Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Колко живеят кокошките?

 

(6 гласа, оценка 4.50 от 5)

Реалната продължителност на живота на домашните кокошки варира в зависимост от тяхното предназначение.

кокошкиИкономически изгодно е да се използват кокошките през първата година от снасянето им, тъй като с възрастта намалява производството на яйца с 10-15% годишно, в птицефермите се използват 2-3 години, защото до 2-3 години остават само високо продуктивните птици. Племенното стадо обикновено се състои от 55-60% млади, 30-35% от двугодишни и 10% от тригодишни кокошки. Петлите се използват до две години, а най-ценните - до три години. По-малко късмет имат кокошките от месните породи. Средната продължителност на живота на бройлерите е 45 дни. През това време те стават около 2 кг. Различни причини също не допринасят за дълголетието на кокошките: лоша поддръжка, лоши климатични условия, хранене, дейността на всички видове хищници и най-накрая болестите.

На продължителността на живота на кокошките също може да повлияе начина на хранене. Учените са провели експеримент с японски кокошки рекордьорки, които вече не снасят яйца - те са били държани в полугладни в продължение на 7 дни. След месец с тях са се случили промени: вместо старите пера на носачките са пораснали нови, кокошките станали по-енергични, по-подвижни, изчезнали гребените, гласовете им станали по-пискливи, като на пилета. Кокошките започнали да снасят яйца! Продължителността на живота на кокошките, които гладували в продължение на 1 месец се увеличила до 18 години.

Какъв е максималният възможен от физиологична гледна точка потенциален живот на кокошките? Според новината, с която в началото на 2007 г. гръмнаха медиите, жител на една от провинциите в Китай твърди, че живее с най-старата кокошка в света. Той дори искал да я запише в Книгата на рекордите Гинес. Човекът казвал, че една от неговите кокошки е на повече от 20 години, докато продължителността на живота на кокошките е 7-8 години. Тази птица е започнала да отглежда майка му, когато китаецът е бил на бил на 12 години.

Изявлението на китаеца може и да е вярно. За някои учени, продължителността на живота на кокошката средно е 13 години. При домашните кокошки по изключение, е отбелязана продължителност на живота 24, 25 и дори 30 години. Към кокошките се отнасят не само познатите ни кокошки, но и фазани, яребици, пауни, токачки, пуйки и яребици. От гледна точка на биологията съществуват два подвида на кокошките: хоацини и кокошки (последните са 240 вида, а породите са много повече). Най-старата кокошка, вписана в Гинес е живяла до 14 години.

Етикети:
  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате