Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Отглеждане на разсад от домати за ранно полско производство

(44 гласа, оценка 4.45 от 5)

разсад от  доматиСлед засяването семената на доматите поникват при температура на почвата не по-ниска от 10-12°С, като оптимална за поникването им е 25-28°С. За отглеждане на гъст разсад за 1 декар полско производство на домати са необходими 20-25 г семена. Засяването на семената на доматите се извършва разпръснато или редово. Покриват се със същия материал, от който е подготвена смеската и след това се поливат с вода със стайна температура. При оптимална температура и влажност на смеската 70% от ППВ семената би трябвало да поникнат за 5-7 дни. След поникване на растенията дневните температури се понижават на 23-24°С, а през нощта на 15-16°С. При нормални условия и добри грижи, първите истински листа се появяват 8-12 дни след поникването. Много момент звено при отглеждане на разсад от домати са растителнозащитните мероприятия. Икономически важно заболяване през този етап от развитието на растенията е сеченето.

Пикирането на разсада е задължително мероприятие при ранното им полско производство на домати. Разсадът домати се пикира в саксии или лехи. Чрез предоставяне на по-голяма хранителна площ на растенията се осигурява и по-добър хранителен и въздушно-газов режим. Доматите се пикират във фаза втори същински лист (кръстосване). Преди пикиране доматите се поливат. Разсадът се засажда на дълбочина до котиледоните, а ако е изтеглен малко по дълбоко. При леко подръпване на разсаденото растение добре пикираните растения не трябва да се измъкват. След пикирането при силно слънцегреене разсадът трябва да се засенчва, за да не завяхнат растенията. Редовно трябва за се проветрява, за да не се покачи въздушната влажност. Така се регулира и концентрацията на СО2 във въздуха. Разсадът се полива много внимателно само ако показва признаци на завяхване. За регулиране растежа на разсада се прави разрохкване на торопочвената смес в саксиите или лехите и пръскане с растителнозащитни препарати при необходимост. При опасност от прерастване разсадът се задържа в развитието си чрез използване на растежни регулатори. Няколко дни преди разсаждането на полето разсадът се закалява, за да се адаптира по-добре към външните условия. Закаляването на разсада се постига чрез умело регулиране на микроклимата. През последните 10 дни преди засаждането на открито съоръженията се проветряват и през нощта. При слънчево време температурата е 12-15°С, а при облачно с 2-3°С по-ниска, през нощта се понижава до 9-10°С. Ден преди засаждане на полето разсадът трябва да се полее добре, за да не се нарани или разкъса кореновата му система при изваждането от смеската.

Според традиционните схващания младите растения се прихващат по-добре от по-възрастния 60-70-дневен разсад. За сметка на това обаче, раназрелостта е по-малка, тоест тези растения влизат по-късно в плододаване. Изследвания проведени с 5, 7, 9 и 11 седмичен разсад от домати, при които е проследено влиянието на възрастта на разсада върху ранозрелостта, добива и големината на плодовете са показали, че най-целесъобразно е на полето да се изнася 5-седмичен разсад. Младият разсад преживява по-добре, изисква по-малки производствени разходи за отглеждането си и дава продукция с високо качество и изгодна цена.

Когато растенията обаче са твърде малки и лошо закалени, се прихващат трудно и лесно се повреждат от ниски външни температури при засаждането им на постоянно място.

При ранното отглеждане на домати е желателно растенията да имат повече и по-големи корени, но не много големи, удобни за засаждане надземни части. Добре отгледания пикиран разсад има късо, здраво, дебело стебло. Растенията са с добре оформени, тургурни (но не трошливи), нормално оцветени за сорта листа от 8 до 10 броя на растение. Кореновата система трябва да е здрава и добре развита.

В крайна сметка продължителността на разсадния период зависи от редица фактори: сортови особености, климат, условия на отглеждане, традиции в производството и други.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате