Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Блогове - АгроНЕТ.бг

Направете си личен блог и споделете своите съвети и опит!

  • Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в блоговете.
  • Категории
    Категории Показва списък с категориите в блоговете.
Публикувано от на в Земеделие

Памук - най-ценното влакнодайно растение

Днес ние познаваме много видове памук както културни, така и диворастящи. Между тях има тревисти, храстовидни и малки дръвчета, които достигат височина до 6 м. Всички са красиви растения с големи длановидни листа и с хубави, различно обагрени едри цветове.

Памукът е многогодишно растение и за развитието си изисква много светлина, топлина и вода. В страните, където зимата е студена, той може да се отглежда памук само през топлите месеци на годината. Наесен при започване на мразовете той загива.

След прецъфтяването на цветовете от завръза се развиват плодни кутийки, които са изпълнени с памук, заради който ние отглеждаме памуковото растение.

Но какво представлява този памук? Това са власинки, които покриват нежните семена на памучното растение и ги предпазват от изсъхване. При едни видове те са къси и груби, при други - тънки, нежни и много дълги. Това не убягнало от очите на хората и те още в самото начало започнали да отглеждат само тези видове памук, чиито семена имали най-дълги и най-тънки власинки. А по-нататък по пътя на многовековния отбор те успели да ги направят още по-дълги, още по-тънки и още по-нежни. И сега вече власинките на семената при нашия културен памук са няколко пъти по-дълги от власинките на семената, които имат неговите диви родоначалници.

Памукът вече много хилядолетия се намира под грижите на човека. За това говорят намерените при някои разкопки в Индия памучни тъкани, с които обвивали мъртвите, когато ги полагали в гробниците. Те показват, че древните жители на тази страна преди повече от 5000 години започнали да употребяват памука за изработване на най-разнообразни тъкани, главно за облекло. Това те умеели да правят с голямо майсторство. Пътешествениците, които посещавали тези места, разказвали после, че тъканите, изработени от памучна прежда, били толкова тънки, че цялото облекло, което носел човек, можело да се провре през един пръстен. От Индия памукът преминал и у други народи. Арабите, първи след индийците, се научили да го отглеждат памук и да го използват. Те го пренесли и в Европа. Остров Сицилия, а след това и Испания, били първите места в Европа, където преди повече от 1000 години започнало отглеждането на памука.

Пак от Индия памукът бил пренесен и в Китай. Но китайците дълго време го отглеждали само като красиво градинско растение. Те предпочитали копринените платове пред памучните.

Дълго време хората смятали Индия за единствената люлка на памука. Откриването на Америка обаче показало, че там също се срещат много диворастящи видове памук и че населението на някои страни, като например Перу и Мексико, от незапомнени времена също умеело да изприда много фини памучни нишки и да тъче тънки като коприна памучни платове.

Скоро след откриването на Америка заедно със завръщащите се нейни откриватели и памукът поел пътя за Европа. Него за разлика от индийския памук нарекли новосветски. Той се оказал по-подходящ за климата на Европа, бил с по-добри качества и затова получил много по-широко разпространение, отколкото пренесеният по-рано от Азия памук. По-нататък новосветският памук попаднал и в Египет, където под грижите на човека той получил такива ценни качества, като силен копринен блясък, голяма дължина и здравина на влакното, каквито нито един друг сорт не притежава. Днес този памук е известен с името египетски.

У нас отглеждането на памук започнало още през време на турското робство. Но площите, които земеделските стопани отделяли тогава за отглеждането му, били твърде малки. Те не се увеличили много и след Освобождението.

Грижите за памуковите посеви са големи. Колкото по-добре са обработени, наторени и напоени те, толкова по-добре се развиват растенията, толкова по-високи ще са добивите от тях. Окопават и подхранват се неколкократно. И ето, памучните растения израстват високи до 1 м, със сочни зелени листа. Настъпва периодът на цъфтенето и плодоносенето. С първите слънчеви лъчи памуковата нива се преобразява. Растенията се обкичват с цветове, прилични на фунийки - бледожълти, бели, червени, розови. Още същия следобед красивите фунийки потъмняват и се затварят. На другия ден цветовете засъхват и опадват. Вместо тях се отварят нови. И така до късна есен. На едно и също растение едновременно има както цветове, така и току-що завързали, а също и зрели плодове. През този период памукът се нуждае от най-големи количества вода и тогава се напоява няколко пъти. За да се получат по-високи добиви, се извършва и кършене на памука - премахват страничните клонки и върховете на растенията. Така се образуват и узряват повече и по-едри плодни кутийки.

Днес памукът се отглежда не само за изготвяне на различни тъкани. От влакната му изработват още изкуствена коприна, целулоид, изкуствени гуми. От мъха, който покрива памуковото семе, изготвят изкуствена кожа, изолационни материали, изкуствено стъкло, взривни вещества.

Но памукът е не само най-ценното влакнодайно растение, което са ни завещали древните земеделски стопани, които населявали американския и азиатския континент. От времето, когато хората се научили да изстискват богатите му на масло семена, той се превърнал и в незаменимо маслодайно растение. Сега в света най-много растително масло се получава от памуковото семе. А то намира извънредно широко приложение в най-различни клонове на промишлеността. Когато е добито например чрез студено пресуване, памуковото масло не отстъпва по вкусовите си качества на слънчогледовото и е годно и за храна на хората. Освен това то се използува при производството на консерви, сапун маргарин, глицерин, линолеум, водонепромокаеми тъкани, бои, изкуствен каучук и още десетки други индустриални стоки, с които хората задоволяват различни свои нужди.

Кюспето пък, което се получава след изстискването на маслото от семената, е богато на мазнини и белтъчини и е добра храна за възрастните селскостопански животни.

0
  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате

Последни коментари в блога

Страхувах се,да внеса Ризо понеже никога не бях го ползвала....
Страхувах се,да внеса Ризо понеже никога не бях го ползвала....