Вход

Регистрация

Асмовидни формировки на лозата

(69 гласа, оценка 3.87 от 5)

Асма лозаАсмовидните формировки са типични за дворното лозарство. При aсмовидните формировки, на лозите се формират стъбла, високи до 2-3 м, а плодните звена и цялата вегетативна маса заедно с гроздето се разполагат върху специално скеле. Родовитостта на лозите при асмовидно отглеждане се повишава. При умело направление на растежа може да се създават мощни лози с обилно плододаване. Когато се полагат добри грижи за тях, достатъчни са 3-4 асми в двора, за да се осигури предостатъчно грозде за едно семейство.

Като лиановидно растение лозата може да се направлява и да се създават най-разнообразни красиви форми. Лозата може да обвива беседки и балкони, да покрива тераси и стобори, да засенчва алеи, да украсява входове на сгради и др. По такъв начин лозата се използва едновременно за получаване на грозде и за украса, като декоративно растение. Когато главното предназначение на асмите е производството на грозде, те се отглеждат върху скеле, което може да бъде хоризонтално или наклонено, но така, че южната страна да бъде по-висока, за да се огрява гроздето. Ако лозите ще се използват и за декоративна цел, височината на стъблата и броят, разположението и дължината на кордоните се определят от конкретната цел, която сме си поставили - покриване на беседка или алея, украса на жилище, балкон и т. н. Във всички случаи е необходимо да се осигури добро прикрепване на стъблата, кордоните и плодните звена (плодните пръчки). Зелените леторасти може да се привързват, но в повечето случаи се оставят свободно.

При засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи. При филизене се запазва само един летораст. Той се привързва редовно на подпора и се колтучи. Целта е да се получи права пръчка с дължина над 2 м. На третата година пръчката се изрязва на 6 до 8 очи над височината на скелето, като върхът й се извива и се привързва върху хоризонталната част на скелето. Всички леторасти по вертикалната част на пръчката (стъблото) се филизят, а леторастите по хоризонталната част (кордона) се прореждат през един, като крайният ще послужи за продължител на кордона. На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с 2 очи, а продължителят - на 6-8 очи. Леторастите по него също се прореждат и ако е необходимо, се оставя пак продължител, докато кордонът достигне края на чардака.

По такъв начин на лозата се формира един кордон с чепове, а по-късно и рамена върху кордона. Когато лозите са засадени на по-големи разстояния в реда - 1,50 м и повече, може да се формират два или повече кордони на всяка лоза. Ако лозите не се развиват буйно, вместо кордон на върха на стъблото се формират 1-2 малки рамена, върху които се създава по едно плодно звено с чеп и плодна пръчка (по типа Гюйо).

След формирането рязането на асмите сравнително лесно. Върху кордоните през 15-20 см се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка, а горната се премахва през стария чеп.

При сортове грозде с по-ниска родовитост на основните пъпки (като Болгар, Италия и др.) на някои от рамената наред с чепа се оставя и плодна пръчка с 10-12 очи, която се извива встрани от кордона и се привързва към скелето.

При следващата резитба на асмите плодната пръчка се премахва, а новата плодна пръчка се оставя на друго рамо. Броят на пръчките зависи от силата на лозата и варира от 2-3 до 5-6 и повече.

Много важно е оставените плодни звена по брой и разпределение да позволяват равномерно гарниране и запълване на празните места по скелето. Когато лозите са оформени без кордони, а само с 1-2 къси рамена, резитбата се извършва по типа Гюйо.

В много случаи броят на кордоните на една асма е неоправдано голям. Върху скелето се създава гъста мрежа от кордони. Причината за това вредно явление е, че не се поддържа правилно възприетата резитба с къси плодни пръчки. Старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се създават нови плодни звена по тях. Трябва да се следи също рамената да не се разраснат много, а навреме да се подмладяват.

