Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА БИОПРОДУКТИ «AgroBioStim» ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАЛИНАТА.

ЕТО КАКВО ПРЕДЛАГА ФИРМА АГРО БИО СТИМ

ПОДХРАНВАНЕ НА ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Малината се размножава основно чрез коренови издънки, които се произвеждат в специални маточни насаждения. Ограничено се прилага размножаването чрез коренови резници и чрез зелени издънки. За маточни насаждения (суперелитни и елитни) се избират площи с дълбоки, богати, бобре аерирани и с лек механичен състав почви. Площта се риголва или се изорава на дълбочина 35-40 см, като се наторява с 4-5 тон оборски тор. За да се избегне заплевеляване от съдържащите се в оборски тор плевелни семена, най-добре да се тори с 40-50 кг Биопаста «ПЛОДОРОДИЕ» и 70-80 кг суперфосфат на декар. Малинови маточници ежегодно се подхранват най-малко с 20-25 кг/дка амониева селитра. За да се получи здрав и доброкачествен посадъчен материал, с добра развита кореновата система, се извършва листно и почвено подхранване с ОМ Тор «НИТРОХУМАТ»Листно подхранване се задължително с 200-250 мл/дка в комбинация с препарати за едновременна борба против болести и неприятели, като маточните участъци подхранват най-малко 2 пъти (рано напролет и към края на май), а специалните суперелитни и елитни маточни насаждения – 1 път на всеки 15-20 дни.
При симптоми на калиев дефицит се третира с ОМ Тор «КАЛИЕВ ХУМАТ» в доза 200 мл/дка, при недостиг на фосфор – с ОМ Тор «ФОСФОРОХУМАТ» в доза 150-200 мл/дка. ОМ Тор «НИТРОХУМАТ» обеспечава растенията на всички необходими хранителни вещества, макро и микроелементи в лесно усвоими форми.
ЗАБЕЛЕЖКА. При биологично/органично производство необходимо да се тори с ЕКОторове «НАТУРА» и «ИСПОЛИН» в същите дози и фази на приложение.
При растения страдащи от хлороза, некроза, засъхване върховете на леторастите и др., предизвиквана от недостиг желязо или други микроелементи се пръска с разтвори от – «НАТУРАЛНИ МИКРОТОРОВЕ».След изваждането издънките се сортират в две качества. Към посадъчен материал - качество се отнасят издънки, които имат повече от 3 добре обрасти основни корена с дължина над 15 см, а към II качество – издънките, чиито корени имат дължина 10-15 см.След това корените се натопяват за 6-8 часа във разтвор Натурален Стимулатор за разсад «ФИДАНКА» (30-40 мл/1 л вода) за по-добро прихващане на растенията и предпазването им от болести предизвиквани от почвените патогени.
Засаждането да става непосредствено след изваждането от разтвора.

ОСНОВНО ТОРЕНЕ НА МАЛИНОВИ НАСАЖДЕНИЯ
Изборът на място за създаване на малинови насаждения се извършва съобразно с изискванията на малината към климатични и почвените условия. Предпосадъчната подготовка на почвата включава подобрителни мелиоративни работи.
Тори се с 4-5 тон оборски тор (за да се избегне заплевеляване, най-добре да се тори с 40-50 кг/дка Биопаста «ПЛОДОРОДИЕ» - алтернатива на оборски тор), 80-100 кг суперфосфат и 35-40 кг калиев сулфат на декар. В светлосивите горски почви за намаляване на повишената киселинност се внася и 300-400 кг/дка сатурачна вар или смлян варовик. При използване на биопродукти «AgroBioStim» торене с азотни, калиеви и магнезиеви торове трябва да намали до 50% от средните норми за торене: 15-20 кг/дка троен суперфосфат, 15-20 кг/дка калиев сулфат.

ПОДХРАНВАНЕ ПРЕЗ ВЕГЕТАЦИЯТА

Съобразно с изискванията на малината през вегетационния период, възрастта на насажденията и почвения тип се извършват необходимите обработки, торене (подхранване) и напояване. При внасяне на органични, фосфорни и калиеви торове в междуредията на плододаващите насаждения през 1-2 години наесен се оре на дълбочина 15-18 см. Ежегодно се внасят не по-малко от 25-30 кг/дка амониева селитра. Фосфорният тор се дава наесен с основна обработка по 30-40 кг/дка суперфосфат, тогава се внасят и 3-4 т/дка оборски тор, но през 1-2 години. Калиев тор се използва предимно на песъчливи почви (15-20 кг/дка калиев сулфат), докато другите почви у нас най-често са добре запасени с калий. Посочените препоръки за торене са ориентировъчни. Нормите на отделните торове може да се намаляват или увеличават в зависимост от конкретните прояви на растенията.
При биологично производство на малина трябва да тори с Биопаста «ПЛОДОРОДИЕ», третира с «НАТУРАЛНИ МИКРОТОРОВЕ» и подхранване с «ЕКОТОРОВЕ».
Торене при модерно/екологично производство:

* Пролетно пръскане – 300 мл/дка «МЕДЕН ХУМАТ».
* 1-во листно подхранване – 300 мл/дка «НИТРОХУМАТ».
* 2-ро листно подхранване – 300 мл/дка «ФОСФОРОХУМАТ».
* 3-то листно подхранване – 300-350 мл/дка «КАЛИЕВ ХУМАТ».
* 4-то листно подхранване – 350 мл/дка «НИТРОХУМАТ».
Опитът у нас показва, че най-високи добиви от малината се получават при комбинираното торене с органични и минерални торове. За тази цел се използва бързодействащи и баласирани «ОМ ТОРОВЕ»:
Пролетно пръскане във фаза преди набъбването на пъпките, с натурален микротор «МЕДЕН ХУМАТ» в доза 300 мл/дка, с 20-30 л работен разтвор/дка и биоинсектициди за борбата срещу неприятелите. Главно против дидимелата, ръждата, малиновата галица, малиновият бръмбар, малиновият агрилус.
1-во листно подхранване се извършва във фаза височина на издънките h=10-12 см, с ОМ Тор «НИТРОХУМАТ» в доза 300 мл/дка с 20-30 л работен разтвор/дка.

2-ро листно подхранване във фаза бутонизация, с ОМ Тор «ФОСФОРОХУМАТ» в доза 300 мл/дка с 20-40 л работен разтвор/дка.

3-то листно подхранване във фаза след цъфтеж, с ОМ Тор «КАЛИЕВ ХУМАТ» в доза 300-350 мл/дка с 40-60 л работен разтвор/дка.

4-то листно подхранване във фаза залагане на плодните пъпки (след беритбата на плодовете и изрязване на старите издънки), с ОМ Тор «НИТРОХУМАТ» в доза 350 мл/дка с 40-60 л работен разтвор/дка.
При ремонтантните сортове 4-то листно подхранване и следващи във фаза плододаване, в интервал от 15 дни (до приключване на беритбата), с ОМ Тор «КАЛИЕВ ХУМАТ» в доза 300-350 мл/дка с 40-60 л работен разтвор/дка.
Основни предимства при използване на «ОМ ТОРОВЕ»:
-осигурява бързо подхранване на културите по време на критичните фази от тяхното развитие;
-компенсира дефицит на хранителни вещества, макро и микроелементи;
-увеличава кореновата маса до два пъти в сравнение с традиционните технологии;
- стимулира имунната система на растенията;
- повишава активността на фотосинтезата;
- увеличава броя на заложените плодни пъпки и ускоряване на зреенето;
-чувствително подтиска появата на кореново гниене, антракноза, септориоза, засъхване на леторастите и други гъбни, бактериални и вирусни болести;
- бързо възстановя преболедували или боледуващи растения;
-увеличава устойчивостта на растенията към раннопролетните засушавания или прекомерната влага, както и температурните колебания;
- съхраняване на хлорофил – белтъчния комплекс на листната маса
-увеличава интензивността на растежа и количеството на плодове
-увеличава добивите над 60% и повече;
-намалява наличието на нитрати, пестицидни остатъци и тежки метали в продукцията;
-подобрява вкусовите качества на плодовете, тяхната транспортабилност и съхраняемост;
-неутрализира влиянието на остатъчни количества от хербициди в почвата.

При дефицит на микроелементи и микроелементни хлорози се прилага и натурален микротор «МИКРО ХУМАТ» или «НАТУРАЛНИ МИКРОТОРОВЕ». Серията «ОМ ТОРОВЕ» обеспечава растенията на всички необходими хранителни вещества, макро и микроелементи в лесно усвоими форми.Обработката на насаждения заедно с хербициди и фунгициди е препоръчително, тъй като биотор стимулира растежните и формообразувателни процеси, както и преодоляването на стресовите периоди след пръскане с препарати. Срещу неприятелите се препоръчва изрязване на нападнатите стъбла до основа през есента или рано през пролетта.
Малината е влаголюбиво растение. Най-голема нужда от вода тя има през периода април-август, т.е. когато протича интензивния растеж, цъфтежът, наедрява завързът и зреят плодове. В зависимост от физични свойства на почвата и метерологичните условия малиновите насаждения се напояват от 2 до 4 пъти. Най-ефективна е поливка след масовия цъфтеж и особено през време на малинобера, когато обикновено настъпват летните горещини и засушавания. При всяка поливка извършва и почвено подхранване с 0,003% разтвор на «ОМ ТОРОВЕ» или с 0,001% разтвор на Микробиологичен тор «ЕФЕКТ».
Дискусията е започната от лина преди 1574 дни
Трябва да сте член на групата, преди да вземете участие в дискусиите.

Най-новото от блоговете

Качествено обслужване
şişme havuz planı

Последно от форума

ГОЛЯМА ПОМОЩ
Започната от mihailstavrev
Здравейте! Имам нужда от голяма помощ. Т...
преди 1 седмица 1 131
Здравейте колеги! Решен съм да се занима...
преди 1 месец 0 194
izkam da zakupiq lozi4ki toes vinen sort...
преди 1 месец 2 267