Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Сортове ягоди

(32 гласа, оценка 4.16 от 5)

ягодиСортовете ягоди според времето на узряване се делят на 4 групи - ранни, средно ранни, средно късни и късни.

Белруби

Белруби е френски сорт от групата на средно късните сортове ягоди. Растенията са силнорастящи и изправени, с голяма родовитост и добра размножителна способност. Плодовете на този сорт ягоди са двойно конусовидни и силно удължени, с удължена шийка и леко пресечен връх. Плодовете на Белруби са рубинено червени, с приятен външен вид и умерен аромат и сладко кисел вкус. Сортът Белруби е родовит, до много родовит в по-топлите райони. Установено е, че е слабо чувствителен на листни петна, средно на брашнеста мана и силно чувствителен на сиво гниене.

Кембридж фаворит

Кембридж фаворит е английски сорт ягоди от групата на средно късните сортове. Растенията са силно и разляторастящи, с добра родовитост и голяма размножителна способност. Плодовете на този сорт ягоди от първите беритби са доста едри, след което издребняват. Плодовете са привлекателни, светлочервени със слаб гланц, тъпоконусовидни и с малка шийка. Плодовото месо е оранжево-червено, доста плътно, с добър до много добър сладко-кисел вкус и умерен аромат. Сортът Кембридж фаворит е много родовит. Той проявява чувствителност на вирусни заболявания и на зимно-пролетни студове. Много е подходящ за отглеждане в тунели. Кембридж фаворит е средно чувствителен на сиво гниене, слабо - на брашнеста мана и листни петна, но страда силно от болести по корените.

Зенга Зенгана

Зенга Зенгана е широко разпространен немски сорт от групата на средно късните. Растенията са със силен растеж и гъсто облистване, с отлична родовитост и добра размножителна способност. Плодовете на Зенга Зенгана от първите беритби са едри, но от последните издребняват, което е особено силно в горещи и сухи райони. По форма са заоблени до тъпоконусовидни, с умерен гланц и без шийка, интензивно червени. Плодовото месо на този сорт ягоди е доста плътно, червено, специфичен аромат и с много приятен сладкокисел вкус.Сортът Зенга Зенгана е един от най-родовитите. Подходящ е за отглеждане в по-високите и по-влажни райони. Сортът Зенга Зенгана проявява толерантност към вирусни и коренови болести, много силно чувствителен е на сиво гниене и листни петна и страда доста от брашнеста мана.

Редгаунтлет

Редгаунтлет е английски сорт от групата на късните сортове ягоди. Растенията са средно, силно- и изправенорастящи, имат много добра жизненост и голяма родовитост и размножителна способност. Плодовете на Редгаунтлет от първите беритби са много едри, като тези от последните слабо издребняват. Плодовете са яркочервени със слаб оранжев оттенък и гланц, конусовидни до тъпоконусовидни. Дръжката е много жилава и трудно се откъсва. Плодовото месо е светлочервено, сравнително плътно, но по вкус отстъпва на другите сортове. Ароматът е недостатъчен. Този сорт ягоди зрее едновременно със Зенга Зенгана. Сортът проявява добре изразена ремонтантност, като плододава в края на лятото и началото на есента. Редгаунтлет не е чувствителен на болести по корените и на листни петна, средно чувствителен е на сиво гниене и на брашнеста мана. Заради голямата родовитост може да заема по-големи площи. Този сорт ягоди е ценен заради есенната реколта.

Роксана

Растението е умерено високо до високо, изправенорастящо и образува голям брой ластуни. Петурите на листата са средно едри до едри, леко улейовидни и удължени. Цветоносите са средно дебели, изправени и повечето от цветовете им са разположени наравно или малко над височината на листата. Плодовете са средно едри до едри от първите няколко беритби и дребни от последните. Плодовете са по-едри, подходящи предимно за консумация в прясно състояние.

Потребители, участващи в дискусията

  • Ягоди могат да се отглеждат на територията на България, без да могат да се отглеждат в други държави.За целта:корените ягоди, независимо какъв сорт са, се съхраняват в разтвор от :една лъжица брашно,една лъжица ситно накълцани листа от ябълката "Айвания",могат да бъдат и сухи,и една лъжица обикновенна почва /земя/в един литър вода от най-близкото вясто, откъдето е взета почвата.Всичко се разтваря и се налива в дървен съд с формата на полукръг. Трябва да престоят поне двайсет дни, точно преди засаждането им.Прави се дълбока дупка и се пъха целия корен, включително и сърцевината,отгоре да останат само няколко от големите листа.Засаждат се на равно място,а не на вади, и там откъдето е взета почвата.Ако площта е голяма,разделя се на малки участъци /около 60-70 кв.м./и от всяко се взема почва.Всяко се засажда на точното място.За да бъдат ароматни, се засажда на няколко места дрян,като не му се разрешава да израства високо.

Моля, влезте за да може да коментирате