Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Вход

Регистрация

НАП: Обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводителите се отлага до 2014 г.

  Новини

(0 гласа, оценка 0 от 5)

НАП: Обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводителите се отлага до 2014 г. Автор: Фермер.БГ © 2013 снимка: Трактор.БГ

Предвиденото да влезе в сила от 1 декември обратно начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури се отлага за след 1 януари 2014 г. Доставчиците и получателите на доставки на зърно и технически култури ще продължат да отчитат сделките си по същия начин, както са го правили и досега до края на 2013 г., допълват от НАП. Допълнителна информация за промените заинтересованите могат да получат на информационния телефон на НАП 0700 18 700 или чрез електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

 

Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм на обратно начисляване ще се отнася до зърнените и технически култури в непреработен вид, посочени в част втора на Приложение № 2 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС). Режимът ще се прилага, когато получател на зърно или технически култури е регистрирано по ЗДДС лице, а доставчик може да бъде както регистрирана, така и нерегистрирана по ЗДДС фирма или физическо лице.

 

Начисляването на данъка в този случай ще се извършва от получателите по доставките с издаването на протокол. Протоколът може да е общ за всички доставки, за които данъкът е станал изискуем през съответния данъчен период, когато доставчиците са физически лица, които не са данъчно задължени. Фактурите за доставки с обратно начисляване трябва да съдържат като основание „обратно начисляване чл.163а, ал.2 от ЗДДС“, допълват от НАП.

 

Обратно начисляване няма да се прилага при вътрешнообщностни доставки и придобивания (доставки от и към български лица с контрагенти от държави-членки на Европейския съюз), в случаите на тристранни операции, внос и при облагаеми с нулева ставка доставки на стоки извън територията на Европейския съюз.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


 

Read more: http://www.fermer.bg/нап-обратното-начисляване-на-ддс-за-зърнопроизводителите-се-отлага-до-2014-г-news7739.html

  • Няма открити коментари
Моля, влезте за да може да коментирате