Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

ЕС наложи забрана за готвене на известната „патица по пекински”

 

(10 гласа, оценка 3.50 от 5)

Измерванията на концентрацията на въглероден оксид на кубичен сантиметър в кухните на китайските ресторанти показват, че той надвишава нормите определени от Европейската комисия.

В резултат на това, в Лондон и други големи столици на ЕС, инспекторите са започнали запечатване на специалните пещи, в които се приготвя това изключително популярно ястие в Европа. Ресторантите спешно отстраняват „патица по пекински” от своите менюта.

За приготвянето на „патица по пекински” са необходими специални пещи, където температурата достига 300 градуса. При тази топлина се получава изгаряне на въздуха между кожата и месото патицата. В резултат на това, кожата става много хрупкава, а месото – сочно и меко.

В тези пещи може да се приготвят до 24 патици на един път. Добавят се и парчета от свинско месо.

В следствие на тази технология във въздуха се отделят големи количества въглероден оксид, който е забранен от действащите правила на ЕС.

Както отбелязват британските издания, приготвената по този начин патица, не представлява опасност за здравето на човека, но Европейската комисия смята за по-добре да забрани тази технология за готвене.

Въпреки това собствениците на китайски ресторанти в Лондон вече са намерили изход. При промяна на конструкцията на пещите, може да се постигне значително намаляване на отделянето на въглероден оксид при готвене на „патица по пекински”.

Патицата приготвена по пекински се отличава с чудесен, тъмно меден цвят на кожата и се смята за един от върховете на китайската кухня. Според експерти, тази рецепта е най-малко на шест века.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате