Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Паразитни болести при овцете и козите

(22 гласа, оценка 3.91 от 5)

Профилактично-диагностични мероприятия за предпазване на овцете и козите от паразитни болести.

Краста

Хронично протичащо заболяване. Проявява се с изменения по кожата, придружени със силен сърбеж, опадане на вълната и смущения в целия организъм. Младите животни силно изостават в развитието си, а възрастните намаляват теглото и млеконадоя си. Предизвиква се от микроскопични кърлежчета, хранещи се с епителните клетки на кожата и тъканните течности. При острата форма засегнатите животни обикновено умират.

Профилактика и лечение на краста. Двукратни бани (след стрижбата и през есента) на всички овце през 7 дни в селищата, където е установено заболяването през последните 2 години. За индивидуално третиране може да се използват и лекарствени средства, прилагани вътрешно или с инжекции.

Пироплазмидози (кърчан)

Остро протичащи заболявания, предизвикани от група едноклетъчни организми, които паразитират в еритроцитите на домашните и на дивите Животни. Заболяването се предава чрез пасищните кърлежи от болните на здравите животни при кръвосмучене. Протича бързо с висока температура, жълтеница и висока смъртност.

Профилактика и лечение. Срещу кърлежите се препоръчват бани на всички овце през юни-юли. В стационарните огнища овцете се третират с анти-пироплазмидозни средства. Мероприятието е известно като "беренлизация".

Естроза

Хронично протичащо паразитно заболяване. Проявява се със слизесто-гнойно възпаление на лигавицата на носната кухина и на синусите. Придружено е с лъжливо въртоглавие, възбуда и затруднено дишане. При масивни инвазии болестта протича тежко и завършва със смърт. Причинява се от Овчата муха. Ларвите й паразитират в носните и черепните празнини на овцете.

Профилактика и лечение на естроза. В селищата с констатирано заболяване овцете се обезпаразитяват двукратно - през юни-юли и в началото на ноември. Там, където то е силно разпространено, жвотните се третират допълнително през януари-март.

Парамфистоматоза

Паразитно заболяване на дванадесетопръстника и на сирището. Животните се заразяват на пасищата и на водопоите, затова се среща предимно при екстензивния тип на отглеждане. След първоначалния остър стадии болестта протича хронично. Снижаването на млеконадоя достига до 50%.

Профилактика и лечение. Еднократно обезпаразитяване на всички овце след приключването на пашата и прибирането на стадата в оборите. При необходимост процедурата може да се повтори през пролетта, преди животните да бъдат изкарани на паша.

Фасциолоза (едър метил)

Паразитно заболяване на черния дроб. В началото (през есента) протича остро, а през останалата част от годината - хронично, с големи стопански загуби от смущения В растежа и от намалена продуктивност. Среща се предимно в мочурливи райони. Междинни гостоприемници са сладководните охлювчета.

Профилактика и лечение. В стада и райони, където заболяването е широко разпространено, се извършва двукратно обезпаразитяване на всички овце и кози през есенно-зимния сезон и еднократно - в края на зимата и началото на пролетта.

В райони със слабо разпространение на болестта се провежда едно третиране през есента след прибиране на животните в оборите и едно - в края на зимата преди излизането им на паша.

Дикроцелиоза (дребен метил)

Заболяване на черния дроб, протичащо субклинично. Проявява се главно със слабеене и намаляване на млеконадоя, студени подкожни отоци в между-челюстното пространство и по корема. Животните се заразяват на пасищата от ранна пролет до късна есен. Междинни гостоприемници са сухоземните охлювчета и мравките.

Профилактика и лечение. Еднократно обезпаразитяване през октомври-ноември на всички овце, прибиращи се от паша.

При широко разпространение на болестта се прави още едно третиране през юни-юли.

Мониезиоза

Пасищна паразитоза, която протича с катарално възпаление и атрофия на тънките черва. Води до смущения в обмяната на веществата, растежа, развитието и общото състояние на животните. При агнетата обикновено протича по-тежко. Междинни гостоприемници са пасищните кърлежчета.

Профилактика и лечение. Срещу Мониезия еспанза агнетата се третират двукратно (през 20 дни) в периода май-юни.

Срещу Мониезия бенедени животните се третират еднократно през септември-октомври.

Трихостронгилидози

Това е обобщеното наименование на група паразити, обитаващи белия дроб и стомашно-чревния канал на преживните животни. Заразяването става главно на пасищата. При възрастните животни протича обикновено хронично. При силно опаразитените агнета и шилета много често завършва със смърт и големи стопански загуби.

Профилактика и лечение. Агнетата и шилетата се обезпаразитяват през юли -август, а овцете - през октомври-декември.

Диктиокаулоза

Пасищна паразитоза на бронхите и трахеята. Проявява се като бронхопневмония с леко повишена температура, суха и кратка кашлица, която по-късно става влажна, болезнена с тежки пристъпи. Силно опаразитените животни обикновено умират.

Профилактика и лечение. Овцете се обезпаразитяват през есенно-зимния период (октомври-декември), а агнетата и шилетата - през юли-август.

Потребители, участващи в дискусията

 • Искам да попитам, как мода да разбера дали овцата ми е болна от Естроза, защото и тече носа с нещо наподобяващо гнои, има затруднено дишане. Иначе си е добре пасе си и си ходи.

 • КАЛИЕРСАНТЕЛ

  Инжекционен разтвор за ветеринарномедицинска употреба.

  Състав: Closantel50 mg
  Excipientsad 1 ml


  Показания:
  Клозантелът е антихелминтен химиотерапевтик от групата на салициланилидите.
  Клозантелът е активен срещу подкожните ларви на Hypoderma spp., ларвите и възрастните форми на Fasciola hepatica, ларвните стадии на Oestrus ovis, ларвните и възрастните форми на хематофагните нематоди Haemonchus contortus, Haemonchus placei, Bunostomum phlebotomum, Oesophagostomum radiatum и Chabertia ovina.
  За лечение и профилактика на чернодробни дистоматози, парамфистоматози, хиподермоза в субкутанната фаза и нематодози, причинени от паразити, чувствителни спрямо клозантела.

  Прицелни животни:
  Говеда и овце.

  Дозировка и начин на приложение:
  Говеда: подкожно.
  Дистоматоза и стомашно-чревни нематодози: 0,5 мл/10 кг ж.т.
  Хиподермоза: 1 мл/10 кг ж.т.
  Овце: подкожно
  Естроза и стомашно-чревни нематодози: 0,5 мл/10 кг ж.т.
  Дистоматоза: 1 мл/10 кг ж.т.

  Карентен период:
  Месо: 28 дни.
  Не се разрешава за употреба при лактиращи животни, от които се добива мляко за човешка консумация.

  Режим на отпускане:
  По лекарско предписание!

  Опаковка:
  Стъкла от 100 мл.

  Съхранение:
  На сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина.

  Срок на годност:
  Три години от датата на производство

 • i mngo e vazna profilaktikata a vyv protiven sli4ei na pazazitni zabolivaniy za diaznostacirane e mngo trudno da se kaji koe ta4nata bolest zatova ako imate samneniy za EKSRAZA se obarnete kym veterinarel lekar

 • Като прочетох горната статия, смятам, че овцата ми е болна от диктиокаулоза, тъй-като има такива признаци: много мъчително кашля и въпреки, че има храна в изибилие слабее и не наддава. Как и с какви препарати да я излекувам?

Моля, влезте за да може да коментирате