Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Приготвяне на бордолезов разтвор

(90 гласа, оценка 3.96 от 5)

Как се прави бордолезов разтвор?

пръскане на овошки Бордолезовият разтвор е най-използвания препарат за растителна защита срещу болестите по лозята, овощните дървета, тютюна и зеленчуците.

Най-често употребяваният е така нареченият 1%-ов бордолезов разтвор, при приготвянето, на който за 100 литра разтвор са необходими 1 кг. син камък (меден сулфат) и 750 гр. негасена вар или 1,5-2 кг. гасена вар.

Приготвянето на бордолезов разтвор може да стане по различни начини. Най-удобният начин да се направи за практиката е следният:

В подходящ съд се налива 90 литра вода, отмерва се 1 кг. син камък, и в него се разтваря синия камък. Разтварянето на едрите кристали син камък в студена вода става бавно, може преди това да се счукат на ситно и да се постави в кошничка или торбичка, която да се натопи в съда със синкамъчния разтвор, така че да е потопена в най-горната част на водата.

В кофа се размива необходимото количество вар (750 гр. негасена или 1,5-2 кг. гасена вар за 100 литра разтвор) в 10 литра вода. Изстинало и добре разбърканото варното мляко се излива в големия съд със синкамъчния разтвор. Изливането трябва да стане през сито, за да се задържат едрите парчета, които обикновено остават при гасенето на варта. Прибавянето на варното мляко става бавно и при постоянно бъркане.

Бистрият синкамъчен разтвор се замътнява и започва да мени цвета си, докато след окончателното изливане на варното мляко добие небесно син цвят (показател, че киселинността на синия камък е неутрализирана от варта) - бордолезовият разтвор е готов.

Най-сигурно се контролира неутрализацията с помощта на фенолфталеинова хартия (трябва да почервенее) или червена лакмусова хартия (трябва да посинее).

Когато се употребява лошо неутрализиран бордолезов разтвор, с недостатъчно вар, може да се причинят изгаряния по растенията.

Приготвеният по този начин разтвор, трябва да се употреби в същия работен ден, тъй като бързо се променят качествата му.

Капчиците на бордолезовият разтвор засъхват бързо върху плодовете и листата, но под действието на въздуха и влагата от тях се отделят малки количества синкамъчен разтвор, който е силно отровен за причинителите на болести.

По този начин напръсканите с бордолезов разтвор растения се запазват от гъбни и бактерийни болести.

Пръскането с бордолезов разтвор не е ефикасно, ако е извършено след проникването на паразитите в растението.

Бордолезовият разтвор не лекува, а само предпазва растенията от болести.

Приготвяне на бордолезов разтвор за зимно пръскане

Концентрацията на бордолезовия разтвор за зимно пръскане по време на покоя на овощните дръвчетата трябва да бъде 2%. За да е ефикасен, той трябва да бъде качествено приготвен, като се спазват необходимите последователност и пропорции.

Потребители, участващи в дискусията

Моля, влезте за да може да коментирате