Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Кога се засява на открито?

(27 гласа, оценка 4.19 от 5)

засяване на откритоСеитбата на зеленчуковите култури на открита площ може да е пролетна, лятна, есенна и предзимно засяване.

Пролетна сеитба

Пролетна сеитба се извършва се през пролетта, веднага щом стане възможно да се работи на полето (в края на февруари - началото на март) и продължава докъм началото на май. Най-рано през пролетта се сеят по-студоустойчивите култури, като лук, грах, моркови, магданоз, репички, спанак. Ранната пролетна сеитба е от голямо значение за културите, чиито семена никнат бавно (моркови, магданоз, лук), но и за тези култури, които формират качествена продуктова част при условията на по-къс ден (спанак, репички). По-късно през пролетта, когато почвата се затопли над 10°С и премине опасността от слани, се засяват по-топлолюбивите растения - краставици, тиквички, дини, пъпеши, тикви. Най-късно се засява бамята.

За редовното и дружно поникване на семената пролетната сеитба изисква много добра подготовка на площите през есента и през най-ранните пролетни месеци. При силно засушаване има нужда и от напояване.

Лятна сеитба

Летните посеви идват като втори култури в зеленчуковата градина. През лятото се засяват култури с по-къс вегетационен период - късоплодни краставици (корнишони), зелен фасул, ряпа, спанак и др.

Летните посеви се нуждаят преди всичко от почвена влага през време на поникването. Затова преди и след сеитбата площта се полива.

Есенна сеитба

Есенна сеитба се извършва през септември-октомври. Осигурява реколта през същата или през следващата година. През есента се сеят по-студоустойчиви и с по-къс вегетационен период зеленчукови растения - спанак, репички, лук. При по-ранно засяване през есента, когато времето е все още топло и сухо, посевите се поливат.

Есенните посеви уплътняват площите за втори или за трети път през годината и спомагат за по-интензивното използване на земята.

Предзимна сеитба

Предзимна сеитба се извършва се в началото на зимата, преди да настъпят студовете. Предзимните посеви поникват през пролетта и имат по-ранно развитие от пролетните. Така се сеят моркови, магданоз, спанак, понякога и грах.

Когато се засява предзимно, сеитбената норма се увеличава с 20-30%, за да се предотвратят загуби от измръзване.

В Южна България условията за предзимна сеитба са по-подходящи, отколкото в Северна България.

Сеитба на моркови

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате