Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Пчелен восък - универсалният продукт

 

(6 гласа, оценка 4.00 от 5)

Пчелен восъкВ състава на пчелния восък влизат около 50 различни химични съединения. Сред тях са естери (75%), наситени въглеводороди (12-15%), свободни мастни киселини (13-15%). Съставът на восъка включва още и оцветяващи и ароматни вещества. Основните показатели, характеризиращи свойствата на восъка са: плътност, температура, вискозитет, разтворимост, взаимодействие с метали.

По стойност на плътността на восъка (при температура 15°С - 0.956-0.970), намаляваща с увеличаване на околната температура, можем да определим различните негови фалшификации. Температура на топене (61-65°С), т.е. на преход от твърдо към течно състояние, и температурата на застиване, също могат да помогнат за определяне на фалшивия восък. Установено е, че колкото е по-висока температура на топене на восъка, толкова е по-добро неговото качество.

Твърдостта на восъка е от голямо значение в производството на свещи, изработвани само от такъв с висока твърдост.

Восъкът се разтваря в етерични масла, бензин, терпентин, въглероден дисулфид (лесно е да се смесва с парафин, различни мазнини и т.н.), но почти е неразтворим в алкохол и не е разтворим в глицерин и вода.

Ако пчелният восък се топи в метален съд, то съдържащите се в него свободни мастни киселини взаимодействат с някои видове метали, образувайки соли. В резултат на това качеството на восъка се влошава, и това променя цвета му. Така, при разтопяване на пчелния восък в чугунени или железни съдове восъка ще стане кафяв, а в медни съдове ще позеленее. Затова, за да се запази високото качество при обработката на суровия восък, трябва да се използват емайлирани или дървени съдове, такива от хранителен алуминий или неръждаема стомана.

Цвета на пчелния восъка е от безцветен до кафяв - зависи от суровините и метода на преработка. Восъкът е безвкусен, миризмата му е свързана с аромата на цветята, на прополиса. Производствения и екстракционния восък има особен мирис.

Само отбрания от пчелите восък е бял, после придобива жълт цвят, който му придават прополисовите вещества. Местата, в които са били на пчелите и търтеите, постепенно се превръщат в тъмно жълти, кафяви и накрая в напълно черни. Колкото са по-черни клетките, толкова е по-малко восъка. Свежо отрязаните клетки съдържат около 100% восък, жълтите - 75, кафявите - 60, а черните - само 40%.

Забележителните свойства на пчелния восък са привличали хората от древни времена. В древен Египет широко е използван в жертвоприношения. В продължение на много векове от него са правени свещи за осветление на църквите и домовете. До изобретяването на хартията за писма са се използват плоски дървени дъски, покрити с гладък слой восък, на който са се писали буквите.

От векове художниците използват восък за цветове с красив блясък, за което свидетелстват литературните източници и археологическите разкопки. Широко се използва пчелен восък и в скулптура. В Русия, например, восъчни бюстове са се правели още през XVIII век.

В днешно време, восъкът се използва като суровина в около 40 индустрии. Пчелният восък е широко използван в леярните, в електротехниката, в железопътния транспорт, текстилната, парфюмерийната, авиационната, автомобилната, фармацевтичната, полиграфическата и много други отрасли. Восъкът, в частност, влиза в състава на мазилата за ски, ленти за увиване на дървета, цимент за слепване на мрамор и мазилка, моливи за рисуване върху стъкло и др.

Пчелният восък заема голямо място в медицината. На негова основата се изработват различни пластири, кремове (цинкова паста и др.).

Противовъзпалителното, антимикробно и други свойства на восъка напоследък се използват при лечение на заболявания на горните дихателни пътища с възпалителен характер. За тази цел се препоръчва да дъвчете дълго медена пита. При това, в организма попада не само мед, но също и много ценни компоненти на восъка (особено витамин А), както и цветен прашец и прополис. Ето защо терапевтичния ефект на меда в питката е много висок. Целебна сила има не само меда, а и медената пита.

И разбира се, широко приложение пчелния восък е намерил в козметиката. Пчелният восък влиза в състава на подхранващи, освежаващи, почистващи, избелващи кремове, маски за лице, в много козметични продукти, се явява отлична основа за сгъстяване. Восъкът се абсорбира добре през кожата и придава гладък и нежен вид.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате