Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Кога да се сеят семената за отглеждане на разсад за полско производство на домати?

(70 гласа, оценка 4.16 от 5)

Разсад домати За ранното полско производство на домати се сее в началото на февруари в топъл парник или в друго топло култивационно съоръжение. За 1 м2 са необходими 3 гр. семена, за да се произведе разсад домати за 100 м2. Когато образуват втори същински лист („кръстосат"), доматите се пикират в полутопъл парник на разстояние 10x10 или 12х12 см направо в почвата или в пластмасови кофички, напълнени с торово-почвена смеска. За 100 м2 се предвиждат 400-500 растения. Пикирането на доматите трябва да приключи до 15-и - 20-и март.

За средно ранно полско производство се засява около средата на март в полутопъл парник или към края на март - в студен парник, студена леха, покрита с полиетиленово платно, или в неотопляема полиетиленова оранжерия. За отглеждане на разсад домати за 100 м2 са необходими 3-4 гр. семена - 1 м2 се засява с около 2 гр. Разсадът не се пикира. Ако се цели обаче ускоряване и на този вид производство на домати, засява се към края на февруари - началото на март и се предвижда пикиране на разстояния 6х6, 8х8 или 10х10 см.

За късно полско производство на домати трябва да се сее около 20-и -25-и май на открита леха. На 1 м2 се сеят не повече от 2 гр. семена. Разсадът не се пикира.

Засетите семена се покриват „тънко" с около 2 см парникова почва или разложен и добре пресят оборски тор. След това почвата се притъпква леко и равномерно с дъска.

  • колко често трябва да се полива расада ?

  • разсада се полива когато позасъхне но трябва много да се внимава защото при преовлажняване започва сечене

  • при мен се получи , но незнаех че е от честото поливане , поливах го всяка вечер,за парви път правя разсад , за бързия отговор

  • блгодаря за бързия отговор

  • С поливането може да се контролира и растежа.Ако започне да израства по-рано от предвиденото поливките се разреждат. Полива се само колкото да не изсъхне.

  • това е много лесно

  • искам да попитам:)разбрах че се обезпаразитяват,аз ги посях без да знам,дали ще се получи нещо?сега са попораснали,но не знам после:(взех ги от миналогодишни доматки,исуших ги и ги посадих

  • Щом сега са попораснали, ще трябва да подготвите парник или оранжерия за засаждането им. Ако изчакате да се затопли за засаждане на полето, разсада ще е прекалено голям и трудно ще се вкорени. Не е желателно семената да се събират от миналогодишни домати. Ако са от хибриден сорт, се получава голямо разпадане на признаците. Не може да се прогнозира каква ще е реколтата от следващото поколение.

  • Много благодаря.Лаик съм и почти нищо не ми е ясно.

  • Какви сортове домати са пригодни за директна сеитба безразсадно.Интересуват ме сортове тип консерва .Моля посочете ми нормите на засаждане,на какво разстояние,по колко семки , и на какви лехи,както и времето на садене.

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате