Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Технология за отглеждане на тикви

(48 гласа, оценка 4.29 от 5)

Подготовка на почвата за отглеждане на тикви

тиквиЗа отглеждане на тиквите се избират добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете места с дълбоки, структурни, богати на хранителни вещества почви. Обработката на почвата зависи от предшественика.

При житни или други култури, които освобождават рано площта се извършва през есента дълбока оран на 30-35 см. Оранта се предшества от дискуване, за да се унищожи плевената растителност, с дълбоката оран се внасят оборския тор, фосфорните и калиевите торове. Тиквите реагират много добре на продълбочабане (разрохкване) на почвата на 40-45 см.

Напролет обработката трябва да създаде добър топлинен и въздушно-газов режим в почвата. За целта почвата се култивира 1-2 пъти на дълбочина 12-14 см без обръщане на почвения пласт, като се внасят по 25-30 кг амониева селитра на декар.

Сеитба на тиквите

Засяването се извършва, когато температурата на почвата на дълбочина 10 см достигне най-малко 13.7°С. При това се вземат предвид и възможностите за падане на късни пролетни слани, така че растенията да поникнат след като опасността от тях е преминала. За Южна България това обикновено е втората десетдневка на април, а за Северна България - между 20 и 25 април. За някои по-хладни райони в края на април. Мястото се маркира на разстояние 2х2 м или 3х1 м и се засява гнездово. Гнездата се правят с помощта на мотика, като се накопават с размери 40-50 см . Самото гнездо се издига от едната страна над повърхността на почвата, като се следи лицето на гнездото да е обърнато към юг, за да се огрява по-добре от слънцето. След накопаването на гнездата върху всяко едно се хвърля по 1-2 лопати (2-3 кг) добре угнил оборски тор. Това е много необходимо, за да може по този начин тора да задържа влагата и най-вече да поддържа повърхността винаги рохкава. Във всяко гнездо се засяват по 5-6 семена във форма на кръг на дълбочина 3-4 см. За да се осигури по-бързо и дружно поникване  на тиквите се практикува рътене на семената. Рътенето се състои в предварително накисване на семената в продължение на 10-12 часа в хладка вода 28-30°С. На големи площи сеитбата на тиквите се извършва със зеленчукови сеялки. За декар са необходими 300-500 г семена. По-добри резултати дава т.нар. етажна сеитба, при която част от семената (около половината) се засяват по-плитко или по-дълбоко.

Грижи след сеитбата

Грижи след сеитбата за отглеждане на тиквите се състоят в редовна обработка на почвата, борба с плевелната растителност, поливане, подхранване и др.

Първото окопаване на тиквите се извършва след образуване на първия същински лист. Второто окопаване се прави преди растенията да са развили напълно странични разклонения и да се покрие почвената повърхност. Тогава се оформя профила с оглед на гравитачното поливане, без да се заливат растенията. Когато растенията образуват 2-3 същински лист, те се прореждат, като се оставя по 1 растение в гнездо.

Тиквите се отглеждат при неполивни условия поради мощно развитата си коренова система и способността й да използва влагата от по-долните почвени слоеве. При продължителни и екстремни засушавания се тиквите се поливат най-малко 2-3 пъти, при норма 40-50 м3 вода на декар. Последната поливка на тиквите се прави до началото на образуване на завръз с диаметър 10-12 см.

През вегетацията се води борба срещу листните въшки и брашнестата мана.

Прибиране и добив

Продукцията се прибира към края на септември, след като листата започнат да прегарят, но преди да започнат есенните дъждове, с което се избягва вторичната вегетация. Обраните и сортирани плодове се използват за консумация след 20-25 дневно лагеруване, при което се подобрява качеството и съхраняемостта им.

Беритбата на тикви е ръчна. На големи площи представлява интерес прибирането чрез използване на транспортни ленти и машини. Откъснатите плодове се оставят pродължително време на слънце или под навеси за лагеруване. Тиквите издържат без повреди понижаване на температурата до -4, -5°С.

От декар средно се получава 3-4 тона продукция. По-високодобивна е Бялата тиква, от която понякога се получават до 6-8 тона от декар.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате