Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Сортове лук

(21 гласа, оценка 4.38 от 5)

Сортове лук съществуващите у нас, според стопанските качества и някои биологични особености, се разделят на три сортотипа: лютив, лук по-лулютив лук и сладък лук.

Лютив лук

Сортовете лютив лук имат много ценни качества - високо съдържание на сухо вещество, дизахари и продължителна съхраняемост на луковиците. Те са подходящи за двугодишно и непригодни за едногодишно отглеждане на лук.

Лясковски 58

Луковиците от лук сорт Лясковски 58 са средноедри (60-90 г), с плоско кръгла до заоблена луковица с индекс 0,6-0,7. Обвивните люспи са добре изразени, стегнати, бакъреночервени. Луковицата е плътна, млечнобяла с 2-3 вегетативни пъпки. Вегетационният период е 110 дни. Стрелкува се слабо и е среднодобивен - 1500-2000 кг/дка. Дава висококачествена продукция и е търсен на външния пазар поради добрите си химико-технологични качества 15-18% сухо вещество, добро съотношение между дизахари и монозахари. Зимната съхраняемост на луковиците е висока - 85-90%, до края на март. Подходящ е за сушене, съхранение, за износ, за производство на зелен лук. Масово разпространен в страната.

Конкурент

Луковиците от лук сорт Конкурент е плоскокръгла с индекс 0,75-0,85 и маса 80-100 г. Обвивните люспи са бакъреночервени, завършващи в добре затворена шийка. Вътрешните месести люспи са бели, с плътен строеж и лютив вкус. Сухото вещество е 16-17,5%, съхраняемостта е 85-90% до края на февруари. Средноран сорт лук, подходящ за двугодишно и едногодишно отглеждане.

Тримонциум

Луковицата от лук сорт Тримонциум е плоскокръгла с индекс 0,65-0,75, маса 100-110 г при двугодишно и 70-90 г при едногодишно отглеждане. Обвивните люспи са бакъреножълти, средно стегнати, а месестите - млечно бели, запазващи сочността си при лагеруване. Съдържанието на сухо вещество е 13-14%, вкусът е полулютив до лютив. Вегетационен период - 105 дни при едногодишно и 100 дни при двугодишно отглеждане на лук.

Полулютив лук

Сортовете полулютив лук се отличават с по-бърз темп на растеж и развитие, които чрез директна сеитба на семената за един вегетационен период образуват едри луковици. Те имат по-големи изисквания към водния режим и успешно се отглеждат само при поливни условия. Луковиците им са полулютиви на вкус, с 11-14% сухо вещество и се използват предимно като пресен зрял лук.

Щутгартен рийзен

Растенията от сорта Щутгартен рийзен са с 8-12 листа, едри, пепелявозелени, с обилен восъчен налеп, широки в основата. Луковиците са с маса 90-100 г, с плоскокръгла форма. Обвивните люспи са нежни, здрави, слаборазпукващи се, жълти до златисточервени. Сухото вещество на луковиците е 12-13%. В зависимост от начина на отглеждане сортът е средноран (от арпаджик) или късен (от семе). Щутгартен рийзен има добра съхраняемост. Сравнително устойчив на мана.

Сладък лук

Сортовете лук от този сортотип са пригодни за едногодишно отглеждане на лук чрез директна сеитба или предварително производство на разсад. Отличават се с по-сочна консистенция и по-слабо лютив вкус, като се употребяват предимно за салати и гарнитури.

Каба испанска 482

Растенията от лук сорт Каба испанска 482 са мощни с 10-12 листа с масленозелен цвят без восъчен налеп. Луковиците са овални, слабо изтеглени към дънцето и шийката, с индекс 1,1-1,3 и маса 150-300 г. Обвивните люспи са бакъреножълти с добре изразени по-тъмни меридиални ивици, със задоволителна здравина, дебели, разпукващи се, неопадващи. Месести люспи, млечнобели, добре прилегнали една към друга, поради което луковиците са твърди и стегнати. Вкусът е слабо лют, съдържание на сухо вещество - 8-10%. Много късен сорт лук, най-високодобивният 4000-5000 кг/дка разпространен у нас. Каба испанска 482 е подходящ за консумация в прясно състояние и за краткосрочно съхранение.

Асеновградска каба 5

Растенията от сорта Асеновградска каба 5 са с едри листа, пепелявозелени със силен восъчен налеп. Луковиците са плоскокръгли с много характерна обратно конусовидна форма, откъм шийката плоска до слабо вдлъбната, а откъм дънцето силно изтеглена, с индекс 0,7-0,9 и маса 150 г. Обвивните люспи са 2-3 слабо прилепнали към луковицата, която е оцветена виолетово-червено. Месестите люспи са дебели, рехаво разположени, виолетово-червени като външните са по-интензивно оцветени, а вътрешните по-слабо и то само по повърхността. Съдържанието на сухо вещество е 6-8%. Много високодобивен и късно зрял сорт. Асеновградска каба 5 е един от най-ценните салатни сортове лук.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате