Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Особености при резитбата на кайсия, слива, череша и вишня

(17 гласа, оценка 3.59 от 5)

Резитба на кайсия

кайсия Най-подходяща и използвана система за формиране на кайсията е подобрената етажна корона. Кайсията има силен растеж в млада възраст и короната се формира бързо. При младите дървета със силен растеж се прилага лятна резитба през май-юни за съкращаване на силните едногодишни прирасти с 1/3 до 1/2 от дължината им, което подпомага да се развият предивременни клончета, върху които се образуват плодни пъпки. Оставени без съкращаване, клонките на кайсията се оголват в основата и бързо увисват.

Кайсията образува рядка, корона и затова почти не се прилагат резитби за просветляване. След встъпване в пълно плододаване растежът на дърветата отслабва, поради което се засилва резитбата с цел годишният прираст да не е по-малък от 35-40 см. Кайсията понася контурна механизирана резитба.

Резитба на слива

Сливата се формира по подобрена етажна корона с 2-3 скелетни клона. Първият етаж се формира от 3 скелетни клона, които по възможност се ориентират по посока на реда, а 4-тият и 5-ият скелетен клон - по посока на междуредието. При механизирано прибиране на плодовете с вибратор скелетните клони от първия етаж е по-добре да се разполагат поединично по централния клон.

По същата причина по скелетните клони може да не се формират скелетни разклонения, а да се оставя само полускелетна дървесина.

През първите 4-5 години се прилага ежегодна, резитба за формиране на короната, която по възможност е по-слаба. След встъпване на дърветата в пълно плододаване резитбата се засилва, за да се поддържа годишен прираст не по-малко от 20-25 см. При сортове сливи, които започват много рано да плододават (Стенлей и др.) и имат слаб растеж още на 5-ата-7-ата година след засаждането, се извършва първата подмладяваща резитба.

При така формираните сливови дървета успешно се прилага контурна резитба, извършвана с помощта на резитбен агрегат с дисков режещ апарат за ограничаване на короната както към междуредието, така и на височина. Чрез тази резитба периодично се обновява плододаващата дървесина в периферията. Контурната резитба на сливите се извършва през 4-5 години. В резултат на нея дърветата се уеднаквяват по форма и по размер. Като перспективна и особено подходяща за промишлените сливови насаждения се очертава полуплоската свободно формирана корона.

Резитба на череша и вишня

Черешата и вишнята успешно се формират по подобрена етажна корона, която се изгражда по-свободно поради ясно изразената и им етажност в разклоняването. За сортовете, при които беритбата на плодовете се извършва ръчно, дърветата се формират с височина на стъблото 40 см и с 4 етажа. Първият и вторият етаж са с по 3 скелетни клона, а третият и четвъртият - с по 2.

За сортовете, предназначени за механизирана беритба, дърветата се формират с височина на стъблото 90-100 см и със 7 скелетни клона. За първи етаж се избират 3 клонки, две от които се ориентират по посока на реда, а третата сключва ъгъл около 20° спрямо посоката на реда. Вторият етаж е на разстояние 90-100 см от първия с два скелетни клона, които са разположени перпендикулярно на редовете. На 80-90 см от втория етаж се оставят още два скелетни клона. Водачът се отстранява на 40-60 см над последния скелетен клон, като се реже над странично клонче.

През периода на пълно плододаване по-силната резитба стимулира образуването на нова дървесина и подобрява едрината на плодовете.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате