Вход

Регистрация

Канела - извор на лечебни свойства

 

(20 гласа, оценка 4.10 от 5)

канелаХаресва ли ви сладкиш с канела? Тази подправка е истински склад на лечебни свойства. Но не и в пайове, които са пълни със захар и мазнини. Най-добре е всеки ден да се добавя щипка канела, например в сок, зърнени храни, извара. Тази лечебна подправка може да помогне за нормализиране на захарта и холестерола в кръвта, да подобри съдовия тонус, а дори и да облекчи простудата.

Понякога най-ефективните помощници в борбата с болестта могат да бъдат и най-обикновени продукти. Тук се включва и канелата.

Освен широкия спектър на употреба на тази подправка в кулинарията, канелата е и много популярен инструмент, използван при алтернативната медицина.

Най-известното свойство на канелата е способността да намалява нивото на кръвната захар, което е жизнено важно за хората, засегнати от диабет. Само половин чаена лъжичка, взета сутрин, може да помогне в тази задача. Дори за тези, които нямат изразени проблеми с нивото на кръвната захар, чай с канела в него ще им бъде много полезен.

В същото време, лекарите препоръчват да се избягва използването на канела като добавка в хлебчета, сладкиши или пайове. Факт е, че тези продукти съдържат захар и мазнини, което се отразява негативно на организма. Най-добрият начин е да се добавя канела към сок, зърнени храни, извара или кафе.

Лечебната подправка се използва като ефективно средство за борба с настинки. Използването на етерично масло от канела, под формата на терапевтични вани помага бързо за справяне с настинките. Канелата се използва като лек за много заболявания на стомашно-чревния тракт.

Канелата има антипиретично и диуретично действие. Увеличава работоспособността и подобрява настроението, укрепва нервите. Използва се като профилактично и терапевтично средство при настинки, заболявания на черния дроб и бъбреците. Не се препоръчва при много високи температури, тъй като може да засили главоболието. Масло от канела се използва за масажи при парализа, а настойката от канела подобрява слуха.

Особено ценни качества има лекарствената смес от канела и мед. Още в древни времена като основно лечение древните лекари използват мед, а добавената канела прави лекарството наистина чудотворно. В допълнение към основното лечение на различни заболявания на сърцето, може да се използва смес от канела и мед.

Всяка сутрин трябва да започва с чаша чай и парче хляб, намазано с смес от мед и канела. Тази проста закуска може да помогне за по-нисък холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечен удар в бъдеще. А за хора, които вече са преживели сърдечен удар, тази смес ще помогне за намаляване на вероятността от повторен удар. Постоянното използване на лечебната смес укрепва сърдечния мускул и обикновено помага по-леко да се понесат промените в организма, свързани с възрастта.

Канела и мед са добри сътрудници на тези, които искат да намалят тегло си. С редовната употреба на специален чай на базата на смес от канела и мед е напълно възможно да се намали теглото и размера на талията. Това се дължи на факта, че лечебната смес почиства на червата от паразити и бактерии, които възпрепятстват нормалния процес на разлагане. Хората с много високо тегло при консумация на този чай могат значително да намалят теглото си.

За приготвяне на чая са необходими канела на прах и мед.

Чаят е добре да се пие вечер преди лягане. При приготвянето на здравословен чай се взема канела и мед, в съотношение 1:2. За чая е необходима една чаша топла преварена вода, към която трябва да се да добавя бавно канела и се оставя да престои половин час.

Когато настойката се охлади, се прибавя меда и полученият чай се оставя в хладилник до сутринта. На следващия ден, преди закуска се изпива половин чаша, а другата половина трябва да се използва преди лягане.

Тези прости рецепти помагат да се съхрани здравето и дори значително да се подобри. Трябва да се отчете факта, че лечебните свойства на подправките и билките се запазват само известно време. Добре е да се знае, че подправките (но не смлените), се съхраняват от две до пет години.

Етикети:

Потребители, участващи в дискусията

Моля, влезте за да може да коментирате