Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Как се отглежда спанак?

(37 гласа, оценка 4.41 от 5)

Подготовка на почвата и сеитба на спанак

отглежда спанакДобре е мястото, на което ще се отглежда спанак, който ще презимува, да бъде запазено от силните студени ветрове и добре огрявано от слънцето. На такова място спанакът расте непрекъснато, по-малко пострадва от ниски температури и може да се прибира още през зимата и много рано през пролетта.

Почвата за отглеждане на спанака се подготвя веднага след прибиране на предшественика. Извършва се дълбока обработка и ако предшественикът не е бил торен с органичен тор, мястото се наторява с полуразложен оборски тор или с компост (3000-3500 кг/дка). Добре е да се внесат минерали торове - 10-15 кг амониева селитра, 40-50 кг суперфосфат и 10-15 кг калиев тор на декар. Мястото се подравнява и ако е сухо, полива се преди сеитбата. Подготовката на почвата и основното торене трябва да се съобразяват и с главната култура, която ще се отглежда след спанака.

За да се получи реколта през есента, спанакът се сее в края на август - първите дни на септември.

За прибиране на реколта през зимата и рано през пролетта спанакът трябва да се сее през втората половина на септември, не по-късно от 10 октомври, особено за по-северните райони. Спанакът от много късните есенни посеви не се вкоренява добре, поради което по-лесно измръзва. Изобщо, за да може спанакът да презимува добре, най-късният срок за сеитба трябва да се избира така, че до настъпването на зимата растенията да образуват 3-4 листа.

Пролетните посеви от спанак се извършват колкото е възможно по-рано - при първа възможност за работа на открито, към края на февруари или в началото на март. Колкото по-късно се засява през пролетта, толкова по-ниски са добивите и толкова по-голяма е опасността от преждевременно стрелкуване.

Спанакът се сее разпръснато или на редове, в плитки браздички. Разстоянието между редовете е около 15 см.  При редова сеитба на спанак браздичките се зариват с гребло, като семената се покриват с по-влажна почва. За да се получи подходяща гъстота на растенията, на 1 дка не трябва да се сеят повече от 1,2-1,5 кг семена с нормална кълняемост (90-95%).

Неравномерното поникване на семената може да се дължи на ниската кълняемост на семената, на недобра обработка на почвата и на почвено засушаване.

Грижи през вегетацията за спанака

Когато се образуват 2-4 листа, растенията се подхранват с 10-15 кг на дка амониева селитра и почвата се разрохква. При много гъст посев спанакът се прорежда така, че растенията да останат на 10-12 см едно от друго.

През пролетта презимувалият спанак се подхранва възможно най-рано с 20-25 кг на дка амониева селитра; ако е възможно, почвата се разрохква.

Засетият през пролетта спанак обикновено не се подхранва, ако торовете са внасяни преди сеитбата. Прекопава се един път. При засушаване се полива.

Понякога презимувалият спанак се изтегля, което става по-често при късно засяване. Изтеглянето се причинява от резките температурни колебания в края на зимата и в началото на пролетта. За да се предотврати, почвата трябва да се подготви веднага след прибирането на предшественика, за да се послегне до сеитбата на спанака, а сеитбата да се извърши своевременно и при условия, благоприятни за повикването на семената.

Изтегленият спанак може да се притъпква с дъска, но това не винаги помага. Местата, където спанакът е изсъхнал вследствие на изтеглянето, се подсяват.

Прибиране

Засетият в края на лятото спанак се прибира в началото или към средата на октомври, но може да се прибира постепенно и до края на октомври - началото на ноември.

Презимувалият спанак се бере през февруари - март, засетият през пролетта - през април и в началото на май.

Растенията се отрязват под най-долните розетни листа. Прибраният спанак се почиства от повредените и засъхнали листа и от кал. Ако е изкалян много, се измива. За пазара спанакът се поставя в кафези, без да се уплътнява. Трябва да се има предвид, че влажният спанак се запарва бързо и загнива.

Ранният есенен и пролетният спанак дават 600-700 кг на дка, презимувалият - 1200-1500 кг на дка.

Етикети:

Потребители, участващи в дискусията

Моля, влезте за да може да коментирате