Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Сортове пъпеши

(23 гласа, оценка 3.87 от 5)

Видински коравци

Сортът Видински коравци образува буйна вегетативна маса. Плодът е елиптичен с дълбоко очертани дялове и средно тегло 5-6 кг. Повърхността му е светлошоколадова с мрежовидни напуквания. Кората на този сорт пъпеши е тънка, но месестата част непосредствено под нея е много плътна, поради което плодът е твърд.

По цвета на месестата част се различават две разновидности: с белезникава и с оранжева окраска. Месестата част е твърде водниста и топяща се. Съдържа малко захари. Има слаб аромат.

Видински коравци е средно ран сорт пъпеши - зрее с около една седмица след сорта Дъбнишки ранни. Видински коравци е много жизнен и дава високи и устойчиви добиви. При добра агротехника от декар се получават 2 т плодове. Издържа на дълъг транспорт.

Медена роса

Сортове пъпешиСортът пъпеши Медена роса образува буйна вегетативна маса. Цветовете са мъжки и двуполови. Плодът е сферичен със средно тегло 2-3 кг. Повърхността му е гладка или слабо набраздена, белезникавозелена с жълтеникав оттенък, без шарки. Дръжката е здраво закрепена за плода. Кората на този сорт пъпеши е дебела, твърда. Плодът е издръжлив на транспорт и съхранение. Месестата част е бледозеленикава. При откъсване на плода е твърда, хрущяща, с неприятен вкус и специфична миризма на зелен плод. След няколкодневно лагеруване тя става водниста, нежна, топяща се, много сладка и с приятен вкус, без аромат.

Месестата част съдържа 13-15% сухо вещество и 11-13% захари. Сортът Медена роса е късен с вегетационен период до узряване на първите плодове средно 102 дни. По-слабо взискателен е на почвено-климатичните условия и дава високи и устойчиви добиви. При добра агротехника от декар се получават около 2 т плодове. Отличава се с добра съхраняемост. При подходящи условия на плодовете на Медена роса се запазват за няколко месеца.

Етикети:

Потребители, участващи в дискусията

Моля, влезте за да може да коментирате