дискусията е започната от мосалата преди 1391 дни
Трябва да сте член на групата, преди да вземете участие в дискусиите.
odisei
А откъде да купя дрожди за захарен сироп?
Купих веднъж културни дрожди за вино, но не усетих разлика в самото вино или ферментацията. Само дето са по-скъпи.
Имам един учебник: М.Маринов, "Технология на виното и високоалкохолните напитки", Земиздат 1990. Прочетох в него цялата технология за малцово уиски, каквото се прави и в България. Но е описано за сложни апарати и се ползват ензими за разграждане. Аз разбира се си търся домашна технология. Зърнения спирт е по-мек, зърното е евтино и достъпно (особено ако няма плодове, както през 2012 г.). Искам да го добавям към ракията и след като престои в буре да се получи повече и по-добър продукт.
В случая искам да пробвам с царевица (бърбъна се прави от сладка царевица, ръж и ечемик). В учебника пише, че за озахаряване на скорбялата при немалцуваните суровини се добавя малц или ензими. А дали няма да се разгради и при нагряване/варене. Целта е да се разпадне на по-прости съставки. Захарозата (обикновената захар) също се разпада на глюкоза и фруктоза при варене и така се усвоява по-лесно от дрождите.
Ако има някой знаещ може да пише за това. Аз малко повече си падам по теорията. Напролет ще опитам и ще напиша за резултата.
преди 1023 дни
 
Радко
Мисля , че е по-добре да си купиш дрожди за захарен сироп и с тях да водиш ферментацията.
преди 1030 дни
 
мосалата
До сега не съм правил по този начин, но щом има захар и мая няма как да не ферментира. Така че трябва да стане.
преди 1030 дни
 
odisei
Материалите са написани много компетентно и подробно. Копирах си ги, благодаря. (дано не е забранено)
Мосала, решил съм да дестилирам ракия (по-скоро уиски, защото ще я добавям към истинската ракия за отлежаване в буре) от царевично брашно. Сигурно ми трябва технология за бърбън, само че досега не съм намирал в книга и интернет.
Мисля да сложа брашното (20-30 кг) във вода и да го варя поне 20 минути (така предполагам, че ще се разгради скорбялата). Като заври водата ще добавя и 10-15 кг захар да ври и тя (за да се разгради захарозата). После го наливам в бидон, добавям вода до 100 л, слагам размита мая и оставям да ферментира.
Би ли ме коригирал, където греша и би ли ме посъветвал още нещо.
Предварително благодаря.
преди 1031 дни
 

Най-новото от блоговете

Качествено обслужване
şişme havuz planı

Последно от форума

ГОЛЯМА ПОМОЩ
Започната от mihailstavrev
Здравейте! Имам нужда от голяма помощ. Т...
преди 1 седмица 1 116
Здравейте колеги! Решен съм да се занима...
преди 4 седмици 0 185
izkam da zakupiq lozi4ki toes vinen sort...
преди 1 месец 2 254