 • здравейте- през есента си насадих 20 лози на които направих чардаци да ги отглеждам като асми. от чуканчетата сега избиха по 2-3 пъпки и на някой започнаха да растат като стебълца и размерите им са около 10-12 см. всяка вечер ги поливам- това правилно ли е след като почвата отгоре изглежда мокра- трябва ли да премахна пъпките за да останат по 2 които да растат нагоре , като впоследствие едната пръчка де я премахна- не разбрах след това как се реже- ако има някакво чертежче ще ми е по лесно

 • Не е необходимо да ги поливаш всеки ден. Достатъчно е веднъж седмично.

  Оставяш два от най-силните леторасти да растат. Трябва да ги превържеш, че през май има силни ветрове и може да се прекършат.
  Изчакваш да видиш кои ще се развие по-буйно и премахваш по-слабия, за да остане само един. Режеш го до "чуканчето".

 • Zdraveite ! Eto i moeto mnenie; az naprimer do zasadenite lozi4ki slagam s garloto nadolu butilki ot po 3 litra s otrqzano dano i gi palnq s voda.Butilkite trqbva da sa zabiti do danoto.Taka vodata otiva napravo v korenite.Otgore se slaga izrqzanoto dano sa kapak protiv izpareniq.

 • имам създаден асманлък от бяло десертно грозде обаке когато гроздовете започнат да съзряват не мога да ги опазя от пчели и на практика не мога да отгледам един грозд здрав.Въпроса ми е ако някои знае с какви препарати се пръска за да може да се предпазад гроздовете от пчели да ми обесни мисля че ште е полезно и за другите хора.Предварително Ви благодаря.

 • Еto kak praktikuvam az.Pravq otvara ot laika edin paket na 10 litra voda i praskam s nego.Postavqm i kapani napraveni ot butilki plastmasovi, kato gi otreja malko pod garloto v 6irokata 4ast i go obarna nadolu v butiltaka za da se polu4i funiq.Pravq sirop ot zahar i voda, i dobavqm malko ocet za da primamva osite.Zaka4am gi na nqkolko mesta i kakvoto vleze vatre, nqma kak da izleze.Pri dajd ili prez opredelen period ot vreme gi izmivam i otnovo zarejdam.Ima i preparati za praskane, no sa s opredelen karantinen srok.Nadqvam se da sam bil polezen.

 • mersi naistina dosta hitro e s ulovkite 6te go napravq dano efekta da e pologitelen no vse pak mersi za savetite ma4a se ot dosta vreme no taka i ne uspqvam

 • Аз използвам половинлитрови пласмасови бутилки като ги връзвам с тел за гърлото.Напълвам ги два ръста със сиропа и оцета, ей осите налитат като полудели, влизат вътре и като се топнат в захарта не могат да излязат, е понякога някоя се измъква ама рядко.Понякога за 24ч. е необходимо да се изсипят умрелите оси и да се зареди на ново.А миналата година използвах и препарат, осата кацне на зрънцето повърти се и избяга, и "кьосавците" не искаха да го ядът напръсканото грозде, докато не поодмина силата на препарата!

 • моля tonn11 кажи ми с какъв препарат пръскаш против оси, и дали не се влошава качеството на виното?

 • --Препарата е Актара.Качеството на виното бе като всякога.А дали е имало в него остатаци от препарата не зная, не съм го изследвал химически.Пръскането направих някъде около две седмици преди гроздобера, и сигурно му бе минал карантинния период защото осите пак се върнаха преди да бера.Не зная дали е добре да се пръска така но просто иначе нищо нямаше да бера.За тия няколко лози дето не ми стигна разтвора да пръскам, не ми се спомня, останаха само раулките и люспите.Па като се замисля, тия в промишлените масиви как го упазват от осите, още повече че те не произвеждат грозде само за себе си!--Всеки сам решава какво да прави, на пакетчето пише какво е опасно.А, препарата не е скъп.

 • tonn11 много благодаря за съвета ще опитам тази година.

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате