Русалка 3 може да се използва за приготвяне на стафиди

грозде Русалка 3 Сортът Русалка 3 е получен чрез кръстосване на сортовете Мирни и Хибрид V-6. Листът е средно голям, петделен, дълбоко нарязан, отдолу четинест. Опашният вряз е отворен, лировиден. Дръжката на листа е средно дълга, на места виненочервено оцветена.

Гроздът е средно голям коничен, понякога крилат с едно крило, полусбит. Дръжката му е средно дълга, крехка. Средната маса на един грозд е от 400 до 600 г.

Зърното е едро, овално. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмносиня, с дебел восъчен налеп. Консистенцията му е месеста, хрупкава. Вкусът му е приятен, хармоничен. В едно зърно има по 1-2 недоразвити семена, които не се чувстват при консумация. Средната маса на едно зърно е от 5 до 6 г.

Сортът Русалка 3 спада към групата на ранните сортове. Гроздето му узрява около средата на август.

Лозите са силно растящи, с добра родовитост и добивност. Изисква резитба със смесени плодни звена - чепове с 2 очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Средният добив от лоза при формировка омбрела е от 7 до 10 кг. Подходящ е за асмовидно отглеждане.

Русалка 3 няма склонност към изресяване и милерандаж. Афинитетът му с подложките е добър. Има слаба устойчивост на мана, оидиум и ниски зимни температури. Изисква дълбоки, плодородни почви и напояване.

По механичен състав на гроздето Русалка 3 е типичен десертен сорт. Процентът на зърната в грозда е висок. Кожиците съставляват малка част от масата на зърната. Съдържанието на захари при физиологична зрелост е от 15,5 до 16,5%, а на титруеми киселини - около 6 г/л. Гроздето има много добра транспортабилност и запазва добре външния си вид и свежест. Предназначено е основно за консумация в прясно състояние, но може да се използва и за приготвяне на стафиди.

Сортът Русалка 3 притежава ценни качества - едри зърна, добър вкус, безсеменност, транспортабилност. Mоже да се отглежда в райони с надморска височина до 500-800 м.

Коментирай

0 Коментара

Все още няма коментар!