Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Класация на нивото на пестициди в плодовете и зеленчуците

 

(8 гласа, оценка 4.88 от 5)

Плодове и зеленцуци Американската организация Environmental Working Group (EWG) установи, кои видове плодове и зеленчуци натрупват най-голямо количество от използваните за тяхната защита от болести и вредители пестициди. Изследването се основава на данни на 43 000 лабораторни проби от селскостопански продукти, проведени от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2000-2005 г.

Въз основа на резултатите, е изготвена класация на продаваните в САЩ плодове и зеленчуци в съответствие с количеството на откритите в тях пестициди.

Безславното първо място с най-високият рейтинг 100, заемат прасковите. Съдържанието на химичните вещества и препарати в останалите плодове и зеленчуци е изразен като процент от тази "прасковен еквивалент".

Второ място със способността си да се натрупват пестициди са ябълките с оценка на 96. В първите десет се класират чушките (86), нектарините (84), ягоди (83), череши (75), зелена салата (69), грозде (68) и крушите (65).

На последно място в тази класация са: лукът и авокадото с оценки 1 и почти не съдържат пестициди са: царевицата (2), ананас (7), киви (9), зелен грах (11), аспержите (11), банани (16) и зелето (17).

Патладжани са на приличното 34-то място в класирането с оценката на 19.

Доматите са на 30 място, лимоните и грейпфрутите - 31. Картофите и морковите задържат също много пестициди и са заели 12-то и 13-то места в класирането с оценки, съответно 58 и 57.

Следва да се подчертае, че във всички случаи, става въпрос са минимални количества химикали, които се вписват в здравните стандарти на САЩ.

Съставителите на ранглистата подчертават, че целта на работата им е не да изплашат клиентите и да ги принудят да се откажат от най-полезните зеленчуци и плодове, а да им помогнат да се ориентират и да направят по-добър избор. Например с използването на това класифициране, потребителите могат да определят за кои продукти си струва да се платят извънредно високите цени на производителите на „био” храна, и кои могат да си купят и в редовните магазини. Лук и авокадо няма абсолютно никакъв смисъл да се купуват от магазините за „биологична” храна - и двете не съдържат почти никакви потенциално вредни примеси.

Изследователите предлагат на купувачите още един важен практически съвет: обелването на корите на плодовете е напълно безсмислено, защото това не помага за премахване на пестицидите. Факт е, че земеделските производители днес използват химикали не само чрез разпръскване, а и директно в земята при поливане, затова пестициди са открити не само в корите, но и в месестата част на плодовете. В същото време е известно, че в кората се съдържат изключително полезни за здравето вещества.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате