Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Сладка царевица за всеки дом

 

(32 гласа, оценка 4.09 от 5)

Сладка царевица Малко известно е, че като културен вид царевицата е богата на разновидности. По-популярни у нас са фуражната и пукливата царевица, а почти непозната е захарната царевица. Малцина знаят, че купуваната варена царевица през летния сезон е фуражна, за индустриална преработка, и не е за прясна консумация. Тя е тежка храна, трудносмилаема и не се препоръчва за хора, страдащи от стомашни заболявания.

Захарната царевица е специален ботанически подвид, годна да се консумира в свежо състояние в млечна зрялост веднага или да се консервира. В развитите страни сладката царевица е много популярна и се яде в натурален вид и като гарнитура към други храни, използва се целогодишно както свежа, така и замразена или консервирана.

Млечната зрялост е най-подходящата технологическа фаза на прибиране. В тази фаза царевицата съдържа 7-8% захари, 10-11% скорбяла, 12,9% белтък и около 70% вода. По калоричност и сухо вещество този вид царевица превишава всички използвани зеленчуци у нас.

В зряло състояние зърната на сладката царевица са с восъчен цвят, спарени и нямат хубавия вид на обикновената царевица. Като я види човек, остава с впечатление, че е набрана зелена и след изсъхване зърната са придобили такъв вид. От съдържанието на захари в зърното 7-8% са с преобладаване на редуциращите, и особено захароза, глюкоза и малтоза. Най-ценни са водоразтворимите полизахариди до 40% от въглехидратите, зърната съдържат два пъти по-малко скорбяла от обикновената царевица. Тя e естествен източник на ценни витамини като А, В, В2, С, РР. Специфичният биохимичен състав придава нежната консистенция и приятния вкус на зърното. От извършените проучвания е установено, че сеитбата трябва да се извършва на 6-7 см дълбочина, като се сее на 70 см междуредие и в реда на 25-30 см разстояние. Поставят се по 2-3 зърна и след поникване се оставя по едно растение. Технологическата зрялост е фазата млечна зрялост, която настъпва 18-20 дни след оплождането, установява се по потъмняването на свилата и Най-добре, като се натисне зърнотото изпуска бяла млечна течност. За пазара и за по-голямо производство сеитбата се извършва с машини, както на обикновената царевица, но полската кълняемост е по-ниска и се препоръчва завишаване на посевната норма до 20-25%.

Когато се засява сладка царевица в дворове и градини за консумация, за да може да се използва за по-дълъг период от време, е добре от 20 април през 8-10 дни да се засяват по 10-15 гнезда до края на юни. Когато е за търговски цели, се засява на по-големи площи и е необходимо също да се засява на няколко дати, за да е по-лесно прибирането, защото технологичната зрялост на сладката царевица за консумация е до 5-6 дни.

През последните години от доста земеделски стопани и фермери се проявява голям интерес за отглеждането й. Предвижда се засяване на по-големи площи стотици и хиляди декари. Разчита се да се обработва по няколко технологии прибиране, изрязване на зърната за консервиране или замразяване и износ по различни направления, и главно в скандинавските страни Когато се планира отглеждането й за търговски цели, следва добре да се организират прибирането и бързото обработване замразяване или консервиране. Не е желателно да престоява по-дълго време от 2-4 часа, защото губи от вкусовите си качества, захарта се трансформира в скорбяла. Независимо от това, че има много съвършена техника за прибиране, обелване, изрязване и калибриране на зърната, при по-големи площи е добре сеитбата на сладката царевица да се извършва на 2-3 дати.

Също така използването на хибриди от различни групи по вегетационен период ще даде възможност да се прибират в най-подходящата технологическа зрялост, когато е най-приятна за консумиране. Отглеждането на захарната царевица не се различава съществено от това на обикновената царевица. Специфичните моменти в технологията на отглеждане на сладка царевица са следните:

 • Сеитбата се извършва на дълбочина 6-7 см при температура на почвата на 10 см дълбочина 10-12 градуса, както и за другата царевица. По време на вегетацията братята не се отстраняват.
 • Торенето и борбата с плевелната растителност както с химически, така и с механични средства е както при обикновената царевица.
 • При напояване се извършват 3-4 поливки според нуждите.

За домашна консумация в по-малки количества може да се консервира по следния начин:

 • кочаните се очистват от обвивните листа и свилата веднага след прибиране, след което се бланшират във вряща вода за 5 минути;
 • нареждат се плътно в 3-литрови буркани и се заливат с 2% разтвор на готварска сол. Така приготвени, буркани се стерилизират в автоклави при температура 120°С за 1 час или при 110°С за 90 минути. Лошо стерилизираните буркани се различават по потъмняването и по киселия вкус и не са годни за консумация.

Много хора проявяват интерес и желание да отглеждат захарна царевица за собствени нужди, а други с търговски цели. При по-голямо производство се внасят семена от чужбина. За разлика отпреди, днес българинът търси захарната царевица, приема я и я включва в хранителните си продукти като ценна и здравословна храна.

Какво трябва да знаем за сладката царевица?

 • На едно растение сладка царевица се образуват 5 до 9 кочана.
 • Зърното на сладката царевица се характеризира с високо съдържание на захари и белтъчини.
 • Подходящо е за консервиране, замразяване и варене.
 • Специфична особеност на сладката царевица е способността да развива братя, които могат успешно да изхранят добре оформени и оплодени кочани. Допълнителните стъбла не са вредни за общото развитие на растението.
 • За да се разтегли периодът на прибиране на сладката царевица и да се осигури непрекъснато подаване на суровина, се препоръчва сеене в последователни сеитбени срокове. За нашите условия това може да се прави от 5 април до 15-20 май при първа култура и 25 юни - 5 юли за втора култура.

Акад. Никола Томов

Институт по царевицата - Кнежа

Потребители, участващи в дискусията

 • Много полезна статия. Поне за мен, за личната ми градина. Благодаря.

 • благодаря! това е наистина добър съвет, вече се чудех откъде да науча истината, правилната технология. този сайт http://agronet.bg/ ми е фаворит ;)

 • Здравейте,искам да попитам колко пъти на какъв етап и с какъви препарати се пръска

 • И аз имах нужда от тези съвети. Преди 3 години бях посяла няколко реда с купено зърно от агро-аптека. За съжаление не ми се получи. При тези съвети, за които благодаря, догодина ще опитам отново.

 • Тази година, така за проба, без да зная нищо за отглеждането и, посадих един пакет сладка царевица. Тръгна малко по - късно, дори не я разредих, но направи кочани и вчера откъснах и хапнах първото, беше много вкусно.

 • Аз вече няколко години отглеждам сладка царевица и винаги ми се получава. Садя я на няколко етапа /през десетина дни/ за да имам по-дълго млада за варене.Не пръскам с никакви препарати. Тази година пробвах и да я поливам, получава се много добре. Става по-голяма и по-хубава. Водата си е ВОДА!

 • В горещините поливах моята царевица през,не знаех как се гледа, но и се отрази много добре. А понеже е на гъсто, израства и връзва на етапи. За смях, понякога и невежеството може да е от полза.

 • моята е нападна гасеницата а хем пръсках

 • някой слагал ли е тор

 • От 15 години си отглеждам в двора сладка царевица. Има по-къс вегетационен период от фуражната и обикновенно успява преди големите суши, като може да мине и без напояване. На 7-8 години е добре да се подновява семето, защото се изражда и има доста ялови растения. Заради няколко гъсеници по върховете на мамулчето, не си заслужава да се пръска.

Моля, влезте за да може да коментирате