Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Заразни болести по птиците - как да ги предпазим?

(27 гласа, оценка 3.78 от 5)

Профилактично-диагностични мероприятия за предпазване на птиците от заразни болести

Туберкулоза

Заразна болест с хронично протичане, която засяга животните (предимно говеда, свине, кокошки и сродните им птици) и човека. Характеризира се с появата на възелчета (туберкули) по вътрешните органи.

Профилактика. Задължително еднократно изследване (туберкулинизация) на изходните, прародителските и родителските форми, ако птиците се отглеждат повече от един яйценосен сезон. Положително реагиралите се ликвидират.

Орнитоза (пситакоза)

Заразна прилепчива болест, която засяга домашните и диви птици и човека. При младите птици заболяването протича остро и завършване със смърт. Възрастните боледуват скрито. След оздравяването остават заразоносители дълго време. За заразяване на човека най-опасни са гълъбите.

Профилактика. Извършват се сондажни серологични изследвания на всички партиди водоплаващи птици (20-30 проби от стадо). Внесените екзотични птици се изследват индивидуално.

Псевдочума

Остро протичаща заразна болест по кокошките и сродните на тях птици, с много Висока смъртност. Младите пилета умират за няколко часа до един ден, а възрастните - след 2-3 до 4-7-дневно боледуване. Заболяването се проявява с отказване от храна, омърлушеност, сънливост, диария, посиняване на гребена, трудно дишане. За 2-3 дни птиците силно измършавяват, носливостта им спада, а 10-15% от тях са с нервни признаци и парализи. При констатиране на заболяването птиците се унищожават се масово.

Профилактика. В личното стопанство: I вариант -двукратно ваксиниране през май - юни и септември; II вариант - трикратно ваксиниране през май-юни, септември-октомври, януари-февруари. Вьв фермите за подрастващи родители и стокови носачки: I вариант -ваксиниране на 21-23-дневна възраст, 10-11 седмици, 16-22 седмици; II вариант - редовно ваксиниране на 21-23-дневна възраст, 10-11-седмична възраст, 16-38-седмична възраст и на 48-54-седмична възраст. Едномесечните пилета се ваксинират най-малко 15 дни преди продажбата.

Пуйките се ваксинират по схемата за подрастващи родители със същите ваксини, но в двойна доза. Фазаните във фазанариите се ваксинират две седмици преди разселването им.

Бройлерите се ваксинират на 21-23-дневна възраст. За контролиране на титъра на постваксиналните антигени в големите ферми и комплекси се изследват по 20-40 бр. кръвни проби от стадо 15-40 дни след всяка ваксинация, а в личния двор - по 5-10 проби.

Шаркодифтерит

Заразна вирусна болест главно при кокошките, пуйките и гълъбите. Проявява се с шаркови изриви по главата, гребена и обиците на птиците. Около ъглите на устата и очите се появяват сиво-белезникави възелчета. По лигавицата на устата, на ларингса и на трахеята се наблюдават дифтероидни налепи. Смъртността е висока: при кокошките умират 5-10%, при пилетата и младите птици - до 60%, при гълъбите - 3-10% от заболелите. Най-висока е смъртността при пуйките.

Профилактика. В зависимост от технологията на отглеждане птиците се ваксинират от 4 до 11-седмична възраст.

Марекова болест

Остро протичаща заразна болест при пилетата и младите птици. Острата форма на болестта засяга най - вече пилетата от 6-8-седмична до 5-6-месечна възраст. Характеризира се с поражение на нервите, отпадналост, затруднено дишане и смърт. При възрастните птици заболяването протича по-леко с парализи на краката, крилата, шията и др..

Профилактика. Ваксинират се пилетата, предназначени за носачки, още първия ден след излюпването. При необходимост на 18-ден се извършва реваксинация.

Болест на Гумборо (инфекциозен бурзит)

Бързо разпространяваща се заразна болест по кокошките и сродните им птици. Боледуват най-често пилетата на 3-6-седмична възраст. Клиничните признаци са стремеж за кълване на собствената клоака, треперене, потене, диария.

Профилактика. Ваксинират се пилетата в птицеферми, където болестта представлява епизоотичен и стопански проблем: първо ваксиниране - на 9-20-дневна възраст; второ - след 10 дни. За осигуряване на пасивен имунитет на еднодневните пилета, прародителските и родителските стада се ваксинират преди пренасянето.

Инфекциозен бронхит

Силно контагиозна, остро протичаща болест по младите пилета от 2- до 30-дневна възраст. Проявява се с треска и затруднено дишане, с хрипове, пърхане и носни изтечения. Смъртността достига до 40%. При възрастните птици се забелязва чувствително намаляване на яйценосенето (до 65%).

Профилактика. Ваксинират се птиците В стопанствата, където заболяването е доказано. Първото ваксиниране се извършва на 1-5-дневна възраст. Ако е необходимо, след 3-4 седмици птиците се ваксинират отново.

Третата ваксинация се извършва на 6-седмична възраст в стадата с яйценосно направление и на 18-месечна възраст в стадата с бройлерно направление.

Инфекциозен ларинготрахеит

Контагиозна болест предимно по младите кокошки и фазаните. Проявява се с пристъпи на кашляне (пърхане), задушаване и конюнктивит. Предпоставка за предаването на вируса са лошите хигиенни условия, грешки в храненето и отглеждането. Смъртността е от 13-14 до над 60%.

Профилактика. Ваксиниране на подрастващите птици в стопанствата, в които заболяването е установено: първи път - на 4-6-седмична Възраст; втори път - на 12-14-седмична възраст.

Инфекциозен енцефаломиелит

Остро протичаща заразна болест, която се предава на следващото поколение чрез яйцата. Заболяват пилета на 8-14-дневна възраст. Проявява се със слабост на крайниците, некоординирани движения, парализа, отпускане на главата. Заболелите пилета рядко оздравяват. При възрастните носливостта спада за около 2 седмици.

Профилактика. Ваксинират се задължително изходните линии и прародителските форми в хибридните центрове на 10-14-седмична възраст.

При влошена епизоотична обстановка родителските стада се ваксинират.

Холера

Остро протичаща, бързо разпространяваща се болест с много висока смъртност. При свръхострата форма птиците умират внезапно, без признаци.

При острата форма, продължаваща от няколко часа до няколко дни, се наблюдава неразположение, посиняване на гребена и обиците,жажда, затруднено дишане, диария. Кълването на труповете води до акутизиране на заболяването.

Профилактика. Ваксинират се здравите стада в птицефермите, в които заболяването е установено.

Тифус и пулороза

Заразни болести при кокошките и сродните им птици. Възрастните птици боледуват най-често скрито (хронично). При напреднало заболяване се наблюдава жълтеникава диария, уголемяване на корема (Жълтъчен перитонит). След 5-6 дни видимо болните птици умират. Смъртността може да достигне до 40-50% от птиците. Заразата се предава на младите пилета от заразени яйца или замърсена храна и вода. Проявява се с бяла диария (пулороза), липса на апетит, отпускане на крилата. След 2-3-дневно боледуване пилетата умират. Смъртността може да достигне до 60-70%.

Профилактика. Ваксинират се стоковите носачки в застрашените от заразяване здрави стада. След 5-6 месеца се прави реваксинация аерозолно. Използва се ваксината "Тивтак".

В елитните птицеферми и размножителните стада, даващи яйца за люпилните, се извършва редовен бактериологичен контрол на всички птици. Изходните стада и прародителите се изследват чрез реакция сероаглутинация - 100%.

Парвовироза (болест на Держи) по водоплаващите

Заразна болест по водоплаващите - гъски и патици. Причинява големи загуби на стопаните от неполучен прираст и висока смъртност.

Профилактика. Ваксинират се патиците и гъските, както следва:

 • предназначените за родители - на 3-4-седмична възраст, на 23-24-седмична възраст и при всеки следващ яйценосен период;
 • предназначените за угояване - на 3-4-седмична възраст при опасност от заразяване.

Потребители, участващи в дискусията

 • Моля,ако някой знае къде да намеря НАРЕДБА-та,която забранява свободно-то пускане на птиците на улицата ДА МИ ПОМОГНЕ!Благодаря !

 • Обикновенно в общинските наредби за поддържане и опазване на обществения ред се регламентира свободно пускане на животни и птици по улиците.
  Трябва да провериш във вашата община.

 • Благодаря много.Не съм се сетила да проверя в общината ни.:)

 • некроти4ен ентерит при пилетата не6то пове4е за него

 • кокошката ми имаше чисти крака, но след като стана от мътене, забелязах, че крачетата се лющят на "плочки". никое друго пиле няма такова нещо, не контактуват с други, чужди птици и не излизат от двора. какво е това? и ако е опасно, какво мога да направя?

  Коментарът беше редактиран на Преди 1 години от alexandra
Моля, влезте за да може да коментирате