Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Мултифункционалното соево масло, къде е тайната ...

 

(10 гласа, оценка 4.10 от 5)

соево маслоПроизводството на соя е на повече от 3000 години и основно се е отглеждала в Източна Азия, но времената се променят, мястото на производство - също, а и соята вече се използва за различни цели.

Според „Wall Street Journal”, най-големите производители на соя в света са САЩ, Аржентина и Бразилия. Популярни по целия свят са не само соевите зърна, но много се цени и маслото от соя.

В Северна Америка потреблението на соево масло е 85%. Най-близкият конкурент на соевото масло е рапичното масло потреблението, на което е 12%. Покрай всички полезни свойства на соевото масло, то представлява интерес и за производителите, поради голямото търсене на този продукт. Освен това, соево масло се използва в производството на широка гама от продукти, от мастила до сложни химически вещества.

Соевото масло участва в процеса на почистване на бензина от хексан, което е много важна стъпка в обработката на нефта. Също така, соевото масло се използва в процеса на хидрогенизация на нефта, за почистване на нефта от примеси.

Процесът на хидрогенизация се използва в хранителната промишленост на САЩ. Соевото масло се използва за хидрогенизиране на мазнините, употребява се при производството на маргарин и кулинарни мазнини. Също така в зависимост от физичните и химичните показатели се използва и за технически цели при производството на сапун, стеарин и изолационни материали.

Освен това от специални сортове соя се произвежда масло с ниско съдържание на линоленова киселина, в която съдържанието на киселина е със 60% по-ниско, отколкото при конвенционалното соево масло. Следващото постижение за производителите ще бъде производството на соево масло с високо съдържание на олеинова киселина, което ще гарантира дългосрочно съхранение на храните, за разлика от линоловата киселина, която в пъти намалява срока на годност на храните.

Соевото масло е популярно сред домакините за приготвянето на салати, сосове, майонеза. Соево масло може да бъде намерено в хляба, бисквитите, чипса и сметаната.

Ползите от соята отдавна са били известни, но ето че се разкрива тайната и за многофункционалността на соевото масло. Може би в най-близко бъдеще този продукт ще „повдигне завесата” за своите полезни свойства и разнообразие от приложения.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате