Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Резитба на крушата

(35 гласа, оценка 4.14 от 5)

Резитба на крушатаПо растежа и плододаването, по листните и плодните пъпки, по различните видове клончета и тяхното развитие, включително и по торбичките и сложните (разклонените) плодни клонки крушата и ябълката много си приличат. Повечето от крушовите сортове обаче имат по-добра пробудимост на пъпките, но по-слаба разклоняемост, поради което, общо взето, крушите образуват по-редки, по-светли корони в сравнение с ябълките. Централният клон (водачът) при крушата е по-добре развит. Скелетните клони са му по-добре подчинени и короната обикновено има по-пирамидален и по-строен вид отколкото при ябълката. При крушата е по-добре изразена и подчинеността на скелетните разклонения от различните разреди,  в сравнение с ябълката. Разклонения и скелетните клони  при крушата се покриват по-добре с обрастващи клонки, чиито разклонения са и по-приближени до скелетните оси, отколкото при ябълката.

Короната на силно растящите крушови дървета се формира обикновено по етажните системи. Може да бъде формирана и по без етажните системи.

При повечето крушови сортове короната е малко по-остро конусовидна в сравнение с ябълковите дървета. При резитбата за формиране на короната на крушовите дървета водачът се оставя да надвишава малко повече скелетните клони, отколкото водачът при ябълковите дървета. Така подчинеността на скелетните клони по отношение на водача при крушата е по-добре изразена, отколкото при ябълката. Може обаче и при формирането на короната на крушата да се спазят същите съотношения на дължините на водача, скелетните клони и скелетните разклонения, както при ябълката. Чрез резитбата на крушите трябва да се повиши разклоняемостта при повечето от крушовите сортове, за да се подберат необходимите скелетни разклонения, както и за да се предизвика развитието на по-силна обрастваща дървесина за надебеляване и плододаване. Съкращаванията на продължителите на скелетните клони и разклонения трябва да бъдат умерени, за да не се предизвиква прекомерно разклоняване и сгъстяване на короната от голям брой излишни силни разклонения. Продължителите на скелетните клони и разклонения по време на формиране на короната се съкращават обикновено с около 1/5 до 1/4 от дължината им, а някои от тях се съкращават по-малко или никак.

При резитбата на възрастните крушови дървета се извършват се редовно прореждане на короната и периодично съкращаване за леко подмладяване на скелетните клони и разклонения, а така също и съкращаване за подмладяване на обрастващите клонки. Възрастните дървета на голям брой от крушовите сортове образуват прекомерно много разклонени обрастващи клонки с много голям брой застарели, засъхващи или със слаб растеж и слабо продуктивни къси клонки. Необходимо е една част от обрастващите клонки, а именно най-слабите и засъхващите, да бъдат премахнати, а останалите да бъдат силно съкратени за подмладяване. Най-добре е по-възможност поне през година или най-малко на 3-4 години веднъж да се прави такава подробна (детайлна) резитба на възрастните крушови дървета. Особено необходимо е тя да се прави по-редовно (ежегодно или през година) при сортове, които образуват прекомерно много разклонени обрастващи клонки, като Зимна деканка, Пас Красан и др.

През втората половина или към края на периода на намаляващото плододаване се извършва резитба на крушата за подмладяване на короната. Крушата реагира добре на резитбата за подмладяване и при добри грижи (отначало главно за прореждане) тя възстановява бързо короната си и започва отново да дава добри добиви.

Потребители, участващи в дискусията

  • .Цъфтят всяка година,но не раждат.Какво да ги правя?Мислех да ги отсека и да купя нови.

  • Пръскал ли си ги до сега срещу крушовия пъпкопробивач и обикновена крушова листна бълха? Предполагам, че за това не раждат.

  • Уважаеми miko много благодаря за съвета ще се възползвам и ще го приложа още тази пролет не съм пръскал до сега с нищо тъй като когато я купих от института ми казаха че не не пръска още един път благодаря за указаното внимание

  • и аз имам попска круша която не задържа -със какво да птъскам.

  • Пръска се срещу крушовия пъпкопробивач, крушовата листна бълха. Още е рано да се пръска.

  • срещу крушовия пъпкопробивач е добре да се пръска през есента преди яйцеснасянето срещу възрастното насекомо около октомври-ноември,а на пролет след цъфтежа с препарати като актара,децис и др.Ларвите на този неприятел унищожават цветните и плодни пъпки.
    Крушовата листна бълха пък е способна да унищожи цяла овощна градина,при нападение листата по дървото едвали не почернява и започва да капе сок.Много добър беше препарата Банкол но май го спряха,сега от разрешените често пръскане се прилага с децис.

  • Здравейте,по темата искам да споделя,имам 10 дка крушова градина на пета година.Тази година имаха страшно много цвят все едно ги беше затрупал сняг,но уви,голяма част от цвета изсъхна при някой от сортовете дори и на 100% ,а не е имало слани по време на цъфтежа.На какво може да се дължи това изсъхване.Предварително благодаря.

  • имаше много дни с валежи по време на цъфтежа, много цветове се измиха и не можаха да се опрашат пчелите също не опрашват в такова време,същото е положението с късните ябълки

Моля, влезте за да може да коментирате