Вход

Регистрация

Червен лук - мек, сладък и хрупкав

 

(8 гласа, оценка 4.00 от 5)

Червен лук Червеният лук - сладък, месест, хрупкав е еднакво добър самостоятелно и в комбинация с други продукти.

През август и септември се появяват ярките цветове на лука: в по-топъл, мек климат, расте най-вкусния лук - сочен и сладък, с красив тъмно лилав цвят. Сезонът на червения лук е кратък - до края на октомври, след това той губи своята свежест.

Червеният лук, както и другите разновидности на това растение принадлежат към голямото семейство лилии. От незапомнени времена се отглежда червен лук на територията на Евразия - от Великобритания до източен Сибир и от Скандинавия до Иран. Преди ерата на Великите географски открития, прокарали пътя на европейците към източните аромати и подправки, лукът (заедно със своя близък роднина чесъна) остава почти на най-популярната подправка към различни ястия. Например, в древния Рим, прочутия червен лук от малкото градче в Калабрия Тропео се счита за универсален компонент, който може да придаде пикантност както на сладките, така и на солените блюда.

Днес ние използваме червения лук основно пресен: като далеч по-малко лютив от белите или жълти сортове, той е удивително добър в салати или като допълнение към меса на скара. Рядката красота на това растение и фините розови резени го прави прекрасна украса в почти всяко ястие.

Придайте острота на вкуса с червен лук

Сменяйки пресения лук с маринован, ние ще внесем разнообразие в обичайните зеленчукови салати, придавайки им пикантна нотка. За да мариноваме червен лук, трябва да го нарежем на тънки колелца, да го попарим и след няколко часа да го залеем с вода, винен оцет, сол, захар и черен, зелен, розов пипер на зърна. Така лука ще запази своята сладост, както и ще придобие нови вкусови нюанси и лека острота. Маринован червен лук е вкусно допълнение към сирене - особено в комбинация с прясно козе сирене и големи маслини.

Червен лук за подсилване на вкуса

За да се усети цялото богатството на вкуса на червения лук, ние можем да го задушим на тих огън, докато добие мекота с добавка на зехтин, кафява захар и няколко капки балсамов оцет. Този своеобразен лучен мармалад перфектно допълва задушено или печено, и освен това, може да се използва за така наречената провансалска пица: разстила се върху втасало тесто заедно с резени от филе на аншоа, маслини и листа градински чай и се пече във фурна. Ако сте фен на мексиканската кухня, опитайте лукчения мармалад заедно с парче солено сирене в тортиля и бързо запечете получения пакет в сух тиган – смесват се вкуса на сирене, лук и тънко прясно тесто и създава неочаквана и хармонична комбинация.

Разнообразяване на усещанията

В рамките на няколко минути пуснете лука във вряща вода и после извадете сърцевината, ще получите добра основа за фаршироване. Особено е подходящ пълнеж от прясно овче сирене, кедрови ядки, стафиди и прясна мента: поставете напълнения с тази смес лук във фурната за 15-20 минути и ще получите оригинална топла закуска.

И в съчетание с кълцано говеждо месо, ориз и подправки, пълнения лук ще стане ефектна алтернатива на традиционните чушки или тиквички.

Потребители, участващи в дискусията

  • Поздравления за статията. Много ми харесва, обичам червеният лук във всякакъв вариант. Винаги го използвам, обогатява ястията , но може да се консумира и в прясно състояние . Но бих добавила, че имам в предвид Българския червен лук. Не харесвам вносния, който за много кратък срок става негоден за ядене.

Моля, влезте за да може да коментирате