Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Отглеждане на овце - условията трябва да съответстват на биологичните им особености

(8 гласа, оценка 4.13 от 5)

отглеждане на овце При отглеждане на овцете трябва да се създават оптимални условия за запазване на здравословното им състояние и за осигуряване на растежа и развитието на младите и получаване на качествена и висока продуктивност от възрастните. Затова условията на отглеждането на животните трябва да съответстват на техните биологични особености, а не обратното - овцете да се приспособяват към новите условия, създадени от човека.

За изграждане на овчарниците се спазват същите изисквания към терен, почва, изложение, отдалеченост от централни железопътни линии и шосейни пътища, както при строеж на постройки за другите видове животни. Теренът трябва да бъде сух, с малък наклон (0,5-1%) за оттичане на дъждовните води и с възможност за слънчево огряване. Почвата да бъде пропусклива, за да не задържа вода, с ниво на подпочвените води под 1,5-2 м. Това изискване е необходимо, за да не се просмуква вода по стените и да повишава влажността в помещенията.

Овцете се отглеждат в закрити помещения или под навеси. Широката част с вратите и прозорците на помещенията и на навесите се насочва на юг. Западната стена на закритите постройки е плътна, без врати и прозорци. Тясната страна на постройките се насочва към преобладаващите ветрове в района.

Подът трябва да бъде мек и топъл. Торът в овчарника се почиства 1-2 пъти в годината, което означава, че овцете се отглеждат на несменяема постеля.

Основата на прозорците е на височина 0,8 м от пода. Вратите са с размери, които позволяват влизане и излизане на превозно средство за внасяне на фуража и за почистване на тора. По-голямата ширина на вратата 2,4-2,6 м) се свързва и с излизането на бременните овце, които не трябва да се блъскат, за да не абортират. За целта при тяхното излизане овчарят застава на единия край на вратата и с тънка пръчка леко удря овцете по ушите, за да ги успокои и не допусне едновременно излизане на много овце.

В помещенията се изисква поддържане на определен микроклимат: температура на въздуха - 8-12°С за възрастните и 17-20°С за агнетата до 20-дневна възраст, относителна влажност - 60-75% и светлинен коефициент - 1:10-15 за агнета и шилета до 1:25 за възрастните овце.

При отглеждане на овцете се спазва определена гъстота. На едно шиле са необходими 0,7-1 м2 площ от пода в помещение и 1-1,5 м2 от двора. За възрастните овце тези изисквания са съответно 1 м2 и 1,5 м2.

Овцете се хранят и поят в помещенията или на двора. Хранилките за тях са комбинирани едностранни или двустранни, с дължина 2-3 м. Те трябва да осигуряват фронт на хранене 15-20 см за агнета и шилета и 30-40 см за овцете-майки.

Поилките са автоматични или открити водопои, с възможност за осигуряване на фронт за поене 5-10 см. Овцете трябва да се поят с чиста вода с подходяща температура, затова откритите поилки се пълнят с вода непосредствено преди поенето на овцете.

Потребители, участващи в дискусията

  • наложително е в помещенияята да сеизградят временнибоксове за обогнениофце омалките аганца по лесно намират майка си особенно първите дни.

Моля, влезте за да може да коментирате