Земеделие - статии и съвети

Мана по салатата - често се среша в години с хладна и влажна пролет

Растителна защита

мана по салатата Маната по салатата има широко разпространение у нас и се проявява както по разсада, така и по възрастните растения. По-често се среша в години с хладна и влажна пролет.

Сива педомерка - през пролетта, със затопляне на времето се активизира

Растителна защита

Сивата педомерка Почистването и изгарянето на кората допринася за силно ограничаване на неприятеля. В лозя, където това мероприятие е трудно приложимо, борбата се води с химични препарати.

Торене на рапица - как да създадем условия за доброто развитие на рапицата напролет

Торене

рапица Развитието на рапичните растения започва още при ниските почвени температури, когато почти няма движение на усвоим азот от почвата. А този елемент има съществено значение за формирането на добива от рапица.

Ягодите - едни от първите плодове през пролетта

Овощарство

Ягодата започва да дава плод още през първата година след засаждането. Това е най-слабо студоустойчивото растение. Листата на ягодата измръзват при температура -10 градуса, а при -15 измръзват целите растения.

Торене и подхранване на ечемик

Торене

Торене на ечемикЕчемикът в сравнение с другите житни култури на умерения климат развива по-слаба коренова система, поради което е много взискателен към силата на почвата и към състоянието на хранителните вещества в нея.