Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Отглеждане на разплодни патици

(13 гласа, оценка 4.62 от 5)

Отглеждане на разплодни патициПтичарниците за отглеждане на родителско стадо патици трябва да бъдат сухи, топли, чисти и с добре действаща вентилация. Те се разделят на секции с прегради, високи 80-120 см, с разчет в една секция да се настаняват по 150 броя при гъстота на настаняването 3 патици на 1 м2.

На птичарниците от едната страна (ако помещението е широко - и от двете страни) се изграждат дворчета с площ, равна на секцията в птичарника. Дворчетата трябва да бъдат асфалтирани или с бетонно покритие. Височината на оградата на дворчетата е 60 см. В края на дворчето се построява канавка за къпане със следните размери: широчина на основата - 60 см, дълбочина - 25 см и горна широчина - 80 см. Наклонът на канавката за 1 м дължина е 4 мм. В канавката и в поилките трябва да има постоянно вода, в противен случай патиците губят апетит, интензивността на снасяне спада и настъпва преждевременно линеене. Водата в канавката се сменя два пъти седмично, а в поилките - всеки ден. Фронтът за хранене при подрастващите и възрастните патици е 2,5 и 3 см, а за пиене - съответно 2,5 и 2 см.

В помещенията на най-тъмно и хладно място се монтират гнездата - по едно гнездо на 4-5 патици. Размерът на гнездата е следният: широчина 40 см, дълбочина 50 см и височина 45 см. Гнездата се свързват в комплекти.

При наличие на водоеми икономически изгодно е водоплаващите птици да се отглеждат край тях. На водоемите използват различна водна растителност, безгръбначни животни, ракообразни, дъждовни червеи, ларви на риби и насекоми и др. Добри резултати се получават при смесено отглеждане на риби и патици. Торът на патиците подхранва водната растителност и увеличава храната за рибите.

На неограничени водоеми на 1 декар площ се отглеждат 150-200 патици. По този начин патиците може да не се подхранват. Обикновено водоемите са ограничени. Край тях се построяват навесите за патиците. Тогава на 1 хектар може да се отглеждат до 3000 патици. Хранят се три пъти на ден, а във водоема те само се къпят и пият вода. Концентрираният фураж е по 150-160 гр., а зелената маса - 150-250 гр. дневно на птица.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате