Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Кафяви листни петна по доматите - алтернария (Alternaria solani)

(44 гласа, оценка 3.89 от 5)

Как изглеждат кафявите листни петна по доматите?

Черни листни петна по доматите - алтернарияКафявите листни петна, или алтернария (Alternaria solani), по доматите са може би най-широко разпространеното заболяване в света. У нас алтернарията е разпространена навсякъде и се появява по доматите, отглеждани както на открито, така и в култивационни съоръжения.

Първите признаци на алтернария (Alternaria solani) се появяват по най-ниско разположените листа. По тях се образуват дребни, бързо нарастващи тъмнокафяви петна, които лесно се различават от другите петносвания по черните концентрични кръгове, изписани един в друг. Когато по листата се образуват множество петна, те прегарят. От по-ниско разположените листа болестта преминава върху по-горните. При благоприятни за нейното развитие условия тя бързо обхваща цялото растение.

За разлика от белите листни петна заболяването напада стъблата и листните дръжки, по които се появяват същите тъмнокафяви нетна. Ако се появят в по-ранна фаза, петната могат да станат причина за загиване на цели растения.

Много опасни са кафявите листни петна, които се появяват по цветните китки. Поради това че в мястото на петната тъканта загива, всички цветчета над него окапват. Често в посева повече се нападат цветните китки, докато повредите по листата остават незабелязани. Посоченото явление е твърде опасно, тъй като повредите по цвета китки убягват от погледа на любителя градинар и той ги открива твърде късно, когато по-голяма част от цветовете или завръзите са окапали.

Причинителят на кафявите листни петна напада и плодовете. Обикновено в областта на дръжчената ямичка се образуват едри, черни, закръглени петна със слабо изразена концентрична структура. Когато относителната влажност на въздуха е висока, петната се покриват с обилен налеп. Повредите по плодовете не явяват така масови, поради което не причиняват сериозно намаляване на добива.

Кой е причинителят на кафявите листни петна по доматите и как протича неговото развитие?

Кафявите листни петна по доматите се причиняват от гъбата Алтернария солани (Alternaria solani). Затова често заболяването се нарича алтернария.

Патогенът напада доматовите растения при висока относителна влажност на въздуха, без да е много взискателен към температурата. Може да се развива от 2 до 45°С, но най-благоприятна се оказва температурата 26-28°С.

Причинителят на кафявите листни петна по доматите е много устойчив на неблагоприятните фактори на околната среда. Той може да преживее в растителните остатъци, намиращи се в почвата, повече от година. Освен това се запазва и по семената, когато те са получени от болни плодове.

Високата относителна влажност на въздуха в култивационните съоръжения, както и честите превалявания на открито силно благоприятстват за извършването на масови заразявания. Спорите на патогена кълнят и заразяват в капка дъждовна или кондензна вода (роса). Спорите, образували се по петната, лесно се разнасят от въздушните течения, поради което целият посев бързо може да бъде обхванат от алтернария.

Инфекцията, която се намира по семената, още по време на повикването се прехвърля върху растенията и те скоро загиват от оформилите се по тях петна.

В различните фази от своето развитие доматовите растения притежават различна чувствителност спрямо заболяването алтернария. Като правило по-чувствителни са растенията по време на плододаването. От листната маса най-чувствителни са старите листа. За да може да бъде заразен, листът трябва да достигне определена зрелост.

Как да се опазят доматите от кафяви листни петна (алтернария)?

Първото задължително условие за получаване на здрави растения е да се използват обеззаразени семена. По такъв начин ще се избягнат повредите по най-младите растения.

Вторият важен момент е разсадът да се отглежда в предварително обеззаразена почва. Всички растително-защитни мероприятия, посочени в борбата със сеченето, са достатъчни за опазване на растенията в най-ранната фаза от тяхното развитие.

Няколко дни преди изнасянето на постоянно място растенията да се напръскат с 0,4% купроцин. Това пръскане предпазва растенията по време на прихващането им не само от листни петносвания, но и от картофена мана.

Усиленото проветряване на култивационните съоръжения има особено голямо значение. При полски условия по-благоприятни за развитие на заболяването са годините с чести и обилни валежи. Тогава доматите страдат по-силно през пролетта и в началото на лятото.

По отношение на растителна защита на домати трябва да се знае следното. Посевът от домати се пръска предпазно с 0,4% купроцин за едновременна защита от картофена мана и листни петносвания. Борбата се води успешно, ако се използват продукти за растителна защита, които имат регистрация и за борба с картофената мана. Срещу кафявите листни петна се пръска с: Дитан М-45 - 0.2%, Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0.25%, Скор - 0.075%. Първото пръскане на доматите се прави при поява на признаци на болестта (срещу алтернария) и при сигнал от пункта по прогноза (срещу мана), а следващите са през 7-10 дни.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате