Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

Стартират 1415 проекта по Мярка 112 “Създаване на стопанства на млади фермери”

 

(10 гласа, оценка 4.30 от 5)

Държавен фонд “Земеделие” финализира обработката на 1415 договора с бенефициенти по Мярка 112 “Създаване на стопанства на млади фермери” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР). Субсидията по тях е 34.5 млн. лв.. Договорите с бенефициентите ще бъдат подписани до две седмици, след което в рамките на месец след провеждането на всички административни процедури по проверка на проектите на място, кандидатствалите по програмата млади фермери ще могат да получат европейската помощ.

По Мярка “Създаване на стопанства на млади фермери” досега в Държавен фонд “Земеделие” са приети 5 429 проекта на стойност 265.4 млн. лв.. От тях одобрените са 1 134, за които субсидията е в размер на 54.9 млн. лв.

Както вече беше съобщено от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов до края на годината се налага да се спре приемът на проекти по четири от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Временното затваряне на мерките е анти-кризисна мярка, която се предприема, за да може експертите на фонда да обработят чакащите за одобрение над 7 440 проекта по програмата.

Спира от 1 януари 2010 г. се приемът на проекти по Мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, Мярка 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, Мярка 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места”.

Същевременно, за да гарантира, че няма да има ощетени предприемачи, до края на годината Държавен фонд “Земеделие” ще продължава да приема проекти без никакво прекъсване по мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”, по която от 2010 г. процентът на европейското финансиране се намалява с 10%.

Към момента по Програмата за развитие на селските райони в Държавен фонд “Земеделие” са постъпили общо 9 908 проекта по различните мерки. От тях към 31.08.2009 г. сключени договори има с 2 468 бенефициенти, а останалите 7 440 са на различен етап на обработка. Проектите, които чакат одобрение, са на стойност 406.3 млн. лв.

Потребители, участващи в дискусията

  • За съжаление повече пари по мярка Млад фермер няма да има. Все още има желаещи да стартират стопанство, но за съжаление късно са се ориентирали и няма как да получат подкрепа.

Моля, влезте за да може да коментирате