Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Отглеждане на лимон - какво трябва да знаем?

(148 гласа, оценка 4.02 от 5)

Размножаване на лимон

Отглеждане на лимонЛимонът се размножава чрез семена. Семената от лимон трябва да се засеят веднага след отделянето им от плода, като предварително се измият с хладка вода. Никнат добре в смес от равни части листовка, рохкава градинска пръст и пясък. Прерастването става най-бързо при температура 18-20°С и при равномерна влага. Семената, които при тези условия не поникнат в продължение на 4 седмици, не са надеждни.

Когато лимончето развие 3 листа, добре е да се изскубе, за да се прережат връхните части на коренчетата му, и отново да се засади в малка саксийка. За по-сигурно прихващане то се захлупва през първите дни със стъклена чаша. Така разсадените растения развиват по-разклонен корен и нарастват по-бързо. Когато корените на лимона обхванат саксийната пръст, растението се премества в нова саксия, при което корените наново се подрязват. През първата и втората година се използва еднаква саксийна пръст.

Лимоните, получени от семе, цъфтят и връзват късно - най-рано 10 години след засяването, а понякога и след 20 години. При това техните плодове се отличават от плодовете на майчиното растение, като почти всякога са по-лоши. Затова се препоръчва полученият от семе лимон да се облагороди (да се направи присаждане на лимон). Правилно е присаждането на лимона да стане, когато стъблото на дръвчето достигне дебелина на обикновен молив. За предпочитане е присаждането на спяща пъпка, което става през юли-август. Присаждане на лимон се извършва, както при овощните дървета. През зимата лимончето се държи в хладно и светло помещение с температура, не по-висока от 8°С. На следващата година още през пролетта се изрязва остатъкът на дивото стъбло, който се намира над пъпката. Щом присадникът израсте 15-20 см, той се съкращава, за да се образува по-ниско, но симетрично разклонено дръвче. Плододаването на лимоните обикновено започва след третата година. Размножаването може да стане и чрез въздушни отводи, като се е вкорени неотрязано клонче.

За възрастните лимони добра почва е сместа от 2 части градинска пръст (чимовка), 1 част угнил оборски тор и 1 част пясък.

Плододаване на лимона

Лимонът плодоноси на къси клончета, затова (както и с оглед храстът да се запази нисък) растенията се подрязват два пъти през годината - през пролетта и през август. Клончетата, които са плододавали, се отрязват ниско - на една-две пъпки; на безплодните клончета се правят пръстеновидни изрезки на кората, за да спре нарастването и да се предизвика образуването на плодни разклонения. За по-доброто плододаване спомага изкуственото опрашване на цветовете. То става, като леко се допират с памук тичинките, а след това близалцата на разтворените цветове на лимона.

Грижи през лятото за отглеждане на лимон

През лятото лимоните растат добре на полусенчесто място в градината. Лимоните могат да летуват и на източен или северен балкон, където са запазени от силно слънчево нагряване, понеже на слънце листата избеляват. Поливането през лятото трябва да бъде обилно. През периода на нарастването е нужно и подхранване. За тази цел най-подходящ е угнилият разреден във вода птичи тор. Напръскването на листата с вода, особено през лятото, е важно условие за запазването им от окапване.

Грижи през зимата за отглеждане на лимон

Почивката на лимоните през зимата е необходима за плододаването. Тогава лимоните се отглеждат в хладни светли помещения при температура, не по-висока от 8°С и се поливат рядко. Ако въздухът на помещението е сух, нужно е и оросяване, за да не окапят листата на лимона.

 • Гост - Николай Р

  Здравейте!
  Искам да попитам изискват ли по специфични грижи лимоните прихванати от клонче? Имат ли нужда от присаждане, до колко време плододават?

 • Гост - Ники

  Здравей,
  Размножаване на лимон с въздушни отводи, става като се е вкорени клонче без то да се отрязва от културното дърво. Кората на клончето се обелва пръстенче, с ширина най-малко 1 см. Около обеленото място се вкарва и завързва пластмасова кофичка обвивайки клончето на лимона. Кофичката се пълни с торо-почвена смес и се подържа влажна докато клончето се вкорени. След около месец клончето на лимона пуска корени. Отделя се и се засажда.
  Най-добре е размножаване на лимон с въздушни отводи да се прави през юли-август.
  Получените с въздушни отводи лимони се развиват по-бързо и плододават на 2-4-ата година.
  http://mybonsai.narod.ru/my/fic4.jpg

 • Гост - R.Mutafchieva.

  Zdraveite!
  Imam slednia problem. Listata na limona se pokrivat s cherni ploski petna vse edno che sa mrasni. S kakvo bihte me posavetvali da go pochistia i na praktika ot kakvo se poluchava.
  Blagodaria pedvaritelno,ochakvam vashia otgovor.
  R.Mutafchieva.

 • Гост - Ники

  Опита ли да измиеш листата?
  Листата на лимона трябва да се мият всеки месец с вода.
  През лятото листата се пръскат с вода всеки ден.

 • Гост - митко4485

  Лимона има много цветове,но има и листни въшки. Листата пускат нещо лепкаво. С какво да го напръскам за тази напаст.

 • Гост - Ники

  Лимона има щитоносни въшки
  Щитоносните въшки се изчистват колкото е възможно механично. Със сапунен разтвор се избърсват всички листа на лимона и се отмиват внимателно въшките и техните яйца.
  След това от агроаптеките може да си купите контактния инсектицид НУРЕЛЕ ДУРСБАН и да напръскате листата и клонките.

 • Гост - митко4485

  Благодаря. А как стои въпроса с торенето и цветовете.

 • Гост - Ангел

  Щитоносни въшки при храненето си те отделят т.нар. „медена роса” – лепкава течност, по която се развиват чернилни гъбички. От тези гъбички по листата остават саждиви черни петна. Тези петна могат да се почистят с варно мляко – 3-4% от гасена вар. С този разтвор се пръскат листата и петната по тях. Самите щитоносни въшки при домашни условия се унищожават чрез 5% сапунена емулсия. За тази цел подходяща гъба се накисва в емулсията и щателно се измиват листата, разклоненията и клончетата. През пролетта, когато стане възможно изнасяне на лимоните навън, борбата може да се проведе с инсектициди, които може да закупите от всяка агроаптека

 • Гост - Кристина

  Имам въпрос свързан с плодовете на лимона. В момента вкъщи си отглеждаме едно дръвче което има плодчета, които вече са пожълтели и с мъжа ми се чудим дали могат да се откъснат, защото до сега около 3 вече паднаха сами. Познати ни казаха, че след пожълтяането следвало позеленяване и плодовете се берат чак след второто пожълтяване. Може ли някой да внесе яснота относно узряването на лимончето?
  Благодаря предварително!

 • Гост - napisan ot Niki

  spazvam vsi4ki opisani po gore pravila za otglejdane na limona,no toi pusna bodli,ane zafti.Kakvo da napravia?

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате