Вход

Регистрация

Сладка царевица за всеки дом

 

(32 гласа, оценка 4.09 от 5)

Сладка царевица Малко известно е, че като културен вид царевицата е богата на разновидности. По-популярни у нас са фуражната и пукливата царевица, а почти непозната е захарната царевица. Малцина знаят, че купуваната варена царевица през летния сезон е фуражна, за индустриална преработка, и не е за прясна консумация. Тя е тежка храна, трудносмилаема и не се препоръчва за хора, страдащи от стомашни заболявания.

Захарната царевица е специален ботанически подвид, годна да се консумира в свежо състояние в млечна зрялост веднага или да се консервира. В развитите страни сладката царевица е много популярна и се яде в натурален вид и като гарнитура към други храни, използва се целогодишно както свежа, така и замразена или консервирана.

Млечната зрялост е най-подходящата технологическа фаза на прибиране. В тази фаза царевицата съдържа 7-8% захари, 10-11% скорбяла, 12,9% белтък и около 70% вода. По калоричност и сухо вещество този вид царевица превишава всички използвани зеленчуци у нас.

В зряло състояние зърната на сладката царевица са с восъчен цвят, спарени и нямат хубавия вид на обикновената царевица. Като я види човек, остава с впечатление, че е набрана зелена и след изсъхване зърната са придобили такъв вид. От съдържанието на захари в зърното 7-8% са с преобладаване на редуциращите, и особено захароза, глюкоза и малтоза. Най-ценни са водоразтворимите полизахариди до 40% от въглехидратите, зърната съдържат два пъти по-малко скорбяла от обикновената царевица. Тя e естествен източник на ценни витамини като А, В, В2, С, РР. Специфичният биохимичен състав придава нежната консистенция и приятния вкус на зърното. От извършените проучвания е установено, че сеитбата трябва да се извършва на 6-7 см дълбочина, като се сее на 70 см междуредие и в реда на 25-30 см разстояние. Поставят се по 2-3 зърна и след поникване се оставя по едно растение. Технологическата зрялост е фазата млечна зрялост, която настъпва 18-20 дни след оплождането, установява се по потъмняването на свилата и Най-добре, като се натисне зърнотото изпуска бяла млечна течност. За пазара и за по-голямо производство сеитбата се извършва с машини, както на обикновената царевица, но полската кълняемост е по-ниска и се препоръчва завишаване на посевната норма до 20-25%.

Когато се засява сладка царевица в дворове и градини за консумация, за да може да се използва за по-дълъг период от време, е добре от 20 април през 8-10 дни да се засяват по 10-15 гнезда до края на юни. Когато е за търговски цели, се засява на по-големи площи и е необходимо също да се засява на няколко дати, за да е по-лесно прибирането, защото технологичната зрялост на сладката царевица за консумация е до 5-6 дни.

През последните години от доста земеделски стопани и фермери се проявява голям интерес за отглеждането й. Предвижда се засяване на по-големи площи стотици и хиляди декари. Разчита се да се обработва по няколко технологии прибиране, изрязване на зърната за консервиране или замразяване и износ по различни направления, и главно в скандинавските страни Когато се планира отглеждането й за търговски цели, следва добре да се организират прибирането и бързото обработване замразяване или консервиране. Не е желателно да престоява по-дълго време от 2-4 часа, защото губи от вкусовите си качества, захарта се трансформира в скорбяла. Независимо от това, че има много съвършена техника за прибиране, обелване, изрязване и калибриране на зърната, при по-големи площи е добре сеитбата на сладката царевица да се извършва на 2-3 дати.

Също така използването на хибриди от различни групи по вегетационен период ще даде възможност да се прибират в най-подходящата технологическа зрялост, когато е най-приятна за консумиране. Отглеждането на захарната царевица не се различава съществено от това на обикновената царевица. Специфичните моменти в технологията на отглеждане на сладка царевица са следните:

 • Сеитбата се извършва на дълбочина 6-7 см при температура на почвата на 10 см дълбочина 10-12 градуса, както и за другата царевица. По време на вегетацията братята не се отстраняват.
 • Торенето и борбата с плевелната растителност както с химически, така и с механични средства е както при обикновената царевица.
 • При напояване се извършват 3-4 поливки според нуждите.

За домашна консумация в по-малки количества може да се консервира по следния начин:

 • кочаните се очистват от обвивните листа и свилата веднага след прибиране, след което се бланшират във вряща вода за 5 минути;
 • нареждат се плътно в 3-литрови буркани и се заливат с 2% разтвор на готварска сол. Така приготвени, буркани се стерилизират в автоклави при температура 120°С за 1 час или при 110°С за 90 минути. Лошо стерилизираните буркани се различават по потъмняването и по киселия вкус и не са годни за консумация.

Много хора проявяват интерес и желание да отглеждат захарна царевица за собствени нужди, а други с търговски цели. При по-голямо производство се внасят семена от чужбина. За разлика отпреди, днес българинът търси захарната царевица, приема я и я включва в хранителните си продукти като ценна и здравословна храна.

Какво трябва да знаем за сладката царевица?

 • На едно растение сладка царевица се образуват 5 до 9 кочана.
 • Зърното на сладката царевица се характеризира с високо съдържание на захари и белтъчини.
 • Подходящо е за консервиране, замразяване и варене.
 • Специфична особеност на сладката царевица е способността да развива братя, които могат успешно да изхранят добре оформени и оплодени кочани. Допълнителните стъбла не са вредни за общото развитие на растението.
 • За да се разтегли периодът на прибиране на сладката царевица и да се осигури непрекъснато подаване на суровина, се препоръчва сеене в последователни сеитбени срокове. За нашите условия това може да се прави от 5 април до 15-20 май при първа култура и 25 юни - 5 юли за втора култура.

Акад. Никола Томов

Институт по царевицата - Кнежа

Потребители, участващи в дискусията

 • Много полезна статия. Поне за мен, за личната ми градина. Благодаря.

 • благодаря! това е наистина добър съвет, вече се чудех откъде да науча истината, правилната технология. този сайт http://agronet.bg/ ми е фаворит ;)

 • Здравейте,искам да попитам колко пъти на какъв етап и с какъви препарати се пръска

 • И аз имах нужда от тези съвети. Преди 3 години бях посяла няколко реда с купено зърно от агро-аптека. За съжаление не ми се получи. При тези съвети, за които благодаря, догодина ще опитам отново.

 • Тази година, така за проба, без да зная нищо за отглеждането и, посадих един пакет сладка царевица. Тръгна малко по - късно, дори не я разредих, но направи кочани и вчера откъснах и хапнах първото, беше много вкусно.

 • Аз вече няколко години отглеждам сладка царевица и винаги ми се получава. Садя я на няколко етапа /през десетина дни/ за да имам по-дълго млада за варене.Не пръскам с никакви препарати. Тази година пробвах и да я поливам, получава се много добре. Става по-голяма и по-хубава. Водата си е ВОДА!

 • В горещините поливах моята царевица през,не знаех как се гледа, но и се отрази много добре. А понеже е на гъсто, израства и връзва на етапи. За смях, понякога и невежеството може да е от полза.

 • моята е нападна гасеницата а хем пръсках

 • някой слагал ли е тор

 • От 15 години си отглеждам в двора сладка царевица. Има по-къс вегетационен период от фуражната и обикновенно успява преди големите суши, като може да мине и без напояване. На 7-8 години е добре да се подновява семето, защото се изражда и има доста ялови растения. Заради няколко гъсеници по върховете на мамулчето, не си заслужава да се пръска.

Моля, влезте за да може да коментирате