Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Белгийски тежковозни породи коне

(81 гласа, оценка 3.98 от 5)

Белгийски тежковозПървите белгийски тежковозни породи коне, са възникнали въз основа на стария масивен рицарски кон, който в продължение на векове е бил използван за езда в постоянните рицарски походи. За създаването на белгийските тежковози изиграли съществена роля икономическите и географските условия в Белгия. Развитието на промишлеността и създаването на големите градове при условията на ниско равнище в развитието на техниката са наложили чрез селекция да се отберат и развъждат най-масивните коне, способни да теглят тежки товари и да обслужват населението в големите градове. Създаването на белгийските тежковозни породи коне било подпомогнато и от богатата фуражна база и подходящия влажен климат в Белгия.

Първоначално в Белгия се оформят няколко основни тежковозни породи коне - Арденска, Брабансонска и Фламандска.

Арденска тежковозна порода

Арденски тежковозен кон Арденска тежковозна порода е селекционирана и разпространена предимно в района на Арденските планини, откъдето носи и името си. Условията на планината от своя страна са оказали голямо влияние върху развитието й. Арденският тежковоз е по-нисък, но с достатъчно масивно тяло, което му позволява да се справи успешно с тежките планински условия и да развива добра теглителна сила. Височината при холката се движи от 148 до 158 см, а живата маса - до 600 кг. Старият масивен тип Арденски кон сега не съществува. На негово място се отглеждат коне от по-лек тип. Макар че са достатъчно масивни, те са скорозрелни и имат добра скорост в впряг. Невзискателни са към храната. Имат жив за тежковозните породи темперамент и се използват добре при различни видове работа.

Брабансонска порода

Брабансонска порода сега е най-разпространена в Белгия тежковозна порода коне. По тип заема средно положение и се използва за съешаване с коне от Арденската и от Фламандската порода. По този начин е получила общото наименование Белгийска тежковозна порода.

Фламандска порода

Фламандска породаФламандската порода е най-масивна от трите породи белгийски тежковози. Използвана е при създаването на някои от останалите тежковозни породи в света. Напоследък броят на конете от Фламандската порода е силно намалял. Сега като самостоятелна до известна степен е запазена арденската порода. Фламандският кон има следните телесни измерения: за жребците височина при холката 163 см, коса дължина на трупа 175 см, обхват на гърдите около 210 см и обхват на свирката от 23 до 25 см.

Белгийските тежковозни коне имат масивна глава със силно развита подкожна съединителна тъкан, с почти правоъгълна форма и слабо очертани очни орбити. Шията е къса, силно замускулена, често пъти лебедова. Тялото е удължено, със закръглен гръден кош. Холката е ниска, често пъти раздвоена. Крупата е широка, наклонена и покрита с изобилна мускулатура, което й придава раздвоена форма. Крайниците на тези коне имат добре развити кости и са покрити с добра мускулатура. Кожата е дебела. Сухожилията не са изразени.

В резултат на добрите аклиматизационни способности белгийските тежкови са намерили достъп в много страни на света. Те са най-разпространените тежковозни породи. Развъждат се в страните от Централна и Западна Европа, в САЩ, Канада и др.

Белгийски тежковоз

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате