Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Как се образуват сборни отводки?

(21 гласа, оценка 3.90 от 5)

Сборните отводки се образуват след като прецъфти акацията.

Придаване на майка в нуклеусаОт 3-4 силни семейства се вземат по 1-2 пити със зряло, люпещо се пило с пчели и без майка. Те се поставят в празен, почистен и дезинфекциран нов кошер. Слагат се още 1-2 пити с мед и прашец. Предварително дъната на кошерите за отводките се натъркват с лук. Това се прави за да се уеднакви миризмата в кошера. Привечер или на другия ден на отводката се дава с клетка оплодена майка. След 24 часа майката се освобождава. Тъй като летящите се връщат в своите кошери в образуваните отводки остават само млади, нелетящи пчели. През първата седмица е добре да им се дава всяка вечер по 200-300 г. вода, налята в празните килийки на питите. Когато няма подбуждащ принос на пресен нектар и прашец, майката снася слабо.

Най-добре е да се създават силни, биологично пълноценни сборни отводки, в които има пчели от различни възрасти.

След като се образува отводката, нейният кошер се поставя пред някое основно семейство, така, че да закрива отчасти входа му. Така част от летящите пчели, които се връщат от паша, навлизат в отводката. След това кошерът с отводката се отмества по 0,5 м., докато дойде на постоянното си място.

Някои пчелари образуват силни сборни отводки веднага след прецъфтяването на акацията по следния начин:

  • вземат се по 2 пити зряло пило заедно с пчелите от 3 силни семейства;
  • напръскват се питите с рядък сироп и се поставят в празен кошер;
  • добавят се две пити с мед и прашец.

Тези отводки се образуват привечер и през нощта се откарват на друго място, което е на 5 км от пчелина. Летящите пчели не се въръщат, а се преориентират на новото място и остават в отводките. На отводките се дават оплодени майки, отгледани през пролетта. По този начин те бързо се развиват. За втората главна паша (слънчоглед, люцерна, бодил, бостани, памук) може да се поставят и магазини. С отнемането на част от запечатаното пило заедно с пчелите, след прецъфтяването на акацията се предотвратява изпадането на силните семейства в роево състояние.

Сборните отводки се образуват рано през пролетта преди главната паша в районите със средно ранна или късна главна паша

За образуване на сборни отводки се използват презимували нуклеуси с оплодени майки. Може да се формират нуклеуси, на които се дават маточници. След оплождането на майките нуклеусите се подсилват със зряло пило от силните основни семейства. Отнемането на 1-2 пити, пило с пчели от силните семейства не се отразява значително на тяхната сила. Това е така, защото те имат доста време (около 30-40 дни) за развитие до главната паша (ливадна и високопланинска). Пчеларите предотвратяват изпадането на пчелните семейства в роево състояние, като отнемат част от пилото заедно с пчелите от силните семейства, а на тяхно място те слагат празни пити.

Потребители, участващи в дискусията

  • Тъй като летящите пчели се връщат в старите си кошери, но вече имат нова миризма то те най-вероятно няма да бъдат допуснати обратно. Така ли е?

Моля, влезте за да може да коментирате