Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Избор на прасета за угояване

(26 гласа, оценка 4.23 от 5)

Избор на прасета за угояванеПо принцип всички подрастващи прасета, които не са одобрени за разплод, и всички отпаднали от разплод прасета отиват за угояване.

Има няколко типа на угояване:

  • угояване за месо и мас;
  • угояване за месо;
  • угояване за бекон.

Угояване за месо и мас

При угояване на прасета за месо и мас свинете се колят, когато достигнат маса 150-170 кг. Целта е от свинете да се получи продукция за консерви, пушени гърди и бутове, трайни колбаси със значително съдържание на сланина. У нас угояване за месо и мас е застъпено в частните стопанства, където част от сланината се осолява, друга част се стопява за производство на мас и пръжки.

Угояване на прасета за месо

Угояване на прасета за месо е застъпено най-широко както в света, така и у нас. Обикновено угоените за месо свине се колят при достигане на маса 100-110 кг. Породите и кръстоските, отглеждани у нас, на посочените килограми отслояват най-много месо.

Изискванията на пазара в страната ни задължават стопаните да обърнат внимание при избора на прасета за угояване за месо. За целта най-подходящи са породите и кръстоските прасета с ясно изразен месен тип. Такива са хибридните свине Дунавска бяла свиня, Ландрас и кръстоските с тях. Поради това, че у нас почти не се предлагат прасета за угояване на 35-40 кг, свинеугоителите закупуват прасета с маса 15-20 кг. Препоръчително е тези прасета да произхождат от една, най-много две развъдни ферми с доказани качества, да са здрави, жизнени, мъжките да са кастрирани, да са изравнени по големина, без коремни хернии и признаци на ринит. Трябва да се има в предвид, че едно ринитно прасе изразходва 30-40% повече фураж, за да достигне маса 100 кг.

При настаняване във фермата на прасетата за угояване за месо задължително се извършват следните мероприятия:

  • прасетата се сортират по големина;
  • напръскват се с спрей-дезодорант за уеднаквяване на миризмата, за да не се хапят;
  • през първите 24 часа не се хранят, дава им се вода, а няколко дни след това се хранят с намалена дажба.

Последното се прави с цел животните да се предпазят от едемна болест.

Угояване на прасета за бекон

При угояване за бекон прасетата се колят, когато достигнат маса 80-92 кг и на възраст над 6 месеца. Закланите „парени" половинки се обработват по специална технология - осоляване в саламура и опушване. С паренето на закланите свине се цели да се премахне козината (четината) и затова не се приемат за приготвяне на бекон свине с белези от одраскване или удар, с рани и екземи или краста.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате