Авокадо – плод или зеленчук?

 

(7 гласа, оценка 4.86 от 5)

авокадоАвокадото се появи на нашия пазар преди десетина години и постепенно завладя рафтовете на магазините. Какъв вид е този плод и с какво се яде? Ето някои полезни свойства на авокадото, съвети на приготвяне и съхранение:

За разлика от повечето плодове, авокадото не е толкова сладко и по-скоро напомня на зеленчук. Родом „алигаторовата круша”, както наричат авокадото е от Южна Америка, въпреки че обикновено се внася от Израел. Испанците първи сред европейците са открили „зелената круша” и точно на тях дължим името „авокадо”. Испанците не са могли да произнесат думата на ацтеките „ahuacatl”, и го наричат „aguacate”, което от своя страна се оказва трудно за другите европейски народи, и то се преобразува в познатото „авокадо”. Индианското име също е твърде описателно, но тъй като на американския континент все още не са познавали крушите, дали името на плода като определение по форма, подобна на ... мъжките репродуктивни органи. Може би затова авокадото отдавна се смята за афродизиак.

Авокадото се отнася към същата група растения, където са дафиновото, камфоровото и канеленото дърво. За узряването на плодовете е нужно много слънце, топлина и вода. Съществуват над 400 разновидности на авокадо, които се различават по цвят, форма, тегло и съдържание на масло. Авокадото може да достигне тегло до два килограма, но търговските сортове не надвишават 250 грама. Между другото, авокадото се отглежда лесно у дома: просто сложете костите във влажна почва и на топло и светло място и след около месец ще поникне, а първите плодове ще даде в рамките на 2-3 години. Зрялото авокадо има лек орехов вкус и консистенцията му напомня размекнато масло. По външен вид е трудно да се определи степента на зрялост на едно авокадо, но точно зрелостта е решаващ фактор, тъй като месото е твърдо и почти няма вкус (както при незряла круша), а презрелите плодове са мазни и кашави. Узрелите плодове остават твърди на пипане, но при натискане с пръст, кожата леко поддава. За сигурност е по-добре да се купува недоузрял плод – след 2-3 дни ще узрее. За да се ускори процеса, авокадото се поставя в хартиена торбичка с една ябълка или банан. За да се спре по-нататъшния процес на зреене, авокадото се съхранява на горния рафт на хладилника, но температурата не трябва да бъде под 6 ° C. Авокадо може да се замрази, но трябва да се отстранят костите и кожата, да се смачка с вилица и да се разбърка добре с една чаена лъжичка лимонов сок. Лимонът предотвратява потъмняването. Ако използвате само половин авокадо, тогава втората половина (с костилката) може да се съхранява в продължение на около 1-2 дни в хладилника, поръсена с лимонов сок и опакована в полиетиленово фолио.

Авокадото е ценен източник на енергия и минерали. В родината на плода в Южна Америка, все още има традиция да се даде красиво опакован плод от авокадо в деня на раждането. Авокадото е много богат плод, подобно на банана, може да се сравнява с бавно изразходвано гориво, което го прави идеален източник на енергия за спортисти. Авокадото има водеща позиция сред другите плодове по съдържание на мазнини (в зависимост от сорта 5-30%), на второ място след кокосовия орех, но по-голямата част са лесносмилаеми мононенаситени мазнини. От презрялото авокадо се добива ценно масло, което се използва при готвене и особено широко в козметиката. В авокадото има много ниско съдържание на захар (около 1,5%), което го прави идеален плод за диабетици. Авокадото е богато на калий, който е от съществено значение за нашия организъм за генерирането и предаването на нервните импулси, нормалното функциониране на мускулната система, а също и за поддържане на водния баланс на клетъчно ниво. Освен това, авокадото съдържа желязо, мед, магнезий, калций и фосфор. В „алигаторовата круша” не липсват и витамини: A, C, E, F и група Б. С преобладаването на мононенаситени мазнини и наличието на антиоксиданти (витамини C и E), авокадото се препоръчва за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Мононенаситени мазнини помагат за намаляване на „лошия” LDL холестерол и повишават „добрия” HDL. Поради ниското съдържание на натрий в авокадото, може да се препоръчва за хора с високо кръвно налягане.

Авокадото се използва в салати, сосове и супи, може да се добавя в млечни шейкове и храни за малки деца. Има много начини за приготвяне на авокадо, но най-лесният, е следният: авокадото се разрязва надлъжно, със завъртане на ножа около костилката, половинките се завъртат в противоположни посоки и плода ще се раздели на две половини, а костилката ще бъде в една от тях. Костилката се маха лесно с лъжичка и месото лесно се отделя от кожата също с лъжица. Благодарение на неутралния си вкус, авокадото се съчетава с много продукти: шунка, скариди, раци, варени яйца и т.н. месото на зряло авокадо, може просто да се намаже на хляба и леко да се посоли, в Южна Америка от него правят сладолед, а в Индонезия го смесват с кафе, мляко и ром в коктейл!

Етикети:

Потребители, участващи в дискусията

  • Ако питате някой мексиканец за какво служи авокадото, ще ви каже - "основно за да си направиш Guacamole". Изключително полярно предястие, салата, гарнитура... Нещо като нашето киополу. Лесно и бързо за приготвяне. Една важна съставка - подправка липсва на нашия пазар - " силантро" , но не е фатално. Може и без него. А...ко иска някой рецепта за Гуакамоле , може да погледне в профила ми - моите снимки - албум " GUAСAMOLE"

  • Не съм чула някой у нас да Е ПОЛУЧИЛ ПЛОД ОТ АВОКАДО, КАМО ЛИ СЛЕД 2-3 ГОДИНИ.

  • Щом Risha и аз не сме чували някой у нас да е получил плод от авокадо, то трябва да подложим на съмнение подобно твърдение или дори да го отхвърлим.

Моля, влезте за да може да коментирате