Яйцата от пъдпъдък - алтернатива на лекарствата

 

(33 гласа, оценка 4.94 от 5)

Яйца от пъдпъдъкЯйцата от пъдпъдък са ценен продукт. Те има антибактериално, имуномодулиращо, противооточно действие. Яйцата от пъдпъдък съдържат много микроелементи и витамини, и всичко това без наличието на холестерол.

В сравнение с кокошето в един грам пъдпъдъче яйце се съдържат повече витамини: А - 2,5 пъти, B1 - 2,8 и B2 - 2,2 пъти. Витамин D, се съдържа в пъдпъдъчите яйца в активна форма, той предпазва от развитието на рахит.

В пъдпъдъчите яйца, в сравнение с кокошите се съдържат 5 пъти по-високи нива на фосфор и калий и 4,5 пъти повече желязо. Известно е, че фосфорът допринася за психичното развитие. Ето защо, пъдпъдъчите яйца е полезно да се включват в храната на всички учащи се. В Япония, например, където дългогодишно и старателно се изследват ползите от пъдпъдъчи яйца, всеки ученик получава дневно задължително две яйца на обяд.

Благодарение на фосфора, пъдпъдъчите яйца също са добър стимулант на потентността. Според някои учени, те превъзхождат по ефективност Виаграта.

Значително по-високи, отколкото в кокошите яйца, са нивата на мед, кобалт и други аминокиселини.

В пъдпъдъчи яйца никога няма салмонела. Това е така, защото те имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, които предотвратяват проникването на вредни бактерии. Поради високата телесна температура (42°С), пъдпъдъците са устойчиви на инфекциозни заболявания. Това позволява да се отглеждат, без да се прибягва до ваксиниране, което изключва натрупване в организма и яйцата на лекарствени вещества.

За разлика от кокошите, яйцата от пъдпъдък не предизвикват алергии при деца и възрастни. Точно обратното, наличие на протеина овомукоид потиска алергичните реакции, затова на тяхна основа се изготвя лекарството (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии.

Пъдпъдъчите яйца и могат и дори е желателно да се използват сурови, за да се запазят техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.

Използването на яйцата от пъдпъдък дава отлични резултати при лечението на гастрит - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и панкреатит.

Пъдпъдъчите яйца допринасят за премахване на радионуклиди от тялото, така че се препоръчват на хората, изложени на радиоактивно лъчение. Фона радиационното ниво в големите градове напоследък се увеличава. Яйцата от пъдпъдъци са включени в храната на децата, изложени на радиация по време на Чернобилската авария. След определен период от време, те са подобрили общото си състояние, повишило се е нивото на хемоглобина, изчезнало е главоболието, умората. Биохимични анализ на кръвта не е показал аномалии.

Резултатите от изследванията позволяват да се заключи, че пъдпъдъчите яйца са за предпочитане в терапевтично подхранване на слаби деца и възрастни, предимно населяващи екологично необлагодетелствани райони. На деца се дават от 2 до 6 бр. на ден в зависимост от възрастта, на възрастни - по 4-6 яйца дневно сутрин на празен стомах. Полезно е да се употребяват сурови, като се пие топла вода. Приемът трябва да бъдат систематичен, непрекъснат за период от 3-4 месеца. Още след две седмици се усеща благоприятното им въздействие върху организма.

Пъдпъдъчето яйце се използвана не само за храна. В частност, то се използва също и в областта на медицината и в производството на козметика.

Ето няколко рецепти за ястия от пъдпъдъчи яйца:

Гъби с пъдпъдъчи яйца

За 2 порции: 10 пъдпъдъчи яйца, 10 гъби, масло, копър.

Изплакнете гъбите, задушете в разтопено масло, поставете ги в намаслена тава, излейте във всяка гъба 1 - 2 пъдпъдъчи яйца, сол, пипер, поръсете с копър (може да бъде изсушен), полейте с масло и печете 15 - 20 минути при температура 160 градуса C. Сервират се както в студено, така и в топло състояние.

Гъбена салата с яйца от пъдпъдък

За 4 порции: 4 мариновани пъдпъдъчи яйца, 100 грама пресни бели гъби, сок от 1 лимон, 1 глава лук, 2 пилешки гърди филе, 10 грама разтопено масло, 1 чаша заквасена сметана, 4 с. л. оцет, 75 мл. бяло вино, прясно смлян бял пипер, 1 щипка настъргано индийско орехче, сол, зелени подправки.

Гъбите се почистват и измиват, а след това фино се нарязват и се напръскват с лимонов сок. Лукът се изчиства и се нарязва. Филето от пилешки гърди се измива, подсушава се с кухненски кърпи и се нарязва на малки кубчета. В тиган се стопява маслото и се изпържват от всички страни пилешките кубчета. Добавя се лука и се задушава докато стане прозрачен. Слагат се гъбите в тенджерата, смесват се добре, се задушават всички заедно. След това се добавя заквасената сметана. Подправя се с оцет, бяло вино, сол, пипер и индийско орехче. Зелените подправки се измиват, нарязват се ситно и се объркват със салатата. Гъбената салата се поставя в салатиера и се украсява с пъдпъдъчи яйца. Вместо мариновани пъдпъдъчи яйца, можете да ползвате пресни. Те трябва да се сварят (10 минути), след което се обливат със студена вода, обелват се и се прибавят към салатата.

Мариновани пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца, 1 чаша вода, 1 / 2 чаша оцет, черен пипер 10 зърна, 3 броя карамфил, канела, 1 чаена лъжичка захар, сол 1 / 2 чаена лъжица, 3-4 скилидки чесън.

Сваряват се желания брой яйца от пъдпъдък, охлаждат се и се обелват. Приготвяне на марината: водата и оцета, в равни пропорции сол и захар се кипват и се добавят подправките (на вкус: черен пипер зърна, канела и карамфил). След 2-3 минути след началото на кипене се отстранява от огъня. В съд се поставят няколко скилидки чесън, яйцата и се поливат с марината. Съда не трябва да се затваря. След два дни продуктът е готов за консумация. Съхранява се в хладилник.

Коктейл „Младост”

Смесете 120 г. кола, 20 г. ракия или ром, резен лимон, 1 чаена лъжичка захар и 2 пресни пъдпъдъчи яйца. При смесването се добавя газирана вода. Ефектът от използването на вълшебната напитка е невероятен.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате