Кога да се сеят семената за отглеждане на разсад за полско производство на домати?

(63 гласа, оценка 4.17 от 5)

Разсад домати За ранното полско производство на домати се сее в началото на февруари в топъл парник или в друго топло култивационно съоръжение. За 1 м2 са необходими 3 гр. семена, за да се произведе разсад домати за 100 м2. Когато образуват втори същински лист („кръстосат"), доматите се пикират в полутопъл парник на разстояние 10x10 или 12х12 см направо в почвата или в пластмасови кофички, напълнени с торово-почвена смеска. За 100 м2 се предвиждат 400-500 растения. Пикирането на доматите трябва да приключи до 15-и - 20-и март.

За средно ранно полско производство се засява около средата на март в полутопъл парник или към края на март - в студен парник, студена леха, покрита с полиетиленово платно, или в неотопляема полиетиленова оранжерия. За отглеждане на разсад домати за 100 м2 са необходими 3-4 гр. семена - 1 м2 се засява с около 2 гр. Разсадът не се пикира. Ако се цели обаче ускоряване и на този вид производство на домати, засява се към края на февруари - началото на март и се предвижда пикиране на разстояния 6х6, 8х8 или 10х10 см.

За късно полско производство на домати трябва да се сее около 20-и -25-и май на открита леха. На 1 м2 се сеят не повече от 2 гр. семена. Разсадът не се пикира.

Засетите семена се покриват „тънко" с около 2 см парникова почва или разложен и добре пресят оборски тор. След това почвата се притъпква леко и равномерно с дъска.

  • колко често трябва да се полива расада ?

  • разсада се полива когато позасъхне но трябва много да се внимава защото при преовлажняване започва сечене

  • при мен се получи , но незнаех че е от честото поливане , поливах го всяка вечер,за парви път правя разсад , за бързия отговор

  • блгодаря за бързия отговор

  • С поливането може да се контролира и растежа.Ако започне да израства по-рано от предвиденото поливките се разреждат. Полива се само колкото да не изсъхне.

  • това е много лесно

  • искам да попитам:)разбрах че се обезпаразитяват,аз ги посях без да знам,дали ще се получи нещо?сега са попораснали,но не знам после:(взех ги от миналогодишни доматки,исуших ги и ги посадих

  • Щом сега са попораснали, ще трябва да подготвите парник или оранжерия за засаждането им. Ако изчакате да се затопли за засаждане на полето, разсада ще е прекалено голям и трудно ще се вкорени. Не е желателно семената да се събират от миналогодишни домати. Ако са от хибриден сорт, се получава голямо разпадане на признаците. Не може да се прогнозира каква ще е реколтата от следващото поколение.

  • Много благодаря.Лаик съм и почти нищо не ми е ясно.

  • Какви сортове домати са пригодни за директна сеитба безразсадно.Интересуват ме сортове тип консерва .Моля посочете ми нормите на засаждане,на какво разстояние,по колко семки , и на какви лехи,както и времето на садене.

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате