Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Пръскане на овощни дръвчета - някои правила

(70 гласа, оценка 4.17 от 5)

Пръскане на овощни дръвчетаЗа да укажат пълното си въздействие употребяваните средства за растителна защита и да има полза от пръскането на овощните дървета, трябва да се спазват следните най-важни правила:

 • Разтворите трябва да се приготвят съвсем точно по дадените рецепти, да се прецеждат и често да се разбъркват през време на пръскането на овощните дървета, за да става правилно разпределение из течността на неразтворимите частици.
 • Пръскането овощните дървета трябва да става на ситни като прах капчици, за да се покрият напълно напръсканите растителни части.
 • Най-добре е пръскането на овошките да става сутрин или привечер, никога да не става при силен слънчев пек и горещо време.
 • Да не се пръска преди, през или скоро след дъжд, а също и когато овошките са покрити с роса, за да не се измие напръсканата отрова.
 • Да не се пръска във ветровито време, защото вятъра отнася пръсканата течност и овощните дърветата не могат правилно да се на-пръскат.
 • Да не се пръска в студено време, когато външната топлина е под нулата, защото пръсканата течност замръзва и не може да окаже своето въздействие. Ако няма никаква възможност да се отмени пръскането на овошките през такова време, тогава то трябва да се извърши към обед, за да има време листата на овощните дървета да се изсушат преди мръкване и да не замръзнат през нощта.
 • Да не се пръскат овощните дървета през време на цъфтежа, за да не се причинят повреди на полезните насекоми, които улесняват опрашването на растенията.
 • Последното пръскане на овошките да не е по-късно от 3-4 седмици преди прибирането на плодовете, за да има време да се освободят от полепналите по тях отровни вещества.
 • Пръскането на овощните дърветата да почне още при първото появяване на вредните насекоми по тях, преди още да са се размножили.

Потребители, участващи в дискусията

 • от две години след като цъфне цветът почва да съхне заедно с клонките и вече юни -юли имам клонки по цялото дърво с изсъхнали цветове -сухи и черни а листата които израстват тогава са дребни и не връзва плодове. предприех рязане ,като пробвах с един-два големи /основни /клона и миналата година изкара хубави леторасти ,които естествено не дадоха плод. ходих по агроаптеки ,но не ми казват нищо съществено.

 • здравейте
  какви са овощните?Може да става дума и за огнен пригор,но той засяга главно семковите овощни-круши,дюли,ябълки.При това заболяване се наблюдава изсъхване от най-горните части на растението,но може да се наблюдава и навсякъде другаде.По принципза да съхне и капе цвета става дума за липса да микроелементи.Кажете къкви да дърветата за да тръгнем от някъде.

 • ами става въпрос за едно дърво-сладка вишна чувал съм да го наричат и "фиш", но тъй като ресурса ми -терен/дворното място/ е ограничено до 200-250 кв.м. и за тази вишна остана място пред пътната врата т.е. на улицата е, но пък улицата е вътрешна в квартала с неголямо движение на автомобили.

Моля, влезте за да може да коментирате