Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Критични периоди и неблагоприятни фактори при люпене на яйцата

(18 гласа, оценка 4.72 от 5)

просветляване на яйцаМного са причините, които могат да доведат до спиране развитието на ембриона през време на инкубацията или при излюпването. Колкото по-ниска е люпимостта на яйцата, толкова по-висока е ембрионалната смъртност. През дните на инкубирането тя се разпределя неравномерно и дори при добър процент на излюпване (80-85%) се установяват две повишения на смъртността - в началото и в края на инкубацията. За кокошките това са 3-тия - 5-ия ден и 18-ия - 19-ия ден.

Периодите на повишена ембрионална смъртност се наричат критични. През тези дни в ембриона стават значителни морфологични и физиологични изменения и повечето слаби и с отклонения в развитието си ембриони умират.

Често се наблюдава и трети подем на смъртността - при кокошките на 10-ия - 14-ия ден от инкубацията. При аварийни нарушения на режима на инкубация смъртността може рязко да нарасне при който и да е стадий от развитието.

Неблагополучията през първия критичен период обикновено са свързани със следните причини:

 • общото здравословно състояние и храненето на родителските стада;
 • правилното събиране, манипулиране и съхраняване на разплодните яйца;
 • фумигацията на яйцата в инкубатора през първите четири дни;
 • недостатъчно обръщане на яйцата;
 • минимални удари, вибрации или разклащане.

Всички тези причини довеждат до аномалии в развитието на алантоиса и неговата богата кръвоносна система. Нарушават се дихателната и обменните му функции, които точно през този период започват да се изпълняват.

Оплодените яйца (яйцата със зародиш), умрели до 3-тия ден, при може да бъдат лесно приети като неоплодени, особено когато черупката на яйцата е оцветена. Установяването на умрелия ембрион може да стане само при отваряне на яйцето. В по-голямата възраст при живите ембриони се наблюдават кръвоносните съдове на ембрионалните обвивки и се виждат очертанията на тялото на зародиша. При загиналите на възраст 3-7 дни върху жълтъка се установява „кръвен пръстен" - следсмъртна стаза (натрупвания на кръвта в крайните разширения на жълтъчната торбичка).

При ембрионите, умрели в по-късния период до 18-ия ден от инкубацията, кръвоносните съдове най-често са безкръвни. Тази категория отпаднали ембриони се наричат умрели. Причина за неблагополучия тук най-често са отклоненията в температурата, недостатъчната вентилация, недостатъчното количество от някои витамини й микроелементи в дажбата на родителското стадо, недостатъчното обръщане на яйцата и др.

Вторият критичен период - 18-ия - 19-ия ден, се характеризира главно с началото на функцията на белите дробове. Всъщност тази физиологична промяна е прогресивна и истинското й начало е от 15-ия - 16-ия ден със слаби ритмични движения на корема, а на 18-ия ден се проявяват истинските дихателни движения с участието на гръдния кош. Тези движения стават пълноценни само след пълна резорбция на амнионовата течност. Оттук следва, че всички причини, които възпрепятствуват проявлението на белодробното дишане, предизвикват смъртта на ембриона в този период. Тази категория ембриони се наричат умрели вследствие на задушаване (прекратяване на дишането). Главните неблагополучия в този период са отклонения в температурата, недостатъчно обръщане на яйцата, нарушения във вентилацията и натрупване на вредни газове.

За да се намалят до минимум възможностите за допускане на отклонения в технологията на инкубацията, задължително е да се спазват следните по-важни изисквания:

 • преди зареждането им за инкубиране разплодните яйца да се темперират в помещение с температура около 25°С за 6 до 12 часа;
 • яйцата не бива да се фумигират в периода от втория до четвъртия ден от инкубацията включително;
 • яйцата трябва да се прехвърлят в люпилните шкафове не по-рано от края на 18-ия ден;
 • при прехвърляне в люпилните шкафове яйцата не бива да престояват извън инкубаторите повече от 20-30 минути. Отчитането на температурата, влажността, обръщането и вентилацията трябва да се извършва редовно на всеки 3-4 часа.

Оценката на качеството на излюпените пилета най-добре характеризира както качеството на разплодните яйца, така и технологията на инкубацията. Тя най-пълно и компетентно може да бъде извършена от специализираните ветеринарни лаборатории, в които освен чрез методите на биологичния контрол може да се проведат и специфични морфологични, биохимични, бактериологични и вирусологични изследвания. Това е необходимо, тъй като причина за неблагополучията при инкубацията може да бъдат и определени болести вследствие непълноценно и небалансирано хранене на родителските стада (недоимъчни болести), бактерийни, микотични и вирусни инфекции с вътрешен и външен характер.

Потребители, участващи в дискусията

 • Чувал съм че на малките еднодневни пиленца е хубаво да се дава сварен жълтък това правилно ли е

 • незнам то се дава стартерни смески аз сам чувал че смеските на бон микс са добри но незнам да ли е така аз ще си правя инкобатор и тази сатия ми беше много полезна благодаря на агро съвети;):D

 • НЯМА ППО ХУБАВО НЕЩО ОТ ТОВА ДА ЗАХРАНИШ ПИЛЕНЦАТА СЪС СВАРЕН ЖЪЛТЪК ,ДАЖЕНЯКОЛКО ДЕНА АКО ИМ СЕ ДАВА Е НАЙ ДОБРЕ.

 • Предлагаме Инкубатори полуавтоматични тип люлка от 35яйца до 150яйца.На люлката няма гнезда поради това може да се слагат всякакъв вид яйца.Възможност за доставка по куриер за всяка точка на страната. 0878 56 56 64

 • Предлагаме инкубатори за люпене на яйца
  с капацитет: 40 яйца,60, 80, 100, 150,и 200 яйца на изгодни цени!
  Температурата се регулира с прецизен терморегулатор.
  Гаранцията която поемаме е една
  календарна година.
  За повече информация посетете
  нашият сайт: www.inkubatorbg.alle.bg , или се
  обадете на 0888291498, Skype - krasi0012.

Моля, влезте за да може да коментирате