Вход

Регистрация

Колко живеят кокошките?

 

(6 гласа, оценка 4.50 от 5)

Реалната продължителност на живота на домашните кокошки варира в зависимост от тяхното предназначение.

кокошкиИкономически изгодно е да се използват кокошките през първата година от снасянето им, тъй като с възрастта намалява производството на яйца с 10-15% годишно, в птицефермите се използват 2-3 години, защото до 2-3 години остават само високо продуктивните птици. Племенното стадо обикновено се състои от 55-60% млади, 30-35% от двугодишни и 10% от тригодишни кокошки. Петлите се използват до две години, а най-ценните - до три години. По-малко късмет имат кокошките от месните породи. Средната продължителност на живота на бройлерите е 45 дни. През това време те стават около 2 кг. Различни причини също не допринасят за дълголетието на кокошките: лоша поддръжка, лоши климатични условия, хранене, дейността на всички видове хищници и най-накрая болестите.

На продължителността на живота на кокошките също може да повлияе начина на хранене. Учените са провели експеримент с японски кокошки рекордьорки, които вече не снасят яйца - те са били държани в полугладни в продължение на 7 дни. След месец с тях са се случили промени: вместо старите пера на носачките са пораснали нови, кокошките станали по-енергични, по-подвижни, изчезнали гребените, гласовете им станали по-пискливи, като на пилета. Кокошките започнали да снасят яйца! Продължителността на живота на кокошките, които гладували в продължение на 1 месец се увеличила до 18 години.

Какъв е максималният възможен от физиологична гледна точка потенциален живот на кокошките? Според новината, с която в началото на 2007 г. гръмнаха медиите, жител на една от провинциите в Китай твърди, че живее с най-старата кокошка в света. Той дори искал да я запише в Книгата на рекордите Гинес. Човекът казвал, че една от неговите кокошки е на повече от 20 години, докато продължителността на живота на кокошките е 7-8 години. Тази птица е започнала да отглежда майка му, когато китаецът е бил на бил на 12 години.

Изявлението на китаеца може и да е вярно. За някои учени, продължителността на живота на кокошката средно е 13 години. При домашните кокошки по изключение, е отбелязана продължителност на живота 24, 25 и дори 30 години. Към кокошките се отнасят не само познатите ни кокошки, но и фазани, яребици, пауни, токачки, пуйки и яребици. От гледна точка на биологията съществуват два подвида на кокошките: хоацини и кокошки (последните са 240 вида, а породите са много повече). Най-старата кокошка, вписана в Гинес е живяла до 14 години.

Етикети:
  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате