Вход

Регистрация

Щраусите - екзотични птици или домашни питомци?

(8 гласа, оценка 3.88 от 5)

Използването на щрауси за месо и яйца започва сравнително скоро, преди 150-200 години. Големи ферми за щрауси се появяват в Египет, Алжир, Нова Зеландия, Аржентина, САЩ, Австралия, Италия, Финландия, Белгия, Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Полша и Канада. Известно е, че щраусите традиционно се отглеждат в тропическите страни, където температурата достига 40°С, но те добре се адаптират и в северните райони.

Африканският щраус (Struhio camelus) живее 70 години. Женската на 3-годишна възраст започва да снасят яйца. За година тя снася 40-50 яйца и запазва репродуктивните си способности 35-40 години. При оптимално отглеждане и хранене, за година могат да се отгледат 20 щрауса за месо, при клане от тях се получават 840 кг. месо и мазнини, а и 25 м2 ценни кожи и пера за украса. Нито един вид селскостопански животни, не са в състояние да дадат такова количество месо годишно.

От щраусите се получава червено диетично месо с ниско съдържание на холестерол, което може да бъде препоръчвано на всички възрастови групи. Щраусите са всеядни и могат да консумират храни с ниско съдържание на протеини (до 12%). Освен зелена трева, сено и зърно в диетата им са включени цвекло, моркови, зелеви листа, отпадъци от преработката на плодове и зеленчуци. Ако в общата стойност на разходите за месо за бройлери делът на фуражите е 70-80%, то при щраусите цифрата е 50-60%. Възрастните африкански щрауси достигат ръст от 2 метра или повече и са с живо тегло до 160 кг., женските са около 2 метра на височина и с тегло 110 кг. Обикновено семейството се състои от две женски и един мъжки. Женските в естествени условия снасят яйцата си на земята в подготвено гнездо, а мъжкият мъти 42-43 дни до излюпването на щраусчетата.

Щраусите на пръста имат вроговен нокът, който пробива черупката на яйцето. В степите и пустините в търсене на храна щрауса на ден може да измине до 20 км. При свободно бягане африканският щраус достига 70 км/ч. При естествени условия африканските щрауси живеят 50 години или повече. Обикновено тази птица не е агресивна.

Австралийският щраус (ему, Dromaius novaehollandiae) е по-малък от африканските: ръста на мъжкия е 1,9 м., живо тегло 55 кг, а женските – 1,5 метра височина, и 40 кг. живо тегло. Емутата живеят до 50 години, разпространени са в много африкански и азиатски страни.

При естествени условия по време на размножителния период , емутата създават семейства, състоящи се от един мъжки и две или три женски. Женските снасят яйца в гнездото и мъжкият ги мъти 42-45 дни и се грижи за малките в рамките на 18 месеца. Женските снасят от 20 до 40 яйца за една година. При бяг в пустинята птиците развиват скорост до 70 км/ч и могат рязко (прав ъгъл) да сменят посоката на движение. В момента ему се отглеждат в Дания, Финландия, Канада, Белгия и други страни. Птиците понасят нормално резки колебания в температурите (от + 35°С през лятото до -25°С през зимата). За тях са разработени четири типа диети с ниско съдържание на протеин: стартова, за подрастващи, за промишлено и племенно стадо.

Потребители, участващи в дискусията

Моля, влезте за да може да коментирате