Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Асмовидни формировки на лозата

(69 гласа, оценка 3.87 от 5)

Асма лозаАсмовидните формировки са типични за дворното лозарство. При aсмовидните формировки, на лозите се формират стъбла, високи до 2-3 м, а плодните звена и цялата вегетативна маса заедно с гроздето се разполагат върху специално скеле. Родовитостта на лозите при асмовидно отглеждане се повишава. При умело направление на растежа може да се създават мощни лози с обилно плододаване. Когато се полагат добри грижи за тях, достатъчни са 3-4 асми в двора, за да се осигури предостатъчно грозде за едно семейство.

Като лиановидно растение лозата може да се направлява и да се създават най-разнообразни красиви форми. Лозата може да обвива беседки и балкони, да покрива тераси и стобори, да засенчва алеи, да украсява входове на сгради и др. По такъв начин лозата се използва едновременно за получаване на грозде и за украса, като декоративно растение. Когато главното предназначение на асмите е производството на грозде, те се отглеждат върху скеле, което може да бъде хоризонтално или наклонено, но така, че южната страна да бъде по-висока, за да се огрява гроздето. Ако лозите ще се използват и за декоративна цел, височината на стъблата и броят, разположението и дължината на кордоните се определят от конкретната цел, която сме си поставили - покриване на беседка или алея, украса на жилище, балкон и т. н. Във всички случаи е необходимо да се осигури добро прикрепване на стъблата, кордоните и плодните звена (плодните пръчки). Зелените леторасти може да се привързват, но в повечето случаи се оставят свободно.

При засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи. При филизене се запазва само един летораст. Той се привързва редовно на подпора и се колтучи. Целта е да се получи права пръчка с дължина над 2 м. На третата година пръчката се изрязва на 6 до 8 очи над височината на скелето, като върхът й се извива и се привързва върху хоризонталната част на скелето. Всички леторасти по вертикалната част на пръчката (стъблото) се филизят, а леторастите по хоризонталната част (кордона) се прореждат през един, като крайният ще послужи за продължител на кордона. На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с 2 очи, а продължителят - на 6-8 очи. Леторастите по него също се прореждат и ако е необходимо, се оставя пак продължител, докато кордонът достигне края на чардака.

По такъв начин на лозата се формира един кордон с чепове, а по-късно и рамена върху кордона. Когато лозите са засадени на по-големи разстояния в реда - 1,50 м и повече, може да се формират два или повече кордони на всяка лоза. Ако лозите не се развиват буйно, вместо кордон на върха на стъблото се формират 1-2 малки рамена, върху които се създава по едно плодно звено с чеп и плодна пръчка (по типа Гюйо).

След формирането рязането на асмите сравнително лесно. Върху кордоните през 15-20 см се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка, а горната се премахва през стария чеп.

При сортове грозде с по-ниска родовитост на основните пъпки (като Болгар, Италия и др.) на някои от рамената наред с чепа се оставя и плодна пръчка с 10-12 очи, която се извива встрани от кордона и се привързва към скелето.

При следващата резитба на асмите плодната пръчка се премахва, а новата плодна пръчка се оставя на друго рамо. Броят на пръчките зависи от силата на лозата и варира от 2-3 до 5-6 и повече.

Много важно е оставените плодни звена по брой и разпределение да позволяват равномерно гарниране и запълване на празните места по скелето. Когато лозите са оформени без кордони, а само с 1-2 къси рамена, резитбата се извършва по типа Гюйо.

В много случаи броят на кордоните на една асма е неоправдано голям. Върху скелето се създава гъста мрежа от кордони. Причината за това вредно явление е, че не се поддържа правилно възприетата резитба с къси плодни пръчки. Старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се създават нови плодни звена по тях. Трябва да се следи също рамената да не се разраснат много, а навреме да се подмладяват.

 • здравейте- през есента си насадих 20 лози на които направих чардаци да ги отглеждам като асми. от чуканчетата сега избиха по 2-3 пъпки и на някой започнаха да растат като стебълца и размерите им са около 10-12 см. всяка вечер ги поливам- това правилно ли е след като почвата отгоре изглежда мокра- трябва ли да премахна пъпките за да останат по 2 които да растат нагоре , като впоследствие едната пръчка де я премахна- не разбрах след това как се реже- ако има някакво чертежче ще ми е по лесно

 • Не е необходимо да ги поливаш всеки ден. Достатъчно е веднъж седмично.

  Оставяш два от най-силните леторасти да растат. Трябва да ги превържеш, че през май има силни ветрове и може да се прекършат.
  Изчакваш да видиш кои ще се развие по-буйно и премахваш по-слабия, за да остане само един. Режеш го до "чуканчето".

 • Zdraveite ! Eto i moeto mnenie; az naprimer do zasadenite lozi4ki slagam s garloto nadolu butilki ot po 3 litra s otrqzano dano i gi palnq s voda.Butilkite trqbva da sa zabiti do danoto.Taka vodata otiva napravo v korenite.Otgore se slaga izrqzanoto dano sa kapak protiv izpareniq.

 • имам създаден асманлък от бяло десертно грозде обаке когато гроздовете започнат да съзряват не мога да ги опазя от пчели и на практика не мога да отгледам един грозд здрав.Въпроса ми е ако някои знае с какви препарати се пръска за да може да се предпазад гроздовете от пчели да ми обесни мисля че ште е полезно и за другите хора.Предварително Ви благодаря.

 • Еto kak praktikuvam az.Pravq otvara ot laika edin paket na 10 litra voda i praskam s nego.Postavqm i kapani napraveni ot butilki plastmasovi, kato gi otreja malko pod garloto v 6irokata 4ast i go obarna nadolu v butiltaka za da se polu4i funiq.Pravq sirop ot zahar i voda, i dobavqm malko ocet za da primamva osite.Zaka4am gi na nqkolko mesta i kakvoto vleze vatre, nqma kak da izleze.Pri dajd ili prez opredelen period ot vreme gi izmivam i otnovo zarejdam.Ima i preparati za praskane, no sa s opredelen karantinen srok.Nadqvam se da sam bil polezen.

 • mersi naistina dosta hitro e s ulovkite 6te go napravq dano efekta da e pologitelen no vse pak mersi za savetite ma4a se ot dosta vreme no taka i ne uspqvam

 • Аз използвам половинлитрови пласмасови бутилки като ги връзвам с тел за гърлото.Напълвам ги два ръста със сиропа и оцета, ей осите налитат като полудели, влизат вътре и като се топнат в захарта не могат да излязат, е понякога някоя се измъква ама рядко.Понякога за 24ч. е необходимо да се изсипят умрелите оси и да се зареди на ново.А миналата година използвах и препарат, осата кацне на зрънцето повърти се и избяга, и "кьосавците" не искаха да го ядът напръсканото грозде, докато не поодмина силата на препарата!

 • моля tonn11 кажи ми с какъв препарат пръскаш против оси, и дали не се влошава качеството на виното?

 • --Препарата е Актара.Качеството на виното бе като всякога.А дали е имало в него остатаци от препарата не зная, не съм го изследвал химически.Пръскането направих някъде около две седмици преди гроздобера, и сигурно му бе минал карантинния период защото осите пак се върнаха преди да бера.Не зная дали е добре да се пръска така но просто иначе нищо нямаше да бера.За тия няколко лози дето не ми стигна разтвора да пръскам, не ми се спомня, останаха само раулките и люспите.Па като се замисля, тия в промишлените масиви как го упазват от осите, още повече че те не произвеждат грозде само за себе си!--Всеки сам решава какво да прави, на пакетчето пише какво е опасно.А, препарата не е скъп.

 • tonn11 много благодаря за съвета ще опитам тази година.

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате