Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

стари български сортове грозде

Издирвам стари български сортове грозде,който може да помага........
Някой ако знае нещо за сорта "кокорко"да пише.
Дискусията е започната от ribarina преди 1727 дни
Трябва да сте член на групата, преди да вземете участие в дискусиите.
Glarus
Tyrsiq mladi lozi4ki sort MISKET MARKOVSKI nqkoi ako znae koi proizvejda takyv sort lozi4ki d ami pi6e predvaritelno blagodariq.
преди 43 дни
 
valdes_lov
Стар сорт е Шевка ползва се за червено вино дава на виното особен блясък лъскавина имам от него родовит а е и може да се яде като десертно но страда много от оидиум иска много пръскане.
преди 1641 дни
 
stefka6
ЗДР. имам сорт грозде от старите Булгар,Дамят,Лисича опашка,който е за мен най вкусен не са ранни тези сортове,а също така и едно черно грозде с дебела люспа не могат да го ядът осите за грозденица е супер.Тези лози са на хасманлък вдигнати,мога наесен да ви отрежа пръчки ако желаете и да ви ги изпратя или вие да ми дойдете на гости в Черноморец и да си ги вземете,ще съчетаете полезното с приятното море и посадъчен материал. Има и Мустато-Отонел за ракия чудесен 15 дка е също Юни-Бланд винен сорт дадоха ни ги когато унищожиха ТКЗС сега се мъчим с тях,но няма пазар само труд и мъки.
преди 1641 дни
 
Kober
Вижте, лично аз мисля, че не трябва да се пренебрегват нито един от трите сорта - Рубин , Мавруд /Евмолпия/ или Мерло, но найстина в момента в световен мащаб съществуват толкова много винени сортове, че е много трудно да се определи кое е най- елитно.
Ама найстина трябва да се рекламират нашите сортове и да се наложят, като качество и характеристика. Те с нищо не са по-лоши от световно известните - Мерло, Каберне , Сира , Боше и много други.
преди 1706 дни
 
wesselin61
Аз нямам претенции, че разбирам от вино, но макар и по малки количества го пия.Според мен, а и не само според мен, виното от сорта Рубин е много добро и най-балансирано (http://www.divino.bg/statii/рубин-печели-пред-мавруд-като-най-предпочитан-сорт).До колкото за сорта Евмолпия, мога да кажа, че това е всъщност Тракийски маврут.Чисто само от Евмолпия съм чувал, че вино не може да се направи.А не мисля, че трябва да се пренебрегват качествата и на сорта Мерло.
преди 1711 дни
 
лина
ами аз доколкото знам си се води Кайлъшки рубин и все още е изпитващ сорт.Но съм напълно съгласна че Евмолпи и особенно Мавруд си заслужават по-голяма внимание.За мен лично най-хубавото вино е произведено от Мавруд.Виното се характеризира с рубинено червен цвят, с приятен плодов аромат, с мек хармоничен вкус,а в нашия район по-големи са масивите в Асеновград и Чирпан.Мавруд е много късен винен сорт. Гроздето му узрява през първата половина на октомври.Аз смятам,че е един от най-добрите сортове за производство на вина.
преди 1711 дни
 
Kober
Мисля, че сорта Мавруд, или новата селекция Евмолпия заслужава по-добри коментари, като български сортове.
преди 1712 дни
 
Kober
Да Ви питам първо - Кайлъшки рубин или само Рубин се води. Понеже при нас има масив от 200 дка. рубин селекциониран в България. Зрее по-рано от мерлото и гроздето силно статфидицира, когато другите винени сортове са в техническа зрялост. Не е кой знае какво . И пък марково и елитно вино само от рубин не съм срещал.
преди 1712 дни
 
лина
ако Кайлъшкия Рубин е с такава сортова харектеристика с която го описват,мисля че ще е един от добрите наши сортове,устойчив на болести и студове и малко пръскания.
преди 1712 дни
 
лина
Сортът Гъмза е от местен произход. Бил е разпространяван е в Западна и Средна Северна България, осоновно Видинско, Плевенско и района на Сухиндол. Грозда е среден, цилиндрично-коничен, с едно крило, сбит. Дръжката е средно дълга, средно дебела, вдървесинена в основата, крехка. Зърното е средно едро, сферично, синьочервено с изобилен налеп, слабо месесто. Ципата е тънка. Месото е сочно, с хармоничен вкус.Гъмза е късно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж, висока родовитост и висок добив. Гроздето му се напуква и загнива.

За разлика от Гъмзата сорта Тамянка не е с български произход,а мисля че беше с египетски,но понеже у нас се отглежда още от близкото минало и заемал големи площи се води един от старите сортове,но не с български произход.
Грозда на Тамянката е среден, цилиндрично-коничен, полусбит. Дръжката е средно дълга, средно дебела, зелена, крехка,а зърното е средно, сферично, златистожълто.. Месото е сочно, с със силно изразен памянов привкус.Гроздето му узрява през първата половина на септември. Развива се добре на хумусно-карбонатни, песъчливо-глинести почви с лек механичен състав. Има среден растеж, добра родовитост и среден добив. Чувствителен е на гниене и студ.Сорта е най-подходящ спорад мен за произвадство на стафиди.
преди 1712 дни
 
ribarina
Днес си купих кандидат сорта-Кайлъшки рубин,та да видим дали е това за което пишат........
преди 1713 дни
 
Kober
Не ни мързи да пишем, но от работа по лозята не ни остава ред да седнем на компютъра.
преди 1714 дни
 
tonn11
---Абе виждам че ви мързи да пишете, така ли се справяте и с лозята си?Не са за пренебрегване старите сортове устояли за времето!При възстановяването на з.з ни върнаха 1дк лозе около 100годишно дядо ми вече го нямаше но брат му роден 1902г бе жив та от него имам информация.Та там имаше някакъв сорт които придаваше много приятен слаб аромат на виното.Но лозите бяха вече слаби и аз докато се усетя да го запазя след пожар изчезнаха!Ха сега го намери-няма го, приличаше на памид но с по твърда но много крехка ципа и малко по тъмен със съвсем слаб почти неуловим и за мен неопределен аромат но във виното оставаше траен.Ха сега дайте ми го!
преди 1718 дни
 
Kober
Добре Лина, освен тях има ли и други.И найстина ли са признати за български ? И какви им са характеристиките , че са търсени.

преди 1718 дни
 
лина
стар българси сорт грозде е и Тамянка и Гъмза.
преди 1721 дни
 
Kober
А кои са стари български сортове. Димят и памид и други може би.
преди 1726 дни
 
tonn11
Здрасти, познат ми е само от литературата, и по точно от "Определител на сортовете лози" изд.1968г. от Калю Катеров и Атанас Дончев-Късен бял винен сорт, узрява края на септември, Грозд среден коничен крилат сбит,Зърно дребно сферично прозрачно с редки точици.Листа не ми се описва защото е дълго !А той е най точния индикатор за определяне на сорта!Лозите са с буен разтеж и висока родовитост и добив.Изискват леки почви с добро изложение,Гроздето е сравнително устойчиво на гниене.От Кокорко се правят бели трапезни вина които съзряват бързо.....Това пише в книгата на мен на снимката ми прилича на шардоне но без листа!Аз пък търся да изпробвам новия български сорт за бяло вино -Мискет марковски но не мога да го намеря, май че го има само на книга!
преди 1726 дни
 
wesselin61
Здравейте! Какво Ви интересува като сортове?Имам 198 посадени различни десертни сорта.Може нещо да Ви заинтересува.Аз също проявявам интерес към всякакви десертни сортове.
преди 1727 дни
 

Последно от форума

ГОЛЯМА ПОМОЩ
Започната от mihailstavrev
Здравейте! Имам нужда от голяма помощ. Т...
преди 1 седмица 2 174
Здравейте колеги! Решен съм да се занима...
преди 1 месец 0 208
izkam da zakupiq lozi4ki toes vinen sort...
преди 1 месец 3 301