Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Породи гъски

(18 гласа, оценка 4.44 от 5)

Тулузка гъска

Тулузка гъскаПроизхожда от района на гр. Тулуза, Южна Франция. Оперението е сиво, тялото е дълго, добре развито, ниско, с двойни гънки на кожата по корема, гръдната кост е права, опашката е хоризонтална. Оперението е сиво, подобно на оперението при Дивите гъски. Тулузките гъски тежат 8 кг, а гъсоците - 9 кг. Носливостта достига 30 яйца с маса 150-170 г. на яйце. Оплодяемостта на тази порода гъски е ниска. При принудително угояване може да се получи 800-1000 гр. черен дроб.

Породата е използвана широко за подобряване на други породи гъски. В България е внасяна и е оставила следи.

Ланденска гъска

Ланденска гъска е създадена във Франция от тулузката гъска. Цветът на оперението по крилата и гърба е сиво-кафяв, а по корема - бял. Гъските тежат около 7 кг, а гъсоците - над 8 кг. През първата година снасят 25-28 яйца, а през втората - около З0. От тях се получават по 20 гъсета. Ланденските гъски се угояват лесно за уголемен черен дроб. Средната маса на черния дроб е около 700-800 г. С тази порода гъски се работи успешно и тя се усъвършенства. Създадено е чисто бяло отродие.

В нашата страна ланденската гъска е внасяна и кръстосвана с местната бяла бенковска гъска.

Емденска гъскаЕмденска гъска

Емденската гъска е ценна тежка порода с бял цвят на оперението. Произхожда от Германия, района на гр. Емден и гр. Бремен. Птиците са с висока жива маса - 9 кг при гъските и 10 кг при гъсоците. Годишната носливост е 30-40 яйца с маса на едно яйце 180-220 г. Тази порода гъски е подходяща за принудително угояване за черен дроб. Масата на черния дроб достига около 500 гр. Емденската гъска е подходяща за добиване на пух поради голямата повърхност на тялото.

Рейнска гъска

Рейнската гъска е създадена в Германия. Гъските са бели и тежат 5-6 кг, а гъсоците - 6-7 кг. Носливостта е висока - 50-60 яйца с оплодяемост 75 до 90%. Широко разпространена е по света. Рейнската гъска е подходяща за получаване на гъше месо. При принудително угояване дава около 400 г. черен дроб. Гъски от тази порода са внасяни в България.

Бенковска бяла гъска

Бенковска бяла гъска е единствената българска порода. Създадена е чрез кръстосване на местни породи гъски от района на гр. Бенковски (област Пловдив), с тулузка, бяла унгарска, емденска, рейнска гъска. Оперението е бяло, но се срещат птици с леко сиво оцветяване по крилата. Гъските тежат 5-5,5 кг, гъсоците - 5,5-7 кг. Средната носливост достига 20-25 яйца. Бенковска бяла гъска е подходяща за принудително угояване за получаване на черен дроб. Добивът е 400-500 г. висококачествен черен дроб.

Тулузка гъска

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате