Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Прогноза за времето през март 2010

 

(7 гласа, оценка 4.00 от 5)

Времето през месец март 2010 година

Прогноза за времетоХарактерни са резките промени на времето през март и големите температурни амплитуди. Има години, през които нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите през март са типично зимни, със снеговалежи.

През месец март се увеличава продължителността на деня. Освен това нарастват часовете със слънчево греене, а това води до повишение на средномесечните температури, които достигат до 4,5-6,5°С.

В Североизточна България понякога времето през месец  март е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух от югозапад температурите рязко се повишават и стават почти летни - около и дори над 30 градуса. Друг път минималните температури са се понижавали до минус 18 - минус 15°С.

Количеството на валежите през месец март е най-малко в сравнение и със зимните и с пролетните месеци. За Източна България валежните норми са между 30 и 40 литра на квадратен метър.

Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20-ти март в 19 часа и 32 минути.

Средната месечна температура за март се очаква да бъде около нормата, а сумата на валежите - над нормата. Най-високите температури прогнозирани през месец март ще бъдат между 20 и 25°С, а най-ниските температури - между -7 и -2°С.

Доста променливо и влажно ще бъде времето през първото десетдневие. Температурите ще бъдат по-високи или близки до обичайните. Около 7-ми март ще има условия за валежи, след което ще има понижение на температурите.

През второто десетдневие на март времето ще остане променливо. Ще бъде относително по-сухо през втората половина на десетдневката, а по-влажно ще бъде през първата половина. Температурите ще са малко по-ниски от средните за периода.

През третото десетдневие на март ще продължи тенденцията за по-сухо и спокойно време. Температурите постепенно ще се повишават. Ще има повече слънчеви дни и по-малко валежи.

По крайбрежието пролетното затопляне се забавя поради охлаждащото влияние на Черно море. Последните пролетни мразове по крайбрежието се случват в края на месеца според климатичните данни.

Честите мъгли също са характерни за месеца. Абсолютните минимални температури за Варна са в широки граници от минус 13 до минус 2°С. Във Варна абсолютният максимум е достигнат през 2001 година - плюс 29.5°С, а особено студена е била 1987 година, когато през дванадесет мартенски дни е бил отбелязан абсолютен минимум на температурата.

Повишава се и температурата на морската вода като от 4-5°С в началото на месец март достига до 8-9°С в края.

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате