Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Пауловния - Paulownia

 

(26 гласа, оценка 4.23 от 5)

ПауловнияПауловния (Paulownia) за пръв се описва в средата на XIX век от холандския ботаник Филип Франц фон Зиболд в една от неговите ботанически експедиции. И тъй като помощ при организирането на експедицията му е оказвала самата кралица, съпруга на краля на Нидерландия и дъщеря на руския император Павел I, Анна Павловна (1795-1865), благодарния ботаник в нейна чест го нарича дърво Павловна (Paulownia).

Пауловния (Paulownia) е широколистно дърво с височина 15-20 метра и широка корона. Листата са големи, до 30 см дължина и 25 см широчина, с форма на сърце, на дълги дръжки. Цветовете са големи, появяват се преди разлистването, с дължина до 5 см, розово-виолетови, ароматни, събрани в големи пирамидални съцветия. Плодовете на пауловнията са капсули, съдържащи множество крилати семена.

Естественото местообитание Пауловния е западните и централните части на Китай, както и в Югоизточна Азия.

Пауловния е особено ценена от японците - ценителите на красотата. Всяка пролет те се възхищават на нейния цъфтеж. Още преди появата на листата, по клоните се появява необичайно лилаво цвете, с цилиндрична форма наподобяващо камбана. Възхищавайки се на красотата на това цвете, японците наричат пауловнията императорско дърво.

През лятото, след дълго цъфтене, на дървото завръзват плодове, които приличат на клюн на птица, сухи шушулки с дребни семена. Когато „клюнът” се отвори, семената се разпространяват от вятъра.

Пауловния има големи кадифени листа, подобни на листата на смокиново дърво. Давайки си сметка за факта, че смокиновия лист е първото облекло на Адам, Пауловнията е кръстена още и дървото на Адам.

Британците забелязали приликата на цветовете на Пауловния с формата на цвета на дигиталис (напръстник). А в гъсталаците на дигиталиса често се скрият лисици и жителите на мъгливия Албион, наричат пауловнията „лисичи ръкавици”. Така по наследство от дигиталис, Пауловния имам псевдоним - "лисичи-ръкавици."

Красотата й не остава незабелязана в Европа. В страните, в които няма тежки зими, това южно дърво е засадено по улиците и в парковете, украсявайки градовете.

Пауловния преди е отнасяна към семейството на Бигнониевите растения (Bignoniaceae). Това семейство е представена главно от тропически видове, сред които има много лиани (особено в Централна и Южна Америка). Сред Бегониевите има също и храсти и малки дървета (например колбасеното дърво - Kigelia pinnata).

Ценното парково дърво расте в райони с топъл и влажен климат.

Дървесината на Пауловния е лека и мека. в Китай и Япония се използва за направа на музикални инструменти, мебели, малки плавателни съдове.

Пауловния

Етикети:

Потребители, участващи в дискусията

 • Здравейте, някой има ли опит вече със засаждането. Имате ли дръвчета, които са преживяли зимата?

 • преди месец засадих 3 фшданки Пауловния презимували при -28 грд в Северна България. Преди 3 дни видях, че са пуснали наченки на листа по всички разклонения. Очаквам тази година луд растеж. Две от фиданките прерязах, както се изисква за дърводобив на 2 см над най-ниското първо членче. Една оставих , както си беше на 2.50 м височина. И трите са ок .

 • Благодаря за споделената информация

 • здравейте, на всички ентусиасти! Кажете ми сега ли започва отглеждането на токъв вид дървета в Б-я? Аз от скоро се интересувам от тези неща и от възможностите, които предлага този сайт за информация за отглеждне на актуални култури. ;)

 • Paulownia tomentosa /Пауловния томентоса/ е бързорастящ дървесен вид включен в списъка на интродуцираните видове съгласно Наредба №2 от 02.02.2009 г. ЗА ЗАЛЕСЯВАНЕ И ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ НА ГОРСКИТЕ КУЛТУРИ в България.

  ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ

  Вестник "Капитал" от 16.04.2010 г.

  http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2010/04/16/888470_durvoto_chudo/....."Земеделските производители, които проявяват интерес към отглеждането на пауловния, биха могли да се възползват от субсидии за създаването на трайни насаждения от енергийни култури. Те обаче трябва да докажат, че са спазили правилата на биологичното производство. Проекти ще може да се подават от юни към Държавен фонд "Земеделие". Финансирането идва по линия на Европейски план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) или по гарантиран бюджет "Преминаване към биологично производство" по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" при спазване на определени изисквания. Според данни на фонда по ЕПИВ са договорени 36.83 млн. евро за 2009-2010 г. за допълнително финансиране към Програмата за развитие на селските райони. За финансиране на инвестиции за производство на възобновяема енергия от средствата са предвидени 35%, или 12.89 млн. евро. В тях се включват инвестиции за производство на биоенергия посредством преработка на биомаса, създаване на насаждения от многогодишни енергийни култури, инсталации/инфраструктура за възобновяема енергия чрез използване на биомаса и инвестиции за използване на други възобновяеми енергийни източници (слънчева и вятърна енергия, геотермия) и т.н. Част от тези средства ще се насочат именно по мярка 121 "Преминаване към биологично производство", по която може да се кандидатства с проекти за създаване на насаждения от многогодишни енергийни култури. Отделно от това гарантираният бюджет по мярка 121 за в размер на близо 23.5 млн. евро за целия период на прилагане на Програмата за развитие на селските райони - 2007-2013 г."....

 • :)Май май - не!

 • Дървото е страхотно, но не се хващайте с Paulownia.bg. Изключително некоректно отношение и когато се опиташ да комуникираш с шефовете те обвиняват в лъжа!!!

  Наглост от всякъде!

 • здравейте
  на мен започва да ми става все по-интересен този дървесен вид,дано темата стане в сайта много коментирана,за да научаваме все повече.

 • Ами има много сайтове!Чети и между редовете!
  Успех!
  Нико

Моля, влезте за да може да коментирате