Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Блогове - АгроНЕТ.бг

Направете си личен блог и споделете своите съвети и опит!

  • Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в блоговете.
  • Категории
    Категории Показва списък с категориите в блоговете.
Публикувано от на в Животновъдство

Токачки

Токачката е интересна и красива птица. Токачката има хоризонтално удължено, овална тяло, къса, тънка шия, къси закръглени крила, високи тънки крака. На задната част на врата има ветрилообразни пера. На главата има гребен. В долната част на главата се намират обеци с бяло-червен цвят. За перлената токачка е с характерен цвят на перушината: по цялото тяло те имат бели петна на тъмно сив фон. Живото тегло на мъжките е около 1,7 кг, а на женските – 1,8 кг. Яйцедобивът е 80-90 яйца, масата на едно яйце е 45 грама.

токачкиТокачки се отглеждат предимно заради вкусното им бяло месо. Яйцата се употребяват по-рядко. В токачките в сравнение с кокошките се съдържа 10-15% повече месо, главно благодарение на мускулната тъкан, която е с тънки нишки и е причина за по-крехкото им месо. Освен това, месото от токачки е с по-малко мазнини и повече протеини.

Яйцата от токачки също се различават от кокошите, защото съдържат в себе си повече сухо вещества. Жълтъкът на яйцето от токачка има ярко жълт цвят и съдържа повече витамин А и каротиноиди. Черупките и обвивките са много здрави и това благоприятства по-дългото им съхранение - до половин година.

Токачките са стадни птици. Те са доста страхливи, но бързо свикват с хората. При съвместно отглеждане на токачки с различни видове домашни птици се държат независимо. Това е здрава, издръжлива птица, устойчива на болести. В литературата има съобщения, че токачките могат да се използват като средство за борба с насекомите, включително с колорадския бръмбар. В същото време те могат да се пускат в градината, без да опасения, че ще разровят насажденията, както правят кокошките.

Етикети: животни
0
  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате

Последни коментари в блога

Страхувах се,да внеса Ризо понеже никога не бях го ползвала....
Страхувах се,да внеса Ризо понеже никога не бях го ползвала....