Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Белокрилка - биология и как се води ефикасна борба с нея.

(45 гласа, оценка 4.29 от 5)

Каква е биологията на белокрилката?

БелокрилкиОранжерийната белокрилка развива до 10-12 поколения годишно и зимува по растенията, отглеждани в оранжериите, и по цветята в домовете. Обикновено през втората половина на април или началото на май възрастните насекоми напускат оранжериите и прелитат на открито. Те се заселват по плевелната растителност, зеленчуковите и други култури. Белокрилките се заселват от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно и само при обезпокояване (раздвижване на леторастите) се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат по долната страна на листата. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други.

Женските белокрилки снасят оплодени и неоплодени яйца по долната страна на листата на групи и по рядко поединично. Те избират най-младите листа по върха на растенията или на разклоненията. В една група има по 10-15 и повече яйца в зависимост от културата и степента на окосмяване на листата по долната страна. Една белокрилка снася обикновено 150-250, рядко до 550 яйца. След 8-15 дни от яйцата се излюпват ларви, които смучат сок главно по долната страна на листата и по-ограничено - от листните дръжки, стъблата и плодовете. Ларвите се развиват за 18-55 дни, след което се превръщат в пупарий, а по-късно във възрастни, които отново снасят яйца. Развитието се повтаря до октомври, когато възрастните белокрилки мигрират по растенията в оранжериите или по цветята в домовете, където се развиват през зимата и рано напролет. При полски условия възрастните белокрилки се наблюдават до ноември, но при понижаване на температурата под 0°С (от 2 до 5°С) те умират.

Как се води борбата с белокрилката?

Борбата срещу белокрилките, се провежда главно по зеленчуковите култури в оранжериите. Тя е ефективна, само когато всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, физико-механични и др. са съчетани в единна система и са съобразени с плътността на популацията и възрастовата и структура. Растителната защита трябва да започне още с подготовката на оранжериите, за отглеждане на разсада или за разсаждане на културните растения. Тя трябва да продължи до края на вегетационния период. Задължително е да се унищожат всички растителни остатъци от предишното производство и плевелите, както в оранжерията, така и около нея (особено поветицата). Агротехническите мероприятия, които осигуряват здрави и силни растения, трябва да се прилагат качествено и в срок.

Препоръчва се третиранията да започнат още при разсадопроизводството, след образуване на първите същински листа. Мероприятието е насочено срещу възрастните преди яйцеснасяне, за ограничаване плътността на неприятеля. Извършва се дву-трикратно третиране през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди. Борбата трябва да продължи и след пикирането на разсада, с двукратно третиране. Първото се провежда 2-3 дни след пикирането, а второто 2-3 дни преди засаждането.

В зависимост от карантинните срокове на химичните препарати и фенологичното развитие на културите, отглеждани в оранжерии, борбата може условно да се раздели на два периода:

 • от разсаждането на разсада на постоянно място до беритбата на първите зеленчуци;
 • през беритбения период.

През първия период може да се използват препарати с по-дълъг карантинен период, а през втория – с по-кратък. За този неприятел са одобрени прагове на икономическа вредност само при краставиците. Те са за ларви или възрастни и зависят от сроковете на прилагане и фенофазата.

През есенно-зимния период, във фенофаза 8-10 лист ПИВ е 15 бр./лист, а през пролетно-летния – 10 бр./лист. При плододаване ПИВ е 30 бр./лист през есенно-зимния период и 20 бр./лист през пролетно-летния. Химичните средства трябва да се прилагат диференцирано. Срещу яйцата и ларвите се използва хормоналните инсектициди:

 • Авант 15 СК – 0.025%; Аплауд 25 ВП - 0,05-0,1% и Адмирал 10 ЕК - 0.05%.

Те засягат и младите ларви. Цинебните фунгициди са токсични за яйцата. Срещу ларвите и нимфите най-добри резултати дават системните, проникващите и транс-ламинарните инсектициди. За възрастните могат да се използват и контактни средства.

