Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Козе мляко - какви са неговите лечебни свойства?

 

(23 гласа, оценка 4.39 от 5)

кози Ползите от козето мляко са много. Козето мляко има лечебни свойства, то е особено полезно за нормализиране на стомашно-чревния тракт, за повишаване на хемоглобина, подобряване на зрението, при диатеза. Току що издоеното козе мляко има антибактериални свойства. То съдържа биологично активни вещества, които не присъстват в кравето мляко. Благодарение на тях, козето мляко се запазва свежо за дълго време. То не вкисва дори, когато се остави в продължение на три дни при стайна температура, а може да се съхранява в хладилник в продължение на една седмица. По тази причина, най-полезно е прясно издоеното мляко, тъй като с всеки изминал час неговите ценни качества намаляват.

В козето мляко се съдържа много калий, чиято роля е особено голяма за подобряване на сърдечно-съдовата система.

В сравнение с кравето, козето мляко съдържа шест пъти повече кобалт, който влиза в състава на витамин В12. Този витамин е отговорен за кръвта и контролира метаболитните процеси.

Козето мляко е близко по състав с майчиното, тъй като съдържа много бета-казеин. То вдига на крака рахитичните деца много по-бързо, отколкото кравето мляко. Педиатрите ще ви кажа, че козето мляко помага на децата да се отървът от диария, а алерголозите го препоръчват, дори и за деца, които не могат да понасят млечни продукти, произведени на основата на кравето мляко.

Мастните частици в козето мляко са много по-дребни, отколкото в кравето, затова то по-добре се абсорбира от тялото. При масленост 4-4,4% козето мляко се абсорбира почти на 100%.

Козето мляко съдържа по-малко лактоза (млечна захар), в сравнение с кравето, затова не причинява диария, дори и при тези, които абсорбират лошо лактоза.

Качеството на козето мляко е много по-високо от това на кравето, то е по-хомогенно, съдържа повече безпротеинов азот, протеините са по-добро му качество, има по-високо съдържание на тиамин и пиакрин, отколкото всяка друга храна. Между другото, тиаминът спада към най-важните витамини от група „B”, без които човек не е в състояние да премине през нито един етап от живота си.

Според експерти от САЩ, козе мляко отговаря по-добре на физиологичните нужди на организма на човека, отколкото кравето мляко. Според тях, огромното мнозинство от хората, които са алергични към кравето мляко, понасят козето без никакви проблеми. Канадски лекари казват, че козето мляко има положителен ефект върху здравния статус на пациенти със заболявания на кожата и ставите и може да бъде много полезно за лечение на камъни в жлъчката, фиброми и дори детска епилепсия.

И още за козето мляко. Мазнините в него са в лесно смилаема форма, полезни са за човешкото здраве и са много хранителни. Поради липсата на каротин, маслото е по-бяло в сравнение с кравето масло. Изобилието от минералите калций, фосфор в млякото е полезно за децата, за образуване на костната тъкан. То помага при лечение на простудни заболявания и белодробни инфекции. Нормализира работата на черния дроб, стомаха, белите дробове и др. Козето мляко съдържа витамините B, В2, С и А. Този полезен продукт дава на хората младост и здраве.

Етикети:

Потребители, участващи в дискусията

  • РОДИТЕЛИТЕ МИ СИГЛЕДАХА КОЗИЧКА ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ НЯМАХА ОПЛАКВАНИЯ КАТО КРЪВНО,СКЛЕРОЗА ИМНОГО ДРУГИ СТАРЧЕСКИ БОЛЕЖКИ.

Моля, влезте за да може да коментирате