Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Земна ябълка (топинамбур)

 

(18 гласа, оценка 4.56 от 5)

Земна ябълка (топинамбур)Земната ябълка (Helianthus tuberosus) или позната като топинамбур, земна гулия, земната круша е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем. Asteraceae). До скоро беше малко известено и не оценено от земеделските производители.

Грудките на земната ябълка на вкус могат да заменят картофите. Земната ябълка има няколко важни предимства в сравнение с картофите. Тя не боледува от фитофтора (Phytophthora) и не й вреди бича на картофите – колорадския бръмбар.

Грудките на земната ябълка растат до ноември, след това е добре да се обират колкото е възможно по-късно, за да се даде възможност на хранителните вещества от надземната част на растението да преминат в грудката. Но ако по някаква причина сте отложили събирането на земната ябълка до пролетта, то трябва стъблата на земната ябълка да се скосят на височина 50 см., като се оставят пънове за задържане на снега. Тези пънове ще ви помогнат да намерите точно мястото с грудките през пролетта. При добри грижи в плодородна площ от всяко растение земна ябълка може да се съберат до 6 кг. грудки.

Събраните грудки на открито бързо изсъхват. Грудки се съхраняват в мазе при температура около нула градуса и относителна влажност 85-95%, зариват се с влажен пясък или пръст, или на купчина, покривайки ги с пръст или сняг.

Но най-добрия и най-лесния начин за съхраняване на грудки от земна ябълка е като ги извадените от земята не есента, а през пролетта. В допълнение, през пролетта реколтата винаги е много по-голяма от есента, защото грудките в земята растат до замръзването на земята. Оставени през зимата в земята грудки на земната ябълка многократно се замразяват и размразяват, но запазват своята кълняемост.

А извадените направо през пролетта грудки от земна ябълка, след като снегът се стопи и леко се размрази земята, на вкус дори са по-добри, отколкото извадените през есента в периода на прибиране на реколтата. През пролетта дефицита от витамини се попълва от сочните и витаминозни грудки.

  • Здравейте. Листата на земната ябълка могат ли да се използват за хранене на животни? Какви изисквания към почвата има това растение и вирее ли в нашите геогравски ширини? На клипа се виждат две лами, но това едва ли е в България :)

  • По нашите земи вирее от незапомнени времена.Използвали са ги за направа на туршии,безалкохолно/газирано/ и брашно.Прихваща се и от люспа дори.Взема се една грудка и се нарязва на кубчета като за таратор и се засява.Размножава се като тросъка-няма спасение после.При мен съм си посял под терасата и прави стъбла по над 2 метра.Може да се консумира и в суров вид-както ябълка,може и на салатка с оцет ,олио и солчица....наздраве.

  • Благодаря за информацията:)

  • и животните си похрупват също...коне,крави...

  • Абе, доколкото си спомням доста се пръцкаше от гулиите ;D

  • Здравейте, приятели. Много се заинтересувах от това растение. Знае ли някой от къде мога да си закупя разсад от земната ябълка?

  • Колега, за това няма разсад. Просто трябва да се намерят грудки и те се режат на парчета(дори и от по-дебело отрязани обелки знам, че се захваща растението) и се заравят в земята. Аз поне не се сещам да се продава като разсад. По-вероятно е по пазарите да се намери някой, който продава гулия. Купуваш си и проблема ти е решен.

  • Всички мои далечни роднини от гр. Септември си садят и ядат от гулията. Зимно време като ходя там винаги намазвам по някоя друга салатка :D. Лошото е, преди години я имах на вилата, но постепенно се загуби. Прекалено много къртици имаме, а и в двора са само овошки и не полагахме грижи за запазването на растението. Честно казано никъде другаде из България(други области) не съм срещал да я познават.

  • Благодаря за инфото. Ще търся някой , който продава по пазара. Дано да има токова нещо тук в София.

  • Няма за какво. Но търсиш по пазарите ГУЛИЯ :), че надали някой ще знае името ТОПИНАМБУР. Айде ако намериш драсни един ред тук. Поздрави!

Заредете още
Моля, влезте за да може да коментирате