Регистрирани препарати за борба с оранжерийната белокрилка са:

 • Актара 25 ВГ - 0,03%; Актелик 50 ЕК - 0.15%; Моспилан 20 СП - 0,02%; Санмайт 20 ВП - 0.075%; Вазтак 10 ЕК - 0.03%; Децис 2.5 ЕК - 0.05%; Нексид 015 КС - 0,04%; Нуреле Дурсбан - 0.1%; Фюри 10 ЕК - 0.02% и др .

Борбата с белокрилка може да се изведе и с използването на Видейт 10 Л - 1 l/dka приложен, чрез система за капково напояване. Извършват се 2-3 третирания през 15 дни, като първото е 2 седмици след разсаждането. Може да се използва и препарата Актара 25 ВГ, приложен двукратно през 14 дни в доза 40+40 g/dka, при млади растения (до 6-та седмица). При по-възрастни растения третирането може да е еднократно в доза 80 g/dka. Засягат се и останалите смучещи неприятели.

При зелето задължително условие за успешно провеждане на борбата е прибавянето на прилепител (веро) и добро напръскване на долната страна на листата, особено при цветното зеле (карфиола).

Белокрилките бързо развиват устойчивост на използваните инсектициди. За да се избегне създаването на такива популации, трябва да се редуват различни химични препарати, както по активно вещество, така и по механизъм на действие.

Потребители, участващи в дискусията

 • Нищо не помага.Пръскала съм с актара,моспилан и какво ли не сега питам някой от вас пръскал ли е с конфидор и дали ще има ефект от него много е скъп.

 • Моля,ви за спешна помощ.Белокрилката е упорита не умира нито от препаратите,нито от билките.Днес пръсках с чесън той помага за въшката по чесъна есента пръскам с 1към 3 със зелева чорба умира,но не и при белокрилката.Всеки ден ако не през ден пръскам,но без полза.Обръщам листа и механично ги избивам,ужас,по цял ден съм в градината.

 • ами борбата е адски трудна и много дълга.Белокрилката около 20-21 поколения годишно,с голяма продуктивност са и една женска може да снесе около 100яйца,главно вреда нанасят ларвичките,правят се чести пръскания като в мото случай се кочбинират актара+актелик,но когато всеоще не се консумират зеленчуците.Вслучай,че вече берете плодовете пробвайте пръскане с актелик.

 • Благодаря,че се озовахте,пръскала съм и с актара през 3 дни пак няма ефект,само бордолезовият разтвор малко има полза тъй-като листа става по твърд,а тя не обича застарелите листа ходи по най-младите,явно там си снася и яйцата-валя дъжд тук в Черноморец и масово явление листата почерняха не и мойте аз пръскам всеки ден с всякакви препарати и със фюри ,уорт много уж силен няма полза ще ми съсипе труда грехота е.

 • nqkoi ako e imal efekt s borbata s belokrilkata.da preporacha preparata,che i pri men nqma rezultat seki den praskam i pak sa jivi..?

 • много препарати се предложиха и всякакви комбинации,но няма начин борбата ще е честа и дълга.Аз за сега съм доволна от комбинацията актара+актелик или актара+фюри.

 • az mislq da vkarvam aktarata v kapkovoto ,i se 4udq dali shte q izgoni..:)
  ;)

 • Здравейте,трудолюбиви българи.Приключихме вече с доматите всичко е леш сега съм засяла зеле,но проблем има с зелевата пеперуда,не умира от нуриле,би и каквото и да друга пръскане,явно менте препарати продават.

 • Тази година за пръв път ще пръскам с препоръччаните от BSF инсектициди дато ги редувам през10-12 дена два пъти Конфидор, едно с Децис още два пъти с Конфидор Енерджи, веднаж с Децис и накрая - с Калипсо. Значи набират се 7 пръскания. Хубавото е,че оранжерията ми е само 20 квадрата, иначе не се виждам!!!!

 • Здравейте колега,само с това не съм пробвала,за мен 7 пръскания са нищо аз през 7 дни пръскам с моспилан,нуриле,актара ит.н от сега още я има направила съм 3 пръскания с бордолезов 2 и с нуриле 1 разсадът ми от домати цъфти в парникът ми е все още защото много е студено.Благодаря ви ,за съвевта дано да помогне всяка година е мъка и труд но няма ефект всичко ми съсипва,парникът ми е само за разсада -

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате