Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

В Япония дините струват колкото златото

 

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

дини Японците са големи гурме любители и обичат и високо ценят плодовете. Първият за тази година търг, посветен на началото на прибиране на реколтата в северния град Юбари, в Хокайдо донесе високи, макар и не рекордни резултати. Две дини от деликатесния сорт диня Юбари, известна с ароматна месеста част и оранжев цвят, с идеална сферична форма и подредени на равни интервали ивици, струва на купувача един милион йени (около 15 000 долара). Ако ние преведем това в тегло откриваме, че килограм диня струва четвърт милион йени. Всичко на всичко, тази година, в района на Юбари са събрани 110 от тези много ценни и много вкусни дини.

Въпреки внушителния брой на нулите, дините са далеч от рекорда. В много отношения, разбира се това е така, поради трудните времена, които сега страната на изгряващото слънце изживява след опустошителното земетресение и цунами от миналата година. През 2008 г. на същия търг едно и също тегло дини Юбари са продадени за 2,5 милиона йени.

Плодовете винаги са били високо ценени в Япония. Там в супермаркетите често могат да бъдат намерени ябълки за хиляди йени на парче или опаковки по 20 на брой съвършени по форма и размер вишни за 8000 йени.

Въпреки това, в Япония още по-скъпо струва месото на риба тон. В началото на тази година, пише Daily Telegraph, на традиционният новогодишен търг в Токио, риба тон с тегло 269 килограма беше продадена за рекордните 56,5 милиона йени.

Етикети:
  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате